Sosyal Medya

Ekonomi

Bütçe sayesinde net borçlanma düşük seyrediyor

Vergi gelirlerindeki artış ve harcamaların yılın ilk aylarında düşük seyretmesi ile bütçe dengesi yılın ilk 4 ayında 5.9 milyar dolar…

Bütçe sayesinde net borçlanma düşük seyrediyor

Vergi gelirlerindeki artış ve harcamaların yılın ilk aylarında düşük seyretmesi ile bütçe dengesi yılın ilk 4 ayında 5.9 milyar dolar fazla, 73.4 milyar TL de faiz dışı fazla verdi.  Bu da geçen senenin aynı dönemindeki 72.8 milyar TL’lik bütçe açığı ve 17.5 milyar TL’lik faiz dışı açığa göre belirgin olarak iyi bir performansa işaret etmekteydi.

QNB Finansbank Araştırma Brimi Perşembe sabah notuna göre, “Böylece bu sene borçlanma görünümü, hem iç borç çevirme oranlarında, hem de net borçlanma rakamlarında belirgin olarak iyileşmiştir”.

 

 

Raporda şu ana analiz yer aldı:

Hazine dün ihraç ettiği 1.4 milyar euroluk 3 yıl vadeli Euro cinsi devlet tahvili ve kira sertifikası ihraçları ile Mayıs ayı iç borçlanma programını tamamladı. Böylece bu ayki toplam iç borçlanmanın TL karşılığının 40.6 milyar TL ile hedeflenen 44.0 milyar TL’lik toplam borçlanma hedefinin altında kaldığı görülmektedir. (Grafik 1) Bu doğrultuda, Hazine’nin Mayıs ayındaki iç borç çevirme oranı %73.8 oldu. Yılın ilk 5 ayında da iç borç çevirme oranının %87.6 olduğunu hesaplıyoruz ki bu da 2019 ve 2020 yıllarındaki %132 ve %145’lik iç borç çevirme oranlarına göre belirgin düşüşe işaret etmektedir.

Ayrıca 2021 yılı finansman programında öngörülen %120’lik iç borç çevirme oranından da düşüktür.

Mayıs ayındaki 46.3 milyar TL’lik iç borç anapara ödemesini dikkate aldığımızda, aylık 5.7 milyar TL’lik net iç borç ödemesi yapılmıştır. Bunun yanında, 1.3 milyar TL’lik dış borç anapara ödemesine karşılık, yurtdışından borçlanmaya gidilmemiştir. Böylece Mayıs ayında 7.0 milyar TL’lik net borç ödemesi yapıldığını hesaplıyoruz. Yılın ilk 5 ayındaki net borçlanma da 24.5 milyar TL ile bu senenin tamamı için belirlenen 246.2 milyar TL’nin belirgin olarak altında kalmaktadır. (Grafik 2)

 

 

Hazine, Haziran ve Temmuz aylarındaki sırasıyla 31.5 milyar TL ve 54.6 milyar TL’lik iç borç itfalarına karşılık 33.8 milyar TL ve 52.0 milyar TL’lik iç borçlanma hedeflemektedir.

Bu da bütçe görünümünün kısa vadede olumlu seyretmesinin beklendiğini düşündürmektedir. Biz ise yılın ikinci yarısında ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın vergi gelirlerini olumsuz etkilemesi ve yılın başlarında çok düşük seyreden harcamaların normal eğilimine dönmesi ile bütçe görünümünün bir miktar bozulabileceğini düşünüyoruz. Bu da borç çevirme oranlarının yılın ikinci yarısında artışa geçmesine yol açabilir. Diğer taraftan, Hazine’nin TCMB’deki toplam TL ve döviz mevduatının 25 Mayıs itibariyle 152 milyar TL (12.9 milyar dolar ve 44 milyar TL) gibi oldukça yüksek bir seviyede olması, piyasa şartlarının olumsuz olması durumunda nakit imkanına başvurabileceğini de düşündürmektedir.

 

Ömer Rıfat Gencal: Hani yoksulun garibanın yanındaydınız..

 

Toplum kapandı, krediler daraldı

FÖŞ ve Erda Gerçek; Enflasyondan Fed’in para politikası ve borç krizine giden yol

BAKMADAN GEÇME

  • PKK Silah Bıraktı, Sıra Siyasette: Gözler Erdoğan’ın ‘Tarihi’ Konuşmasında

    PKK’nın silah bırakma açıklamasının ardından Türkiye yeni bir sürece girerken, AK Parti Kızılcahamam Kampı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı konuşma “tarihi” olarak duyuruldu. PKK’nın silah bırakma kararı sonrası Türkiye’de siyasi ve toplumsal dinamikler yeni bir evreye girdi. Bu kritik eşikte düzenlenen AK Parti Kızılcahamam İstişare ve Değerlendirme Kampı, 11-13 Temmuz tarihleri arasında bakanlar, milletvekilleri ve genel başkan yardımcılarının katılımıyla gerçekleştiriliyor. Kampın açılışında konuşacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları, “tarihi bir konuşma” olarak duyuruldu. Bu söylem, sadece sürece dair umutları değil, olası kırılmaları ve yeni tartışmaları da beraberinde getiriyor. Gündem: “Terörsüz Türkiye” Süreci ve AK Parti’nin Yeni Yönü Kampın ana eksenini “Terörsüz Türkiye” söylemi oluşturuyor. PKK’nın silah bırakmasıyla başlayan yeni dönemin sadece güvenlik değil, toplumsal barış, siyasi uzlaşı, Kürt meselesi ve demokratikleşme açısından da bir yol haritası gerektirdiği açık. Bu noktada Erdoğan’ın konuşmasının, bu sürecin sadece güvenlik eksenli mi yoksa bütüncül mü olacağına dair ipuçları taşıması bekleniyor. Eleştiriler: Sürecin Sahici Bir Yeniden İnşa Olup Olmadığı Belirsiz Her ne kadar süreç “tarihi” bir fırsat olarak sunulsa da, geçmiş deneyimler, “çözüm süreci” adı altında yürütülen girişimlerin şeffaflık, toplumsal katılım ve hesap verebilirlikten uzak olduğu eleştirilerini yeniden gündeme getiriyor. Bu kez süreç: Kürt siyasetinin dahil edilmediği bir barış mı? Sadece “güvenlikçi reformlar” mı gündemde? Toplumsal mutabakat için hangi mekanizmalar devreye alınacak? sorularını da beraberinde getiriyor. Ekonomi ve Dış Politika da Masada, Ama Gölge Gündem Ağır Kamp boyunca ekonomi, dış politika, yerel yönetimler gibi başlıklarda bakanlar sunum yapacak. Ancak siyasi atmosferin ağırlığı, bu başlıkların gölgede kalmasına neden olabilir. Faiz indirimi tartışmaları, stopaj vergileri, dış politikada ABD ve Avrupa ile ilişkiler gibi başlıklar da gündemin arka planında tartışılıyor olacak.

  • Faiz İndirimi Beklenirken Vergi Bindirimi Geldi

    Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Londra’da yatırımcılarla yaptığı kapalı toplantılarda “mevduat tercihlerine” dikkat çekti.

  • Esnafa POS Kıskacı: GİB’den Küçük Esnafa Yeni Nesil Cihaz Zorunluluğu

    Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ticaretle mücadele gerekçesiyle tüm perakendecilere yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu getiriyor.

  • İstanbul’da Ekmek Artık Lüks: Ekmek Zammı Sessizce Geldi

    İstanbul’da 200 gram ekmeğe yüzde 20’ye yakın zam gündemde.

  • TÜSİAD: Perakendede Gelecek Teknoloji, Sürdürülebilirlik ve Uyum

    TÜSİAD ve EY Parthenon iş birliğiyle hazırlanan rapor, perakende sektörünün geleceğini şekillendirecek küresel trendleri ortaya koydu.

  • TMSF Başkanlığına Yeniden Fatin Rüştü Karakaş Atandı

    PARA ANALİZ- 12 Temmuz 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanlığı görevine bir kez daha…

  • Kredi ve Kart Borçlularına 48 Ay Müjdesi: BDDK’dan Yeni Yapılandırma Kararı

    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşlara yönelik kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi başlattı.

  • Cüneyt Akman Yazdı: Emek Gelirleri Vergiler Emeklilik Ve Hayli Yaygın Zırvalar

    Zırvaların Kaynağı: Cehalet mi, Bilinçli Saptırma mı? Ülkemizde söylene söylene mağdurların bile inandırıldığı kimi efsaneler, hayır efsane bile değil düpedüz…

  • Trump’ın amacı ne? ‘Şirketler uyanmalı’ Yeni dünya düzensizliği başladı

    Donald Trump, ani çıkışları ve radikal kararlarıyla sık sık gündeme geliyor. Uzmanına göre bu tutum dengesizlik değil, bilinçli bir strateji. Trump’ın öngörülemezliği, hem iç siyasette hem de küresel arenada güçlü bir poker hamlesi gibi işliyor.

  • Haftanın En Çok Kazandıranı Belli Oldu

    Yatırımcılar için hareketli bir haftayı geride bıraktık. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 0,80 artışla kapatırken, döviz kurları ve altın da değer kazandı.

  • Özgür Özel’e Soruşturma! Miting Sonrası Yargı Harekete Geçti

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeni bir soruşturma başlatıldı. Bugün düzenlenen mitingin ardından yargı devreye girdi.

  • Devler Kapışıyor, Zam Kapıda! Benzin Fiyatında Yeni Dalga Geliyor

    Enerji piyasalarında tansiyon yeniden yükseliyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, yükselen talep ve iç piyasada yaşanan sıkışıklık nedeniyle benzin ihracatının tamamen durdurulabileceğini açıkladı. 31 Ağustos’a kadar uzatılan mevcut sınırlamaların daha da sertleştirilmesi gündemde.

  • Türkiye’ye 5 Ayda 4,7 Milyar Dolarlık Sermaye Akışı! İş Zirvedeki Ülke

    Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), TCMB verilerini baz alarak yayımladığı bültende, Türkiye’nin 2025 yılı ocak-mayıs döneminde toplam 4 milyar 727 milyon…

Benzer Haberler