Sosyal Medya

Ekonomi

EBRD Başkanı: Türkiye’deki yatırımcıların net ve güvenilir bir politika çerçevesi görmeli

Yatırımcıların Türkiye’de net ve güvenilir bir politika çerçevesi görmeleri gerektiğini söyleyen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan…

EBRD Başkanı: Türkiye’deki yatırımcıların net ve güvenilir bir politika çerçevesi görmeli

Yatırımcıların Türkiye’de net ve güvenilir bir politika çerçevesi görmeleri gerektiğini söyleyen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı ziyarette çok yüksek enflasyon konusunu gündeme geldiğini de sözlerine ekledi.

Bu hafta ülkeyi ziyaret eden Odile Renaud-Basso, enflasyon baskılarını önlemek için düşük faiz oranlarının savunucusu olan Erdoğan ile politika karışımı konusunda “ilginç bir tartışma” yaptığını söyledi.

Renaud-Basso perşembe günü Reuters’e verdiği demeçte, “Bir yandan kendisinin (Erdoğan) çok güçlü büyüme gibi çok güçlü sonuçları var, ancak enflasyon da çok yüksek ve bunu tartıştık” dedi.

Başkan, küresel olarak merkez bankalarının genel olarak sıkılaşma aşamasında olduğunu ve Türkiye’yi “kendi başına” dışarıda kaldığını da gündeme aldığını söyledi.

Merkez bankası son aylarda piyasaları şaşkına çevirerek faiz oranlarını beklenenden çok hızlı düşürerek enflasyonun %20 seviyesine yükselmesiyle boğuşmakta.

Lira cuma günü taze bir rekora imza attı ve yıl başından bu yana %25’ten fazla değer kaybettikten sonra dolara karşı 10,0 seviyesine yaklaştı. Para birimi son on yılda %80’den fazla değer kaybetti ve zayıflığı enflasyon baskılarını daha da kötüleştirdi.

Ancak politika yapıcıların 18 Kasım’da yapılacak toplantılarında politika faizi oranını %16’dan %15’e indirmeleri ve negatif reel faiz seviyesini derinleştirmeleri bekleniyor.

Piyasalar uzun zamandır Türkiye’nin alışılmışın dışındaki para politikası yapımının yanı sıra merkez bankasında sık sık yapılan personel değişikliklerine de bakıyor ve bu da politika güvenilirliğini zedeliyor.

Renaud-Basso, “Uzun vadeli yatırımcılar ve sürdürülebilir büyüme için çok önemli olanın net bir çerçeveye, güvenilir bir çerçeveye ve uygun bir politika karışımına sahip olmak olduğunu işaret ettim” diye de ekledi.

Türkiye, 2020 yılında aldığı 1,7 milyar avro kaynak ile EBRD fonlarının en büyük alıcı ülkesi. Çoğunluğu G7’nin üst düzey ekonomik güçlerine ait olan EBRD, Orta ve Doğu Avrupa’nın yanı sıra Afrika’daki Mısır, Tunus ve Fas da dahil olmak üzere 38 ekonomiye yatırım yapıyor.

Reuters

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler