Sosyal Medya

Ekonomi

DİSK Genel Başkanı: Kısa çalışma ödeneğinin bitişi işsizliği artıracak

Gazete Duvar’dan Gazeteci Osman Çaklı DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile yaptığı röportajda, geçen yıl korona virüsü salgını kapsamında açıklanan…

DİSK Genel Başkanı: Kısa çalışma ödeneğinin bitişi işsizliği artıracak

Gazete Duvar’dan Gazeteci Osman Çaklı DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile yaptığı röportajda, geçen yıl korona virüsü salgını kapsamında açıklanan ekonomi paketiyle uygulamaya koyulan ve 31 Mart 2021’de sona erdirilen “Kısa Çalışma Ödeneği” hakkında konuştu. Pandemi boyunca en önemli gelir desteklerinden biri olan ödenekten bugüne kadar yaklaşık 4 milyon kişi faydalanmıştı.

Kararın olası sonuçlarını konuştuk.

‘EN DÜŞÜK KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN ASGARİ ÜCRET OLMASI GEREKTİĞİNİ SAVUNDUK’

Siyasi partilerden, sendikalara, esnaf odalarından, sivil toplum örgütlerine kadar geniş bir çevre tarafından 31 Mart’ta sona erdirilen uygulamanın sürdürülme çağrısı yapılmıştı. Pandemi devam ederken kısa çalışma ödeneğinin yerine başka bir uygulama konmaması en sık dile getirilen eleştirilerden oldu.

Arzu Çerkezoğlu, DİSK olarak salgın döneminin ilk günlerinden itibaren işçilerin gelir kaybına karşı kısa çalışma ödeneğinin uygulanmasını savunduklarını kaydetti. Salgın koşullarında ön şartsız bütün işçilerin bundan yararlanmasını ve en düşük kısa çalışma ödeneğinin asgari ücret olması gerektiğini söylediklerini belirten Çerkezoğlu, “İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının bunun için yeterli olduğunu verilerle ortaya koyduk” diye konuştu.

‘ÖDENEK İŞVERENLER TARAFINDAN USULSÜZ KULLANILDI’

Kısa çalışma ödeneğinin salgın döneminde sigortalı işçilere yönelik en önemli destek olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, kısa çalışma ödeneğinin bazı işverenler tarafından usulsüz kullanıldığına dikkat çekti. Ödenek miktarının azlığı ve koşulların ağırlığı gibi sorunların üzerine gidilmediğini de sözlerine ekleyen Çerkezoğlu, “Ağır koşullar yüzünden milyonlar kısa çalışma ödeneğinden faydalanamadı veya çok düşük miktarlarda destek aldı” dedi.

‘HÜKÜMET AYRIMCI BİR YOL İZLEDİ’

Hükümetin salgın sürecindeki politikalarını eleştiren Çerkezoğlu, “Hükümet ayrımcı bir yol izleyerek milyonlarca işçiyi etkileyen zorunlu ücretsiz izin uygulamasını başlattı. Akabinde İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ‘nakdi ücret desteği’ ile günde 39 lira ödeneği reva gördü. İş ve gelir kaybı yaşayan 3,7 milyon işçi kısa çalışma ödeneğinden yararlanırken, işverenler tarafından ücretsiz izne ayrılan ve çok daha düşük nakdi ücret desteği alan işçi sayısı 2 buçuk milyona yaklaştı” diye konuştu.

‘İŞSİZLİK BÜYÜYECEK’

Kısa çalışma ödeneğinin sonlanmasının işçiler açısından sıkıntılı bir durum yaratacağının altını çizen Çerkezoğlu, “Türkiye tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybını yaşıyoruz. Zaten bir ekonomik kriz vardı. Üzerine pandemi eklendi. Uygulamanın sonlamasıyla, işten çıkarma yasak olsa dahi işten çıkarmalar artacak. İş yeri kapatmaları olacak. Özellikle küçük esnaf ile yanında 2-3 kişi çalıştıranlar açısından ciddi zorluklar oluşacak. Bir de işverene tanınan tek taraflı ücretsiz izin hakkı var. Kısa çalışma yerine ücretsiz izin tercih edilecek. Özetle kısa çalışma uygulaması pandeminin toplumsal ve ekonomik tahribatı sürdüğü müddetçe devam etmeli. En düşük miktar asgari ücret olmalıdır. Kod 29 zulmüne, ücretsiz izin uygulamasına son verilmeli. Salgın ve işten çıkarma yasağı döneminde işin durması durumunda, özel sektörde çalışan işçilere kısa çalışma ödeneği uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Röportajın tamamı burada.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler