Sosyal Medya

Ekonomi

Mart ayında ihracat artışı tam gaz

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile TİM Başkanı İsmail Gülle, mart ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıkladı. Aylık ihracat rakamları bakımından…

Mart ayında ihracat artışı tam gaz

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile TİM Başkanı İsmail Gülle, mart ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Aylık ihracat rakamları bakımından çok yeni bir rakam elde ettiklerini belirten Bakan Pekcan, “Geçen yılın mart ayına göre yüzde 42 artışla 18 milyar 985 milyon dolara ulaştık. Bu rakam tüm zamanların en büyük ihracat rakamıdır” dedi.

Pekcan “pandeminin etkisi ile geçen yıl azalan ihracatımızdaki baz etkisini göz önünde bulundurarak; en yüksek yıllık ihracatımızın gerçekleştiği 2019 yılının Mart ayı ile bir karşılaştırma yaptığımızda da; ihracatımızda %16,2 gibi oldukça yüksek bir artış olduğu görülmektedir” diye ekledi.

Dış ticaret açığı yüzde 14,2 düştü ancak ithalat çok yüksek

Pekcan’ın açıkladığı verilere göre Mart ayında ithalat geçen senenin aynı ayına göre, %25,8 artarak 23 milyar 679 milyon dolar oldu. Benzer bir yaklaşımla Mart 2019 ithalat verisi ile kıyaslama yapınca Mart 2021 aylık ithalatındaki artış %29 ile yine çok kuvvetli.

Dolayısıyla, ithalat hız kesmezken, ihracatın önemli ölçüde artmasıyla mart ayı dış ticaret açığı, 2020 Mart ayına göre %14,2 gibi önemli bir düşüş gösterdi ve 5,5 milyar dolardan 4,7 milyar dolara geriledi.

Mart dış ticaret rakamları ne anlatıyor?

Mevcut seyrin cari işlemler açığı tarafında anlamı, geçen yılın baz etkisi nedeniyle ihracat gelirlerindeki Mart 2021-Ekim 2021 döneminde devam etmesi beklenen çift haneli artışın, cari açığı daraltacağı.  Turizm gelirlerinde ikinci yarıda umulan son dakika rezervasyonlarının etkisi sınırlı kalacağından, ihracat performansı cari açık tarafında belirleyici olacak. İthalat artış hızının yavaşlamaması ise, 2021 ötesinde cari açık adına önemli bir sorun olmaya devam edecek.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler