Sosyal Medya

Döviz

BOTAŞ’ın döviz ihtiyacı için MB rezervleri kullanılacak

Merkez Bankası’nın kağıt üzerindeki toplam rezervlerinde artış sürerken artan enerji fiyatlarının etkisi özellikle aralık-mart döneminde hissedilecek. Türkiye’nin artan doğalgaz talebi…

BOTAŞ’ın döviz ihtiyacı için MB rezervleri kullanılacak

Merkez Bankası’nın kağıt üzerindeki toplam rezervlerinde artış sürerken artan enerji fiyatlarının etkisi özellikle aralık-mart döneminde hissedilecek.

Türkiye’nin artan doğalgaz talebi ve fiyatlardaki yükselişe bağlı olarak BOTAŞ’ın öngörülenden fazla döviz ihtiyacını Merkez Bankası’nın (TCMB) karşılamak zorunda kalmasının, bankanın rezervlerindeki yükselişi sınırlaması bekleniyor.

MB’nin toplam rezervleri şu anda 125.4 milyar dolar ile 2015’ten beri en yüksek seviyelerine ulaştı. Swaplar hariç net rezerv ise hala eksi 35,2 milyar dolar seviyesinde.

Reuters’a bilgi veren bir yetkilinin konuyla ilgili değerlendirmeleri şöyle: “BOTAŞ’ın döviz alımlarının fazlalaşması ve daha çok artacak olması nedeniyle piyasayı bozmasının engellenmesi hedefleniyor. Kasım-mart arası ciddi döviz talebi olacak. Özellikle spot LNG siparişlerinin de büyük etkisi olacak.”

Bir başka kaynak bu talebin nasıl karşılanacağını şöyle açıkladı: “Hem BOTAŞ’ın bu dönem gaz fiyatlarındaki artış ve talebine bağlı olarak döviz ihtiyacı artıyor hem de döviz oldukça hareketli. Burada etkiyi aza indirmek için Merkez Bankası BOTAŞ’a yeniden döviz vermeye başladı. Çünkü BOTAŞ’ın talebi öngörülenden oldukça yüksek olacak. Ani gelen talepler zaten hassas olan dengeleri bozabiliyor. Bu dönem boyunca döviz talebini TCMB karşılar.”

Diken

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler