Sosyal Medya

Ekonomi

Eylül: Kapasite kullanım oranı arttı ama reel kesim güven endeksi de zayıfladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, imalat sanayi kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 1…

Eylül: Kapasite kullanım oranı arttı ama reel kesim güven endeksi de zayıfladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, imalat sanayi kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 1 puan artışla %78,1 oldu.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı da (KKO-MA), bir önceki aya göre 1,0 puan artarak %77,8’e çıktı.

Eylül ayında KKO,

– dayanıklı tüketim malları için %75,9,

– dayanıksız tüketim malları için %74,0,

– tüketim malları için %74,3,

– ara malları için %79,9,

– yatırım malları için %77,0 olarak açıklandı.

Reel Kesim Güven Endeksi Eylül’de aylık 0,5 puan düştü: İhracat kurtarıyor ancak gelecek beklentileri zayıf

TCMB verilerine göre reel kesim güven endeksi Eylül’de bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak 113,4 oldu. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 1,1 puan artarak 113,3 seviyesinde gerçekleşti.

Endeksin detaylarından görünen “mevcut toplam sipariş miktarı”, “son üç aydaki toplam sipariş miktarı”, “sabit sermaye yatırım harcaması”, “mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler” endeksi güçlenirken; “genel gidişat”, “gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı”, “gelecek üç aydaki üretim hacmi” ve “gelecek üç aydaki toplam istihdama” ilişkin beklentiler zayıfladı.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin zayıflayarak devam ettiği, mevcut mamul mal stokları seviyesinin bir önceki ayda mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise zayıfladı.

Sektörel Güven Endeksleri: İnşaat zayıflamaya devam ediyor

Hizmet, perakende ve inşaat sektörlerindeki yetkililerin ekonomik duruma ilişkin değerlendirme ve beklentilerini ölçen sektörel güven endeksi Eylül raporu yayımlandı.

TÜİK verilerinde mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Eylül ayında Ağustos ayına göre;

– hizmet sektöründe %1,5,

– perakende ticaret sektöründe %4,8 artarken,

– inşaat sektöründe %0,7 azaldı.

TCMB, TÜİK

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler