Sosyal Medya

Genel

Yangınlar sürüyor: Turistler sahillerden botlarla tahliye edildi

Orman yangınlarının Bodrum’daki otelleri tehdit etmesi üzerine Türkiye’de tatilciler kurtarma botlarıyla plajlardan tahliye edildi. Turistleri emniyete almak için sahil güvenlik…

Yangınlar sürüyor: Turistler sahillerden botlarla tahliye edildi

Orman yangınlarının Bodrum’daki otelleri tehdit etmesi üzerine Türkiye’de tatilciler kurtarma botlarıyla plajlardan tahliye edildi.

Turistleri emniyete almak için sahil güvenlik gemilerine özel tekneler ve yatlar da katıldı. İnternette yayınlanan videolar, orman yangınlarından çıkan dumanlar gökyüzüne yükselirken insanların bavullarını yol boyunca sürdüklerini gösterdi.

Türkiye’nin Akdeniz kentlerinde Çarşamba gününden bu yana tüm ülkeyi kasıp kavuran, ormanları ve bazı yerleşim yerlerini yakıp köyleri ve turistik yerleri saran yangınlarda şu ana kadar sekiz kişi öldü ve 500’den fazla kişi hastaneye kaldırıldı.

Rus haber ajansı Sputnik’e göre, Türkiye’de 100’den fazla Rus turist Bodrum’dan tahliye edilerek yeni otellere yerleştirildi. Bodrum yangınının denizden çekilen bir videosunda, tahliyelere yardım eden bir adam, yangının hızı karşısında hayrete düşerek, “Bu akıl almaz bir şey, inanılır gibi değil. Bu yangın beş dakikada nasıl bu kadar hızlı çıktı?” yorumunu yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şiddetli rüzgâr ve kavurucu sıcakların etkisiyle çıkan 101 yangından 91’inin kontrol altına alındığını söyledi. Beş ilde yangından etkilenen mahalleler afet bölgesi ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumartesi günü etkilenen bazı bölgeleri ziyaret ederek bir helikopterden gelen hasarı inceledi. Yangınlara müdahale eden uçak sayısının Ukrayna, Rusya, Azerbaycan ve İran’dan gelen uçaklar da dahil olmak üzere altıdan 13’e çıkarıldığını ve binlerce Türk personelinin yanı sıra düzinelerce helikopter ve insansız hava aracının yardım ettiğini söyledi. Manavgat’ta çıkan yangınlarda en az beş, Marmaris’te bir kişi hayatını kaybetti.

Cumartesi gecesi Marmaris’te yaptığı konuşmada Erdoğan, yangınlardan birinin çocuklar tarafından çıkarıldığını söyledi.

Şiddetli sıcak hava dalgası, sadece Türkiye’yi değil, bazı yerlerde sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıktığı Güneydoğu Avrupa’nın çoğunu kasıp kavurdu. Yunanistan ve İtalya’da da orman yangınları çıktı. Yunanistan’ın batısındaki Patras çevresindeki dağlarda dört köy tahliye edilirken, Sicilya’da Katanya çevresindeki deniz kıyısından 150 kişi emniyete alındı.

Yunanistan’da Sivil Savunma Teşkilatı Patras yakınlarındaki dört köydeki insanları acil durum kısa mesajları göndererek terk etmeye çağırdı, ancak yerel basında çıkan haberlere göre bazı köylüler orada kaldı ve yangınları bahçe hortumlarıyla söndürmeye çalışıyorlar.

Orman yangınları Sicilya’nın Palermo, Syracuse ve Messina eyaletlerini de etkiledi.

İtalya’nın sivil koruma makamları, bölgelerden çalı ve orman yangınlarıyla mücadelede yardım için 558 talep aldıklarını, bu sezon yalnızca geçen hafta üçte biri olduğunu söyledi. Bu da onu 2007’den bu yana dördüncü en şiddetli yangın sezonu yapıyor.

 

 

Kaynak: theguardian.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler