Sosyal Medya

Ekonomi

Bütçe sayesinde net borçlanma düşük seyrediyor

Vergi gelirlerindeki artış ve harcamaların yılın ilk aylarında düşük seyretmesi ile bütçe dengesi yılın ilk 4 ayında 5.9 milyar dolar…

Bütçe sayesinde net borçlanma düşük seyrediyor

Vergi gelirlerindeki artış ve harcamaların yılın ilk aylarında düşük seyretmesi ile bütçe dengesi yılın ilk 4 ayında 5.9 milyar dolar fazla, 73.4 milyar TL de faiz dışı fazla verdi.  Bu da geçen senenin aynı dönemindeki 72.8 milyar TL’lik bütçe açığı ve 17.5 milyar TL’lik faiz dışı açığa göre belirgin olarak iyi bir performansa işaret etmekteydi.

QNB Finansbank Araştırma Brimi Perşembe sabah notuna göre, “Böylece bu sene borçlanma görünümü, hem iç borç çevirme oranlarında, hem de net borçlanma rakamlarında belirgin olarak iyileşmiştir”.

 

 

Raporda şu ana analiz yer aldı:

Hazine dün ihraç ettiği 1.4 milyar euroluk 3 yıl vadeli Euro cinsi devlet tahvili ve kira sertifikası ihraçları ile Mayıs ayı iç borçlanma programını tamamladı. Böylece bu ayki toplam iç borçlanmanın TL karşılığının 40.6 milyar TL ile hedeflenen 44.0 milyar TL’lik toplam borçlanma hedefinin altında kaldığı görülmektedir. (Grafik 1) Bu doğrultuda, Hazine’nin Mayıs ayındaki iç borç çevirme oranı %73.8 oldu. Yılın ilk 5 ayında da iç borç çevirme oranının %87.6 olduğunu hesaplıyoruz ki bu da 2019 ve 2020 yıllarındaki %132 ve %145’lik iç borç çevirme oranlarına göre belirgin düşüşe işaret etmektedir.

Ayrıca 2021 yılı finansman programında öngörülen %120’lik iç borç çevirme oranından da düşüktür.

Mayıs ayındaki 46.3 milyar TL’lik iç borç anapara ödemesini dikkate aldığımızda, aylık 5.7 milyar TL’lik net iç borç ödemesi yapılmıştır. Bunun yanında, 1.3 milyar TL’lik dış borç anapara ödemesine karşılık, yurtdışından borçlanmaya gidilmemiştir. Böylece Mayıs ayında 7.0 milyar TL’lik net borç ödemesi yapıldığını hesaplıyoruz. Yılın ilk 5 ayındaki net borçlanma da 24.5 milyar TL ile bu senenin tamamı için belirlenen 246.2 milyar TL’nin belirgin olarak altında kalmaktadır. (Grafik 2)

 

 

Hazine, Haziran ve Temmuz aylarındaki sırasıyla 31.5 milyar TL ve 54.6 milyar TL’lik iç borç itfalarına karşılık 33.8 milyar TL ve 52.0 milyar TL’lik iç borçlanma hedeflemektedir.

Bu da bütçe görünümünün kısa vadede olumlu seyretmesinin beklendiğini düşündürmektedir. Biz ise yılın ikinci yarısında ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın vergi gelirlerini olumsuz etkilemesi ve yılın başlarında çok düşük seyreden harcamaların normal eğilimine dönmesi ile bütçe görünümünün bir miktar bozulabileceğini düşünüyoruz. Bu da borç çevirme oranlarının yılın ikinci yarısında artışa geçmesine yol açabilir. Diğer taraftan, Hazine’nin TCMB’deki toplam TL ve döviz mevduatının 25 Mayıs itibariyle 152 milyar TL (12.9 milyar dolar ve 44 milyar TL) gibi oldukça yüksek bir seviyede olması, piyasa şartlarının olumsuz olması durumunda nakit imkanına başvurabileceğini de düşündürmektedir.

 

Ömer Rıfat Gencal: Hani yoksulun garibanın yanındaydınız..

 

Toplum kapandı, krediler daraldı

FÖŞ ve Erda Gerçek; Enflasyondan Fed’in para politikası ve borç krizine giden yol

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler