Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Mart Öncü PMI’lar: Dünyanın dört devinden üçü hızlı büyüdü

Dün açıklanan Japonya, Euro-bölgesi, İngiltere ve ABD öncü PMI endeksleri Japonya dışındaki devlerin salgından çok hızlı bir ivmeyle çıkmakta olduğunu…

Mart Öncü PMI’lar: Dünyanın dört devinden üçü hızlı büyüdü

Dün açıklanan Japonya, Euro-bölgesi, İngiltere ve ABD öncü PMI endeksleri Japonya dışındaki devlerin salgından çok hızlı bir ivmeyle çıkmakta olduğunu gösterdi.    ABD ve İngiltere için ufukta bol güneş var, ama Euro-bölgesi ve Japonya hala fırtınalar eşiğinde.

 

 

 

ABD’de bileşik  PMI endeksi aylık bazda 0.4 puan gerilerken, imalat sanayinde yavaşlama belirgindi. Bileşik endeksin Mart düzeyi yıllıklandırılmış olarak %4 civarında bir GSYH büyümesine işaret ediyor.  Biden’ın $1.9 trilyonluk tşevik paketinin harcamalarda yarattığı doğrudan etki yanında, çok süratli ilerleyen aşılama kamnyasının da işdünyasında moralleri yükselttiği göz çarptı. Öte yanda, imlat sanayi açısından tedarik zincirlerinde arızalar sipariş işleme sürelerini uzatırken, girdi ve nihai fiyatlarda artış anketin tarihi zirvesine hızlandı.

 

ABD bu sene Çin’le dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi tacı için yarışacak. Fakat, bunun enflasyon olarak bedeli oldukça yüksek.  Fed üyeleri “enflasyon göremiyoruz” deseler de, boru hattında çok baskı biriktiği kesin.  ABD’de birikmiş talebin mal değil, hizmetlere harcanması halinde, sonbaharda çok sert bir enflasyon dalgası gözleyebiliriz.

Dün, uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu (S&P), ABD’nin ekononomik büyüme tahminini açıkladı. S&P’ye göre 4.2 olan yüzde 6.5’e yükselerek iyileşme gösterdi.

Kredi değerlendirme kuruluşu’nun yaptığı açıklamada, ABD ekonomisi için 2021 yılı büyüme tahmininin yüzde 4.2’den yüzde 6.5’e, 2022 tahmininin ise yüzde 3’ten yüzde 3.1’e çıkarıldığı duyuruldu.

Açıklamada ülkede enflasyonda beklenen yükselişin geçici olacağının düşünüldüğü dikkat çekerken, hala yüksek seviyelerde seyreden işsizliğin ve düşük enflasyonun, gelecek yıl piyasaların faiz artışı beklentilerine rağmen ABD Merkez Bankası’nı (Fed) 2023’ün sonlarına kadar beklemede tutacağı aktarıldı.

 

İngiltere’de ekonomik aktivite 2 ay süren daralmadan sonra çok hızla toparlandı.  Öncü PMI yayınlayan dört ülkeden 2’nde aşılama hızıyla aktivite arasında çok güçlü bir doğrusal bağlantı var. Ancak, ABD gibi İngiltere de üretici fiyatlarında çok belirgin enflasyona şahitlik ediyor.  İşdünyası güveni çok yüksek, fakat  JP Morgan’la birlikte anketi düzenleyen IHS analizine göre ekonomi 1Ç2021’de ufak da olsa bir daralma kaydedecek.

 

 

Euro-bölgesi ise süregelen salgın ve aşı hezimetlerine rağmen Mart ayında imalat sanayinin mucizevi performansı sayesinde bu yıl ilk kez genişleme bölgesine adım attı. Hizmetler de toparlanıyor, fakat sektörel aktivite hala daralıyor.  Öte yanda, verileri analiz eden IHS Başekonomisti Chris Williamson, aşılama kampanyasının çok yavaş ilerlemesi ve yeni sokağa çıkma yasakları yüzünden işdünyası güveninin düşük olduğunu kaydetti.

AMB zorlu koşulların sürdüğünün altını çizerek, gelecek çeyrek dönemde ekonominin desteklenmesi  amacıyla yapılan tahvil alımlarının hızlandırılacağını tekrarlandı.

Enflasyonda geçici etkenlerle yükseliş beklendiği ancak orta  vadeli enflasyon tahminlerinin değişmediği kaydedildi.  ECB, 2021 yılının kalan bölümünde güçlü toparlanma beklentisini  de teyit ederken, “Bununla birlikte kısa vadeli görünümde  belirsizlikler sürüyor” vurgusu da yaptı. (Foreks)

 

Moody’s de Euro-bölgesi konusunda oldukça kötümser bir rapor yazdı. BloombergHT’ye göre, Moody’s’ten yapılan açıklamada, Avrupa’da salgın nedeniyle uygulanan kısıtlamaların 2021’in ilk yarısında tüketimi baskılamasının beklendiği, Tüketici Güveninin halihazırda son derece düşük olduğu bildirildi.

 

Avrupa’da aşılamanın yavaş olduğu, vaka sayısının arttığı, bunun da 2021’in ikinci çeyreğinde hanehalkı tüketimini etkilemesinin beklendiği kaydedilen açıklamada, Avrupa’da tüketim artışının Kovid-19 aşılamasının geniş kapsamlı bir şekilde yapılabilmesine bağlı olduğu vurgulandı.

 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Moody’s Başkan Yardımcısı Ruosha Li, “Avrupa’da kapanmaların yeniden başlaması ve dolaşım kısıtlamaları muhtemelen talepte azalma olarak kendini gösterecek. Avrupa ülkelerinde artan vaka sayısının tüketici algısı üzerinde baskı oluşturması olası. Daha önce planlanan harcamalar bu yılın geri kalanında yapılabilir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

Japonya dört dev  içinde PMI endeksi Mart’ta daralan tek ülke.  Bileşik PMI aydan aya 0.1 puan artışla 48.3’e yükseldi.  Japon PMI hakkında yapılacak tek pozitif yorum, istihdamda gözlenen kayda değer artış.  İlgi çekici ve olumsuz bir gelişme ise, işdünyası güveninin Şubat’a göre gerilemesi.

 

FÖŞ

 

Dolar Endeksi 4 aylık zirvede, Gelişen Piyasalar tedirgin

 

Powell piyasaları rahatlattı

 

Küresel Piyasalar: Emtia fiyatları enflasyon kaygıları yüzünden güvende değil

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler