Sosyal Medya

Döviz

Dolar ve tahvillerin kaderi ABD tarım dışı istihdam verisine bağlı

ABD doları ve dünya için gösterge teşkil eden 10 yıllık DİBS haftayı küçük dalgalanmalarla yatay düzeyde geçirip, Cuma günü açıklanacak…

Dolar ve tahvillerin kaderi ABD tarım dışı istihdam verisine bağlı

ABD doları ve dünya için gösterge teşkil eden 10 yıllık DİBS haftayı küçük dalgalanmalarla yatay düzeyde geçirip, Cuma günü açıklanacak Nisan tarım dışı istihdam verisini bekliyor. Konsensus  (değişik kurumların anketlerine göre) 900 bin ve 1 milyon istihdam kazancı yönünde, ancak 2 milyon tahmin eden uzmanlar da var. Bu ay yayınlanacak verinin önemi Fed’i para politikası iletişiminde değişiklik yapmaya zorlayabilecek olması.

Foreks’e göre, tarım dışı istihdam rakamlarında kritik rakamın 2 milyon olduğunu savunan Standard Chartered, 2 milyon ve üzerinde gelecek istihdam artışının Fed’in gevşek politika duruşunu değiştirebileceği yönündeki piyasa spekülasyonlarını ateşleyeceğini öngördü.

 

ABD’de ekonomi çok hızlı toparlanırken, beraberinde enflasyonu da Fed’in tahammül edemeyeceği düzeylere taşıyacağı beklentisini yükseltiyor.

Investing.com’a göre, ABD’de özel sektör istihdam Nisan ayında 742 bin kişi artış göstererek 800 bin beklentisinin altında kaldı. Mart verisi ise 517 binden 565 bine yukarı yönlü revize edildi.

Pandemi öncesi aylık 200 bin ortalamasında olan özel sektör istihdamı, karantina sürecindeki rekor kaybının ardından yılın kalanında toparlama göstermişti. Aralık ayında kısıtlamaların artması ve mevsim koşullarının da eklenmesiyle beklenmedik düşüş yaşayan istihdam, Ocak’ta 195 bin ile beklentilerden iyi geldi. Mart ayında 500 bin üzerinde artış gösteren başvurular Nisan’da 800 bin artış beklentisinin altında kalsa da Ekim ayı (749 bin) sonrası en iyi yükselişi gösterdi.

 

ABD’de ISM hizmet endeksi önceki aya kıyasla hafif gerilese de 1997’de başlayan veri setinin en yüksek ikinci seviyesine çıktı.

ISM hizmet endeksi Mart ayında 63.7 ile rekor kırmasının ardından Nisan’da 62.7’ye geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini 64.1’di. Endeksin 50’nin üzerinde değer alması sektörde büyümeye işaret ediyor.

Nisan JP Morgan-Markit bileşik PMI ise 60.4’ten 64.7’ye  fırlayarak ekonominin yüksek uçuşa geçtiğini düşündürdü.

Standard Chartered bugün yayınladığı raporda, ABD’de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam rakamlarının olası etkilerini değerlendirdi.

 

Tarım dışı istihdam rakamlarında kritik rakamın 2 milyon olduğunu savunan Standard Chartered, 2 milyon ve üzerinde gelecek istihdam artışının Fed’in gevşek politika duruşunu değiştirebileceği yönündeki piyasa spekülasyonlarını ateşleyeceğini öngördü.

 

Standard Chartered, 2 milyon istihdam artışı sağlanması halinde 10 yıl vadeli Hazine kağıdı getirilerini yeniden 1,60’ın üzerine çıkacağını, genel risk iştahının zayıflayacağını ve ABD Dolar’ın güçleneceğini öngördüklerini ve bundan en büyük sıkıntılı Türk Lirası gibi yüksek getirili gelişmekte olan piyasa para birimlerinin çekmelerinin muhtemel olduğunu bildirdi.

 

Banka, istihdamın 1,5 milyonun altında artmasının Fed’in politika değişikliğine gitmesi için yeterli olmayacağını savunan Standard Chartered, 1,5-2 milyon arasında bir rakamın ise Fed algıları konusunda belirsizliğe yol açmasının muhtemel olduğunu vurguladı.

 

TCMB bugün faizleri dğeiştirmeyecek. Uzmanlar arasında, Merkez’in sonbaharda faiz indirimine başlayacağı beklentisi hakim. Ancak, para politikası yalnız enflasyon değil, kura da endeksli. ABD doları ve tahvil faizlerinin yeniden yükselişe geçmesi, kur üzerinde yukarı yönlü baskıyı artıracağı için bu sene faiz indirimini de olanaksız kılabilir.

 

Mesele Ekonomi: Korkmalıyız! Janet Yellen’in açıklamaları & MB’nin olası faiz indirimi | Özlem Derici Şengül

 

FÖŞ yazdı: Gelişen Ülkeler’in kayıp 10 yılı—Türkiye dahil

 

Fitch Solutions: Emtia fiyatlarında ralli devam edecek

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler