Sosyal Medya

Genel

YORUM: Aşı bitti, turizm gitti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün Bilim Kurulu toplantısı sonrası önemli ve çok üzücü açıklamalar yaptı. İşin özeti şu. Aşı bitiyor.…

YORUM:  Aşı bitti, turizm gitti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün Bilim Kurulu toplantısı sonrası önemli ve çok üzücü açıklamalar yaptı. İşin özeti şu. Aşı bitiyor. Yeni sipariş bağlantıları var, ama vatandaşa erişmeleri zaman alacak. Türkiye’de Hint varyantı da teşhis edildi.

Söylenmeyenleri de biz ekleyelim:  Çin’den gelecek Sinopharm aşısının akibeti karanlıkta.  Turizmi büyük ölçüde kaybettik.

 

Sağlık Bakanı Koca şunları anlattı:

-Türkiye, Sputnik V aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşmayı imzaladı. İlk sevkiyat mayıs ayı içinde gerçekleşecektir. Ayrıca bu aşının ülkemizde üretilmesi için de teknoloji transferi yapılacaktır.

-Bakan Koca,  Biontech aşısının iki dozunun uygulanması arasındaki sürenin 6-8 hafta olarak belirlendiğini de duyurdu.

-Aşı tedariki önümüzdeki 2 ay için güçleşiyor ancak sonrasında aşı bolluğu yaşanması bekleniyor. Aşı üreticisi sayısı her geçen gün artmaktadır. Üretilen aşıların üretim kapasiteleri de artıyor.

-Şu an ülkemizde en çok görülen mutasyon türü İngiltere varyantıdır. Bunun yanında Brezilya ve Güney Afrika varyantları da görülmüştü. Son olarak İstanbul’da 5 vatandaşımızda Hindistan varyantı da gözlendi. Ülkemizde bu varyant ilk kez görüldü ve vakalar izolasyon altında takip edilmektedir.

 

 

YORUM

 

17 Mayıs’ta kapanma sona erince, hızlı bir aşılama kampanyası gerekecekti, aksi halde epidemi yeniden hızlanacaka.  Görülüyor ki, elde halihazırda bu çabayı hayata geçirecek miktarda aşı yok. Siparişler konusunda verilen tarih ve miktarlar yinr muğlak. Mesela, Mayıs’ta Rusya’dan kaç doz Sputnik V aşısı gelecek?

Maalesef yurdumuza da erişen  Güney Afrika, Brezilya ve henüz kesin tanı konulmasa da, Hint türleri hakim varyant olan İngiliz türüne nazaran çok daha bulaşıcı. Ayrıca, mRNA aşılarına bile dirençli olabilirler.  Ya da bu aşıları olanların taşıyıcılığı sürebilir. Özet olrak, kapanmadan sonra çok yavaş ve kontrollü bir normalleşme gerekecek. Toplu gösteriler, düğünler, toplu namazlar, yüzyüze eğitim  gibi etkinliklere kademeli olarak izin verilmesi gerekecek.

Tüm bunların ekonomide ek çıktı ve gelir kayıplarına neden olacağı kesin. Maalesef, hükümet büyük bir inatla bütçeden nakit yardımı vasıtasıyla işsiz ve çaresiz kalanları doyurmuyor. Yine KFG devreye sokularak, zaten herşeyini teminat vermiş, var olan kredilerini ödeyemeyen KOBİ’lere yeni kredi imkanı sağlıyor.

Sorunlar burada bitmiyor. Turizm çalışanlarının Mayıs sonuna kadar aşılanacağı vadedilmişti. Yeterli aşı yoksa, bu nasıl gerçekleşecek. Kolay değil, en az 1.5, belki 2 milyon çalışanın aşılanmasından bahsediyoruz.

 

Eğer aşılama yapılamazsa, tesislerde virüsün bulaşması nasıl engellenecek?  Geçen sene “güvenli” diye turizm tesislerine gidenler, dönüşte ikinci dalgaya katkı verdiler.

Zaten, eğer aşıların büyük kısmı Haziran-Temmuz gibi Sağlık Baknlığı’na erişecekse, Türkiye’yi sürü bağışıklığına taşıyacak aşılama Ağustos sonundan önce bitmez.

 

Nihayetinde, Fahrettin Koca’nın şu sözleri de durumu tüm vahametiyle ortaya koyuyor:

“Kısıtlamaların işe yaraması da tamamen hayatımızdan çıkması da onlara ne kadar uyacağımızla ilgili. Eğer bir defada bu kısıtlardan ve hastalıktan kurtulmak istiyorsak hep birlikte tedbir ve kısıtlamalara uymalıyız. Bunun ne kadar zor bir talep olduğunun farkındayım. Aşı programı ile toplumsal bağışıklığı elde etmeden eski günlerimize dönmek kolay olmayacak. Bu süreci kısaltmak için yapmamız gereken kısıtlama ve tedbirlere uymaktır”.

 

FÖŞ yazdı: Kapanmanın ekonomik ve politik maliyeti

 

DİSK-AR: “Tam Kapanmada” 16 milyon kişi dışarda çalışıyor olacak!

 

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Kapananlar ve açılanlar’

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler