Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed’in varlık alımlarını azaltmaya başlayacağına dair beklentiler güçlendi

Fed yetkilileri, varlık alımlarının kasım ayında azaltılması takvimiyle uyumlu değerlendirmelerde bulundu. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) üç yetkilisi dün ekonominin Fed’in…

Fed’in varlık alımlarını azaltmaya başlayacağına dair beklentiler güçlendi

Fed yetkilileri, varlık alımlarının kasım ayında azaltılması takvimiyle uyumlu değerlendirmelerde bulundu.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) üç yetkilisi dün ekonominin Fed’in kriz dönemi desteğini sonlandırmaya başlamasına olanak sağlayacak kadar toparlandığını belirtti. Açıklamalarla Fed’in aylık varlık alımlarını gelecek aydan itibaren azaltmaya başlayacağı konusundaki beklentiler güçlendi.

Institute of International Finance yıllık toplantısında konuşan Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, “Ben şahsen fiyat istikrarı hedefimiz konusunda ‘belirgin ilerleme’ kriterinin karşılandığına ve istihdam hedefi konusundaysa karşılanmak üzere olduğuna inanıyorum” dedi.

Clarida, bu açıklamayla fiyat istikrarı ve istihdam hedeflerine ulaşana kadar Fed’in 120 milyar dolarlık Hazine tahvili ve ipotek teminatlı menkul kıymet alımı yapmaya devam etme taahhütüne atıfta bulundu.

Fed yetkilileri son para politikası toplantısında varlık alımlarının “yakında azaltılmaya başlanmasına” gerek olabileceğini ve alımların gelecek yıl ortasında sona erebileceğini belirtmişlerdi.

Clarida’nın değerlendirmesi muhtemelen Fed Başkanı Jerome Powell’ın hissiyatının bir yansıması olabilir. Powell önceden yaptığı bir açıklamada varlık alımlarının Kasım’da azaltılmaya başlanmasına hazırlanmak için yalnızca “ılımlı” bir ABD Eylül tarım dışı istihdamı görmesinin yeterli olacağını ifade etmişti.

Clarida, her ne kadar koronavirüs salgınının hâlâ istihdam ve iş gücü katılımı konusunda sıkıntı oluşturduğunu belirtse de, ekonominin güçlendiğini ve “iş gücü piyasasındaki koşulların iyileşmeye devam ettiğini” dile getirdi.

Dün farklı yerlerde konuşan Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard da varlık alımlarının Kasım’da azaltılmaya başlanması gerektiğini belirttiler.

 

 

 

 

bigpara.hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler