Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

YORUM:  ABD tarım-dışı istihdam patladı, piyasa hala Fed faiz artırımına inanmıyor

Cuma TSİ öğleden sonra açıklanan ABD Ekim tarım-dışı istihdam (TDİ) raporu aylık 531 bin kişi artış kaydederken, işsizlik oranı da…

YORUM:  ABD tarım-dışı istihdam patladı, piyasa hala Fed faiz artırımına inanmıyor

Cuma TSİ öğleden sonra açıklanan ABD Ekim tarım-dışı istihdam (TDİ) raporu aylık 531 bin kişi artış kaydederken, işsizlik oranı da %4.6’ya geriledi. Anketler aylık 450-500 bin istihdam artışı işaret ediyordu.  Geçmiş ayların verilerine yapılan yukarı yönlü revizyonla, 2 aylık yavaşlamanın ardından istihdam artış trendi yine 500 bin/aya oturdu. ISM ve  PMI anketlerinde enflasyon baskısı kesintisiz sürerken, Fed hala 2022 yılında faiz artırımına gitmeyeceğini ima ediyor. Cuma akşamı New York seansında gösterge ABD 10 yıllık devlet tahvilinin getirisi %1.47’ye geriledi (Hafta içinde %1.60’ın üstünü denemişti).

 

ABD   İstihdam Kurumu tüm bölgeler ve işkollarına yayılan istihdam artışları kaydetti. ABD’de işsiz sayısı hala pandemi öncesine nazaran 4 milyon yüksek, fakat bunun nedeni işgücüne katılımın düşmesi. Diğer emek pazarı anketleri çalışanların kolaylıkla iş bulduğunu gösteriyor. Ekim anketine göre yıllık ücret artışı %4.9’la beklentileri karşıladı. Para arzında bolluk ve 2022 boyunca sürmesi beklenen tedarik zinciri darboğazları, enflasyonun kalıcı (katı) hale gelebileceğini düşündürüyor.

ABD halen stagflasyon değil, reflasyon yaşıyor. Yani, nominal GSYH çok hızlı büyüyerek ekonominin ısındığını sinyalliyor. Bu durumlarda Merkez Bankası’nın devreye girerek paranın maliyetini yükseltmesi gerekir. Fakat Fed ücretlerdeki alevlenmenin de tedarik zinciri sıkıntıları gibi geçici olacağı iddiasında.

 

Tahvil yatırımcıları şimdilik ekonomik veriler değil, Fed’e inanmış görünüyorlar. ABD 10-30 yıl vadeli DİBS getirilerinde gerileme bunu gösteriyor.

Öte yanda, S&P500 Cuma akşamı da yeni bir rekora doğru koşarken, hisse senedi yatırımcılar reflasyon fiyatlıyor. Altın ise enflasyondaki yükselişten kaynaklanan tedirginlikle $1.800/onsun üstüne sıçradı. Haftayı kritik direnç $1.800’ün üstünde kapatırsa, $1.900’leri deneme olasılığı var.

 

Dolar Endeksi Cuma akşamı 94.64’le bir yıllık rekorunu kırıyor. Euro/dolar TDİ’dan sonra gerilemesini sürdürdü. Dolar/TL artık tamamen global piyasalardan koptu. Bu sabah Lütfi Elvan’ın istifa edip, yerine Berat Albayrak’ın göreve getirileceği söylentileri ile parite 9.70’in üstüne çıktı, geceyi de 9.70 sınırında kapatıyor.

 

Atilla Yeşilada:  Altında filyasyon

 

Powell: Faiz artırmanın zamanı değil

 

Fed’den Powell ve ECB’den Lagarde’dan piyasalara: Faiz artışı beklentilerine hâkim olun!

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler