Sosyal Medya

Ekonomi

Ozan Bingöl: ÖDEDİĞİMİZ HER YÜZ LİRA VERGİNİN 16 LİRA 8 KURUŞU FAİZE GİDİYOR

Vergilerimiz Nerede? sorusunu sormak, demokratik bilincin gelişmesi için olmaz ise olmazdır. Bu nedenle ben de sürekli olarak bu soruyu soruyorum.…

Ozan Bingöl:  ÖDEDİĞİMİZ HER YÜZ LİRA VERGİNİN 16 LİRA 8 KURUŞU FAİZE GİDİYOR

Vergilerimiz Nerede? sorusunu sormak, demokratik bilincin gelişmesi için olmaz ise olmazdır. Bu nedenle ben de sürekli olarak bu soruyu soruyorum.

 

Aşağıda bu sorunun %16’lık kısmına cevap bulacaksınız. Diğer kısımlarına ilişkin yazıları da ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağım.

 

Ödediğimiz vergiler kimlerden, hangi mal ve hizmetler üzerinden, hangi oranda alındığı; kimlerin vergi ödediği ve kimlerin de ödemediği kadar önemli bir konuda bu vergilerin nerelere harcandığıdır.

 

Dar gelirlinin tüpünden, tenceresinden, dolabından alınan vergilerin her kuruşunun hassas bir şekilde harcanması, en uygun alanlara tahsis edilmesi gerekir.

 

Peki, Türkiye’de durum nedir? Bu konuda vergi gelirlerimizin ne kadarının faize gittiğine ilişkin aşağıdaki rakamlar çok olumsuz bir tablo çiziyor. 2020 yılında asgari ücretliden, ekmekten, sudan, sütten, arabadan, doğalgazdan, neredeyse aldığımız nefesten toplanan her 100 lira vergimizin 16 lira 8 kuruşunu faize ödedik.

 

 

2006-2020 döneminde ödediğimiz vergilerin 905.2 milyar lirası faiz ödemesine gitmiştir. Dile kolay 905,2 milyar. Bu para ile neler yapılırdı? sorusunun cevabını sizlere bırakıyorum.

 

Vergilerimizden ödenen faizlerin yıllar itibariyle dağılımı aşağıda sunulmuştur.

 

 

 

 

Şekil 1: Yıllar İtibariyle Merkezi Yönetim Faiz Giderleri (2006-2020)

 

Dr. Ozan BİNGÖL, Vergi Uzmanı

 

Yazarın izniyle  vergiyedair.com sitesinden yayınlanmıştır.

 

Mart nakit bütçe analizi: TL41 milyar fazlanın hikayesi

 

Ozan Bingöl yazdı: Kamu Görevlilerinin Yönetim/Denetim Kurulu Maaş Hikayesini Bir de Bizden Dinleyin

 

Dr Yalçınkaya: Özel Sektörün Borcu Azalırken Kamunun Borcu Artmaya Devam Ediyor

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler