Sosyal Medya

Ekonomi

YENİLEME (Yorumlar eklendi): TCMB’den munzam kararı:  Faiz indirimi beklerken…

Cumhuriyet: TCMB’den zorunlu karşılık düzenlemesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Alınan bu kararla birlikte 1 Ekim 2021 itibarıyla Türk lirası cinsinden…

YENİLEME (Yorumlar eklendi):  TCMB’den munzam kararı:  Faiz indirimi beklerken…

Cumhuriyet: TCMB’den zorunlu karşılık düzenlemesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Alınan bu kararla birlikte 1 Ekim 2021 itibarıyla Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 13,9 milyar lira, döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3,4 milyar dolar karşılığı tutarında artması beklenmektedir” denildi.

 

HSBC Portföy Yön Raporu (Ekonomist İbrahim Aksoy):  TCMB, Resmi Gazete’de yayınlanan kararla bankaların döviz ve altın cinsi yükümlülüklerine uygulanan zorunlu karşılık oranlarını tüm vadelerde 200 baz puan yükseltti. Kararla bir yıla kadar vadeli döviz mevduatı ve katılım fonları için zorunlu karşılık oranı %21’den %23’e, 1 yıl ve üzeri vadelerde ise %15’ten %17’ye yükseltildi. Söz konusu adımın brüt döviz rezervlerini güçlendirme ve bankaların döviz mevduat toplam maliyetini artırarak piyasAda döviz mevduat faizlerini düşürme amacı taşıdığını değerlendiriyoruz. Bununla birlikte, TL reel mevduat faizlerinin negatif bölgede olması bu tür adımların yurtiçi yerleşiklerin döviz talebi üzerindeki etkisini sınırlandıran bir faktör olarak görünüyor. Nihai olarak, adımın sonucunun TCMB brüt döviz rezervlerinde artış olacağını değerlendiriyoruz.

 

Merkez Bankası’nın hamlesi ne anlama geliyor?

 

Düzenleme ile Merkez Bankası hem rezervlerini artırmayı hem de bankaların döviz tutmasının maliyetini artırmayı hedefliyor. Söz konusu düzenlemenin kurda mevcut fiyatlamalara etkisi olmadı. Dolar/TL’de 8,44-8,45 seviyesindeki işlemler devam ediyor. Deniz Yatırım Strateji ve Araştırma Bölüm Müdürü Orkun Gödek de söz konusu kararı, son dönem içerisinde sistemde gözlenen yabancı para mevduat artışı sonrasında TCMB’nin brüt rezervlerini artırma isteği çerçevesinde okuduklarını, fiyatlamalara yönelik etkisini ise nötr olarak gördüklerini aktardı.

 

TCMB temmuzdan bu yana iki adımda yabancı para zorunlu karşılıkları toplam dört puan artırırken daha önce açıkladığı takvim doğrultusunda banka TL cinsi zorunlu karşılıkların (ZK) döviz tutulma imkanını da birkaç hafta içinde kaldırmış olacak.  Kaynak:  Bankadünyası.com

 

Societe General: TCMB’nin hata yapma riski yükseliyor

 

Sadi Uzunoğlu: ‘Paranın Tekelleşmesi…’

 

Devrim Akyıl:  23’ünden önce de piyasa karışabilir

Piyasalar 23 Eylül’de karara bağlanacak olası faiz indiriminden çekinirken, TCMB beklenmedik bir hamleyle döviz cinsinden tutulması zorunlu karşılıkları her vadede 200 baz puan artırdı. Bankaların ellerinde tuttuğu dövizin bir kısmının daha TCMB’ye devredilmesi anlamına gelen bu hareket, TL üzerindeki baskıyı azaltmaya yönelik olabilir.

 

TCMB’nin 23 Eylül’de vereceği faiz kararı ise hala tartışılıyor. TCMB’nin zorunlu karşılıkları yükseltmesini 23 Eylül’de faizlerin değişmeyeceğine dair bir sinyal olarak algılamıyoruz, fakat gün içinde yorumları sizlere nakledeceğiz.

 

Foreks’de yayınlanan TCMB kararı şu şekilde:

 

 

TCMB, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de değişiklik yaptı. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan karara göre, yabancı para cinsinden yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti.

 

25/12/2013 tarihli ve 28862 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’in 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişikliklere göre mevduat ve katılım fonlarının (yurt dışı bankalar mevduat/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları hariç) vadesiz, ihbarlı, 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 21’den yüzde 23’e, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vade için oranı yüzde 15’ten yüzde 17’ye

yükseltti.

 

Kıymetli maden depolarından vadesiz, ihbarlı, 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 22’den yüzde 24’e, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vade için oranı yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltti.

 

Müstakrizlerin fonları için zorunlu karşılık oranı yüzde yüzde 21’den yüzde 23’e çıkarıldı.

 

Diğer yükümlülükler (yurt dışı bankalar mevduat/katılım fonu dahil) 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplar için zorunlu karşılık oranı yüzde 21, 2 yıla kadar (2 yıl dahil) hesaplar için yüzde 16, 3 yıla kadar (3 yıl dahil) hesaplar için yüzde 11, 2 yıla kadar (5 yıl dahil) hesaplar için yüzde 7, 5 yıldan uzun hesaplar için yüzde 5 olarak korundu.

 

Zorunlu karşılık oranlarında yapılan değişiklikler 17 Eylül’de yürürlüğe girecek.

 

 

BDDK: 15 milyonluk İstanbul’un 13 milyonu kredi borçlusu

 

ABD’de enflasyon zirveden döndü gibi; Fed ne yapacak? TCMB ne yapacak?

 

Fitch: TCMB’nin sinyali para politikası beklentilerimizi (olumsuzdan) değiştirmedi

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler