Sosyal Medya

Ekonomi

Fed bugün enflasyon korkularını nasıl yatıştıracak?

Fed Başkanı Powell, ABD merkez bankasının para politikası konusundaki son düşüncesini tartışmak üzere Çarşamba günü sanal bir basın toplantısında kürsüye…

Fed bugün enflasyon korkularını nasıl yatıştıracak?

Fed Başkanı Powell, ABD merkez bankasının para politikası konusundaki son düşüncesini tartışmak üzere Çarşamba günü sanal bir basın toplantısında kürsüye çıktığında, doğrudan Wall Street’e konuşacak.

ABD 10 yıllık Hazine bonolarının getirileri, koronavirüs aşısının piyasaya sürülmesiyle daha hızlı ekonomik büyüme beklentisiyle, bir yılın en yüksek seviyesine yakın olarak yaklaşık % 1,6’ya yükseldi. Sadece 5 trilyon dolarlık ekonomik canlandırma paketleri ABD hükümetinin borçlanmasını rekor seviyelere yükseltmekle kalmadı, yatırımcılar enflasyon riskini telafi etmek için Hazine bonolarından daha yüksek getiri talep ediyorlar.

Wall Street analistleri, yüksek tahvil getirilerinin hisse senetlerinden bitcoin’e kadar riskli varlıkların fiyatlarında bir düzeltmeye yol açabileceğinden endişe ediyor. Dolayısıyla soru, Powell’ın tahvil getirilerinin artmaya devam etmesine izin verip vermeyeceği veya Fed’in herhangi bir istenmeyen piyasa tepkisini engellemek için devreye girip girmeyeceği. Seçenekler, para politikasını sıkılaştırmaktan enflasyon riskine değinmeye veya merkez bankasının para basma makinesini getirinin artmasını önlemek için yeni yollarla konuşlandırmaya kadar uzanıyor.

Eski bir Fed ekonomisti ve kıdemli araştırmacı olan Claudia Sahm, “Piyasalar Fed’e güvenmiyor”. Fed’in bu yıl ve gelecek yıl için büyük bir sınavı olacak. Bu, 2008 mali krizini izleyen banka risk alma konusundaki “Volcker Kuralı” ndan bu yana en çetrefilli para politikası uygulaması olacak” diyor.

Fed yetkilileri, “Operation Twist” veya “verim eğrisi kontrolü” gibi isimler kullanarak deneysel para politikalarını test etmekteler.

Mali krizleri anlamaya odaklanan bir girişim olan Yale Finansal İstikrar Programı’nda araştırma görevlisi olan Steven Kelly, Powell’ın Çarşamba günü yeni bir politika açıklaması olası olmadığını söyledi.

Kelly, “Daha ılımlı olabilir. Fed yetkilileri, “gerekli tüm araçları kullanmaya hazır olduklarını söyleyerek ifadeye bir dil ekleyebilirler” diyor.

Sahm, ayrıca Fed’in hâlihazırda yürürlükte olan varlık alımlarının boyutunu artırmadan önce daha önce hiç kullanılmamış para politikası araçlarını kullanmasının da olası olmadığını söyledi.

Fed, getirileri düşürerek ekonomiyi canlandırmak amacıyla, geçtiğimiz yılın büyük bir bölümünde ayda 120 milyar dolarlık ABD Hazine bonosu satın alıyordu. Tahvil fiyatları getirilerinin tersi yönde hareket ettiğinden Fed’in ekstra satın alma hacmi getirileri düşürmeye yardımcı olur.  Bu da işletme kredilerinden 30 yıllık konut ipoteklerine kadar her şeyde faiz oranlarını düşük tutmaya yardımcı olur.

Oxford Economics’in ABD finans ekonomisti Kathy Bostjancic, Fed’in bazı Hazine alımlarını tahvil alımlarını daha uzun vadeli vadelere doğru kaydırabileceğini düşünüyor.

Bostjancic, “Fed’in alımlarının ortalama vadesini hesapladığım Aralık ayı itibarıyla 7,4 yıldı” dedi. Böylece bunu 10 yıllık, 20 yıllık, 30 yıllık tahvil alımlarına kaydırmaya başlayabilirler. ”

Bostjancic, Oxford Economics’in ABD için GSYİH tahminini bu yıl % 3,2’den % 7’ye revize ettiğini ve ABD’nin ekonomik büyümede Çin’i yeneceğini de sözlerine ekledi.

Powell, kısıtlamalar kalkıp  insanlar dışarı çıkmaya başladığında, yeni istihdam yaratıldığında, işçiler için rekabetin yükselmesiyle maaşlar yükseldiğinde; yani ekonomi yeniden ısınırken fiyatların ve piyasaların nasıl tepki verebileceğini ele almak zorunda kalabilir.

Sahm’e göre ise, bu “bastırılmış talep” anlatıları, yükselen enflasyon riski gören piyasa yorumcuları tarafından “abartılıyor”.

Federal Rezerv yetkililerinin, Çarşamba günü yayınlanması beklenen gözden geçirilmiş “Ekonomi Öngörüleri Özeti” nde yer alan gelecekteki enflasyon tahminlerinin büyük olasılıkla % 2’nin üzerinde, ancak % 3’ün çok altında gelmesini bekliyor.

Bu, bazı analistlerin uyardığı, 1960’ların sonlarında ve 1970’lerin başlarında tanık olunan çift haneli enflasyon seviyelerinden uzak tabi.

Bostjancic, Fed’in “piyasanın belirli kısımlarının riskli olduğu ve hisse senedi piyasası ve ayrıca ticari gayrimenkul gibi değerlemelerin yükseldiği yorumunu yaptı” dedi. “Merkez bankasının bunu hedeflemeyeceğini düşünüyorum. Kripto para birimlerini [hedeflemeye] çalışmayacaklar. Uzun vadeli [tahvil] faizlerinde, bu daha riskli varlıkların bazıları için doğal bir kırılma olan ılımlı bir artış yaşasaydık, muhtemelen umursamayacaklardı” diye ekliyor.

Yahoo Finance

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler