Sosyal Medya

Ekonomi

Fed’den Powell ve ECB’den Lagarde’dan piyasalara: Faiz artışı beklentilerine hâkim olun!

Kanada ve Avustralya’daki merkez bankalarının parasal sıkılaştırmalarının dünyanın en büyük para politikası aktörlerini faiz artışları için kendi zaman çizelgelerini hızlandırmaya…

Fed’den Powell ve ECB’den Lagarde’dan piyasalara: Faiz artışı beklentilerine hâkim olun!

Kanada ve Avustralya’daki merkez bankalarının parasal sıkılaştırmalarının dünyanın en büyük para politikası aktörlerini faiz artışları için kendi zaman çizelgelerini hızlandırmaya iteceği yönündeki beklentiler, Çarşamba günü, Fed ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bu işin o kadar kadar hızlı olmayacağını söylemesiyle bir tür duvara çarptı.

Atlantik’in her iki tarafındaki kur vadeli kontratları ve tahvil piyasaları, politika yapıcıların “geçici” mantrasına kulak asmayan bir enflasyon ortamı karşısında Fed ve ECB’nin daha erken bir faiz artışını son bir aydır yeniden fiyatlanıyordu.

Hamleler, bir hafta önce Kanada Merkez Bankası’nın görünüm beklentileri hakkında şahin sinyallerle piyasaları şaşırtması ve ardından bu hafta Avustralya Merkez Bankası RBA’nın faiz artışı zamanlaması konusunda daha temkinli bir yaklaşım sergilemesine rağmen faiz artırımı yolunda olduğunu öne sürdüğü son haftadan itibaren aşırı hızlandı.

Sadece Fed’in durumunda, vadeli işlem fiyatlamaları 1 Ekim’den bu yana Fed’in 2022’nin sonuna kadar faizleri yaklaşık 19 aydır olduğu sıfıra yakın seviyeden sadece bir kez kaldırması yönündeki kesin beklentilerden, Salı günü itibariyle yıl sonuna kadar üç çeyrek puanlık faiz artışının 50-50 oranlarında fiyatlanmasına kadar ilerlemişti.

Artık yeter, ECB Başkanı Christine Lagarde Çarşamba günü, ABD’li mevkidaşı Fed Başkanı Jerome Powell’ın bankasının salgın sonrası politika duruşuna yönelik ilk bebek adımını açıklamaya hazır olmasına saatler kala “bu kadarı yeter” sinyalini verdi.

Lizbon’da düzenlenen bir etkinlikte konuşan Lagarde, “Faiz oranlarıyla ilgili ileriye dönük rehberliğimizde, oranların yükselmeye başlaması için karşılanması edilmesi gereken üç koşulu açıkça dile getirmiş olduk.” dedi.

“Mevcut enflasyon artışına rağmen, orta vadede enflasyon görünümü düşük kalmaya devam ediyor ve bu nedenle bu üç koşulun gelecek yıl karşılanması edilmesi pek mümkün görünmüyor.”

Şimdiye kadar Lagarde’ın konuyla ilgili önceki yumuşak söylemine soğuk bakan yatırımcılar ECB’nin bir sonraki hamlesi olan 10 baz puanlık artış için fiyatlandırmayı önümüzdeki Ekim ayından Aralık 2022’ye ertelediler.

Powell, uzun zamandır beklenen 2022’nin ortalarına kadar sıfıra in “tahvil alımı azaltımı” ilanı ile faiz artışı arasındaki mesafenin yüksek olduğunu bir kez daha ısrarla vurguladı. Toplantı sonrası basın toplantısındaki sözleri, Fed’in faiz oranlarını yükseltmeden önce sabırlı olacağının ve daha fazla istihdam artışının bekleneceği sinyalini net verdi.

“İdeal olarak, başka bir COVID artışının olmadığı bir bağlamda işgücü piyasasının daha da geliştiğini görebiliriz. Ve sonra COVID sonrası dünyada (işgücüne) katılımın nasıl tepki verdiğini görmek için daha çok şey görebiliriz” dedi.

“Faiz oranlarını yükseltmenin henüz zamanının geldiğini düşünmüyoruz. Maksimum istihdama ulaşmak için hala kat edilmesi gereken bir zemin var” diyen Powell, bu hedefin belki de gelecek yılın sonlarında karşılanabileceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Onun ve Lagarde’ın yorumları, dünyanın en büyük iki merkez bankasının her ikisinin de son bir yıl içinde ortaya koyduğu politika çerçevelerine yeniden bağlılığı müjdeliyor gibi görünüyor.

Fed’in durumunda, politika yapıcıları şu anda hedeflenen% 2’nin yaklaşık iki katı enflasyona karşı daha fazla toleransa doğru eğiyor. Daha iyi bir istihdam piyasası olasılığını boğmak istemiyorlar.  ABD ekonomisi, bu yılki hızlı toparlanmasına rağmen, COVID-19’un kısa ama keskin bir durgunluğu tetiklemesinden önceki ay toplam istihdam seviyesinden yaklaşık 5 milyon iş eksik kalıyor.

ABD faiz vadeli işlem piyasaları hala güçlü bir olasılık atarken, Fed’in tapering ardından önümüzdeki Haziran ayındaki toplantısında ilk kez oranları artıracağı ve ardından her çeyrek artırmaya devam edeceği fiyatlandırmalar azaldı.

Natwest Markets analistleri Fed kararı ve Powell’ın basın toplantısından sonra yaptıkları değerlendirmede “Aşırı iyimser bir toplantı olmasa da, sonuç geçen hafta görülen Kanada ve Avustralya örneklerindeki daha çarpıcı şahin sürprizlerden çok uzaktı” dediler.

Ancak gösteri henüz bitmedi. İngiltere Merkez Bankası perşembe günkü toplantısında faiz artırmadan geçmiş olsa önümüzdeki aylarda artıracağı sinyalini de verdi.  BOE Başkanı Andrew Bailey, bu yıl %5’e ulaşan bir enflasyon oranından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler