Sosyal Medya

Ekonomi

Esas Gündem: Enflasyon-Yüksek ve yükselmeye devam edecek

Bu sabah 10:00’da TÜİK Mart ayı enflasyon verisini açıklayacak.  Şubat ayında Temmuz 2019’dan bu yana en yüksek seviye %15,6 olarak…

Esas Gündem: Enflasyon-Yüksek ve yükselmeye devam edecek

Bu sabah 10:00’da TÜİK Mart ayı enflasyon verisini açıklayacak.  Şubat ayında Temmuz 2019’dan bu yana en yüksek seviye %15,6 olarak gerçekleşen TÜFE enflasyonu için ortalama piyasa beklentisi aylık %1,1 ve yıllık %16,2.

Birebir ilişki olmasa da İTO’nun İstanbul enflasyonu verileri yıllık seviyede %16,37 ile yine yükselişe işaret etmişti.

TÜİK açıklamasından 10 dakika önce ENAG da kendi hesapladığı Mart ayı enflasyon verisini ilan edecek. 2020 sonu için TÜİK %14,6 TÜFE enflasyonu açıklarken ENAG verisi %36,7’ye işaret etmişti.

Mart ayı enflasyonu özellikle pandemi yasaklarının hafiflediği Mart’ta yeniden ivmelenen güçlü iç talep ve TL’nin Kasım ayından bu yana istikrarlı seyreden seyrine rağmen yaz sonu Kasım başı arasında yaşanan devalüasyonun etkilerini  gösterecek. Mart atında merkez bankası başkanı değişimiyle TL’nin hızlana değer kaybı ise özellikle Nisan ayında hissedilecek.

Özer Sancar yönetimindeki Metropoll anketinin halkın gıda fiyatlarını algılamasıyla ilgili açıkladığı anket de ilgi çekiciydi hafta sonu. Metropoll’e göre, halkın yarısı gıda fiyatları enflasyonunun Türkiye’de %40’ın üzerinde olduğunu düşünüyor.

Kurumlardan tahminler

Unicredit, Mart’ta TÜFE manşet enflasyonunu %16,3 olarak açıklarken, çekirdek enflasyon beklentisini de %16,9 olarak ilan etmişti.  Çekirdek enflasyon beklenti seviyesi yıllık enflasyonda Mart ayından öteye yeni zirveye yöneleceği anlamına geliyor. Unicredit ayrıca gıda fiyatlarında aylık %1,4’lük artış bekliyor ki bu da beklentiye göre yıllık gıda enflasyonunu %17,8’e geriletiyor.

Kurum yılsonunda Türkiye’!de TÜFE enflasyonun %15’e kadar düşeceğini öngörürken, merkez bankasının ise politika faizini beklenenden daha önce %15 seviyesine indirebileceğini düşünüyor.

Goldman Sachs ise Nisan ayında enflasyonun %18’e çıkmasını beklerken yıl sonu için enflasyonun en fazla %15’e gerileyebileceğini düşünüyor.  Goldman Sachs merkez bankasının 2021’in ilk yarısında faiz artırmak zorunda kalabileceğini belirtirken, bu sene son çeyreğe kadar faiz indirecek alan olmadığın savunuyor.

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler