Sosyal Medya

Ekonomi

Erdoğan: Faiz tek haneye inecek; CHP hedefte

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuşuyor. 15 Nisan’da merkez bankasının Para Politikası Kurulu faiz kararı öncesinde…

Erdoğan: Faiz tek haneye inecek; CHP hedefte

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuşuyor.

15 Nisan’da merkez bankasının Para Politikası Kurulu faiz kararı öncesinde tek haneli faizlere vurgu yapan Erdoğan’ın sözleri dikkat çekiciydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Tüketici enflasyonunu 2002 yılındaki yüzde 29,7 seviyesinden yüzde 6,2’ye geriletmiştik. Son dönemde bir miktar artış gösteren enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara düşürmekte kararlıyız. Bunu başaracağız” dedi.

Faizlerde tek hane vurgusu

Türkiye’nin bütçesinde 2020 yılında faiz ödemelerinin payının gerilediğini belirten Erdoğan, faizleri de tek hanelere indirme konusunda kararlı oldukları da ekledi. Türk Lirası’nda 19 Mart’ta merkez bankası başkanı Ağbal’ın nedensiz görevden alınışı sonrasında başlayan oynaklık ve değer kaybının ekonomik temelleri olmadığını iddia etti.

Ekonomi il ilgili 2020’ye geri dönen Cumhurbaşkanı, 2021’deki durum ile 2002 karşılaştırmaları yaptı.

– Disiplinli maliye politikalarından taviz vermeyerek bütçenin kalitesini önemli ölçüde iyileştirdik. Merkezi yönetim bütçe açığının milli gelire oranını 2002’deki yüzde 11,1 seviyesinden 2020 yılında hem de salgına rağmen yüzde 3,4’e gerilettik. Bu oran dünya genelinde geçen sene yüzde 11,8 olarak gerçekleşti.

– 2002’de bütçemizden faiz ödemelerine ayrılan pay yüzde 43,2 iken bu oranı da geçen sene yüzde 11,1’e düşürdük. Bir başka ifadeyle 2001 yılında toplanan her 100 liralık verginin 87 lirası faize giderken 2020 yılında bu rakam 16 liraya indi. İnşallah faizleri de tek haneli rakamlara indirerek, bu rakamı çok daha azaltacağız. Bu konuda kararlıyız.

– Bankacılık sektörüne de özel bir parantez açmak istiyorum. 2002 yılında bankacılık sektörü, reel sektörü desteklemek bir yana, sağlıksız yapısıyla ekonominin üzerinde ciddi bir yüke dönüşmüştü. Bugünse bankacılık sektörümüz, finansmana erişimin kesintisiz devamını sağlayarak, büyüme ve kalkınmamızı destekleyen bir konumda bulunuyor. Sektörün 2002 yılı sonunda yüzde 17,5 seviyesinde olan takipteki alacak oranı, bu yılın Şubat ayı itibarıyla yüzde 4 seviyesindedir. Aynı dönemler arasında sektörün özkaynakları 23,3 milyar liradan 780 milyar liraya yükselmiştir. Bankacılık sektörünün döviz pozisyon açığı olmadığı gibi, yaklaşık 6 milyar dolar fazlası mevcuttur.

– İhracatımız, 2002 yılındaki 36 milyar dolar seviyesinden 170 milyar dolar seviyesine çıktı. 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ürün sayısını 9’dan 39’a, ihracatçı sayımızı yaklaşık 3 kat artışla 90 bine yükselttik. İhracatımız bu yılın ocak ayında yüzde 2,5; şubat ayında yüzde 9,5’luk; mart ayında yüzde 16,3’lük artış göstererek yükseliş eğilimini sürdürüyor. Mart ayı, yaklaşık 19 milyar dolarlık ihracat rakamıyla, tüm zamanların rekorunu kırdığımız bir dönem oldu. Bu yılın ilk çeyreğinde ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 82’ye ulaşarak, cari açığımızın azaltılmasına önemli bir katkıda bulundu.

– Akademik personel sayımız, Almanya’dan filan çok öndeyiz, 1.5 milyon olan üniversite öğrenci sayımız da 8 milyonun üzerine çıkmıştır.

– Sağlıkta hastane yatak sayımızı 253 binin üzerine çıkardık. Sağlık çalışanı sayımızı 1 milyon 177 bine yükselttik.  Bunlar ne yapar Adana’da pazar yerini hastane diye, sahra da demiyorlar. Senin ona asla ve asla gücün yetmez. O bizim şanımızdandır. Biz 45 günde Atatürk Havalimanı’ndaki acil durum hastanesini yaptık. Aynı şekilde Sancaktepe’de yaptık. Bunların içinde oda sayısı ve ameliyatler.. Her birinde 18 ameliyathane var.

– Biz dünyaya örnek olduk. Anacığım hastalandığı zaman, sabah namazından sonra Okmeydanı SSK’dan numara alırdım. Aynı hastanede dava arkadaşımın doğum esnasında ölen eşi ve çocuğunu rehin alındı. Bunları bu ülkede yaşadık, Bay Kemal senin SSK Müdürü olduğun dönemdi. Dava arkadaşlarım bunları tek tek anlatmalı.

CHP hedefte

104 emekli amiralin açıkladığı ortak metinde darbe unsurları gören Cumhurbaşkanı, söz konusu askerlerin başkomutanın CHP lider Kılıçdaroğlu olduğunu söyledi. Erdoğan’ın sözleri şöyle:

– Bir grup emekli amiralin buram buram darbe iması kokan açıklamalarını ekonomiyle ilgilendirerek, gündem saptırma olarak aklamaya çalışacak kadar şirazesinden koptu. Darbecinin emeklisinin muvazzafının olmayacağını bilmeyecek kadar bunlar cahil. Yoksa sinsilik mi? Herkesi terörist herkesi darbeci ilan etmekle suçluyorlar. Tabii kendileri teröristlerle al takke ver külah ilişkisi içinde oldukları için terörist dememizden rahatsız oluyorlar.

Şu anda emekli generallerin merkezinde CHP’nin kendisi var. 104’ün içinde CHP üyesi olanlar var, araştırmalar devam ediyor. Bu emekli amiraller ne yazık ki talimatı kendi başkomutanları Kılıçdaroğlu’ndan alıyor. Zaten orada onun imzası var. 15 Temmuz kaçtın Bakırköy’e gittin ama şimdi kaçacaksın kovalayacağız.

– Siz kaçacaksınız biz kovalayacağız. Darbe heveslilerini bu derece hararetli bir şekilde savunmanıza asla millet müsaade etmez, biz de.  Demek ki mesele korkaklık, geçmişten utanmak değilmiş. Oturduğu koltuğa mide bulandırıcı kaset kumpasıyla getirilen bu zata diyet olarak darbecilerin sözcülüğü vazifesinin tebliğ edildiği anlaşılıyor.

– CHP Genel Başkanı da çoğu kurgu olduğu belli, batmış bir Türkiye fotoğrafı çizmeye çalışıyor. O daktilolar niye atıldı acaba, işsizler ordusu niye vardı acaba? Kendi kendilerini gaza getirerek yalanlar ve çarpıtmalar üzerine kurulu bir Türkiye fotoğrafı çizmek için yırtınıyorlar.

Cumhurbaşkanı her konuya değinerek açıklamalarına devam ediyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler