Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Küresel Piyasalar: Emtia fiyatları enflasyon kaygıları yüzünden güvende değil

Emtia kontratlarının geleceği küresel piyasaları etkileyen enflasyon kaygıları yüzünden güvende değil. Ham petrol yüzde 7 düştü, kahve iki ayda en…

Küresel Piyasalar: Emtia fiyatları enflasyon kaygıları yüzünden güvende değil

Emtia kontratlarının geleceği küresel piyasaları etkileyen enflasyon kaygıları yüzünden güvende değil. Ham petrol yüzde 7 düştü, kahve iki ayda en büyük kaybını yaşarken, mısır ve bakır fiyatları da düşüş gösterdi.

Federal Rezerv’in enflasyonun hızlanmasına izin vereceğine dair yeni endişeler perşembe günü risk varlıklarının çoğunda elden çıkarmaya yol açtı. ABD hisse senetleri rekor seviyeden düşerken hazine getirileri sıçradı. Fiziksel talep, küresel büyüme beklentilerine büyük ölçüde bağlıyken, söz konusu hamleler emtiaları da etkiledi.

Yine de gelişmeler emtialar için biraz paradoks haline geldi. Yatırımcılar hammaddelerin getiri elde etmek için iyi bir kaynak olduğunu düşündükleri için piyasalar bazen enflasyonlu bir ortamdan faydalanabilmekte. Ancak bunun için enflasyon denkleminin tam olarak doğru olması gerekir: özellikle ekonomik büyüme daha yüksek bir dolar endişeleriyle birleştiğinde ve enflasyon artışı hızla azalmış talep beklentilerinin ortasında bir sürüklemeye dönüşür.

Emtialar, Çarşamba gününe kadar yüzde 30’dan fazla ham petrol artışının görüldüğü yıla hızlı bir başlangıç ​​yaptı. Mısır, soya fasulyesi ve bakır fiyatları birkaç yılın en yüksek seviyesine ulaşırken kereste fiyatları da fırladı.

Peki emtiaların artmaya devam etmesinin nedeni ne? Tabiki verim sağlayacak bir zemin oluşturması.

Aşıların yavaş yaygınlaşması, enerji, metal ve tahıl tüketiminin pandemi öncesi seviyelere dönmesinin ne kadar süreceği konusunda endişelere yol açtığı için bu coşku bu hafta durdu. Bu, dolar fiyatındaki emtiaları bir değer deposu olarak daha az cazip hale getiren dolardaki kazançlarla birleşti.

StoneX’in emtia baş ekonomisti Arlan Suderman bir yazısında, “Hazine getirileri ve dolar Fed’e yanıt veriyor ve bu şu anda emtialar üzerinde olumsuz bir etkiye sahip” dedi.

Bloomberg Emtia Spot Endeksi Eylül ortasından bu yana en büyük düşüşle% 2,4 düştü.

Batı Texas (WTI) ham petrol vadeli işlemleri, beşinci seans için düşüş yaşadı ve bu düşüş bir yıldan uzun süredir günlük kayıpların en fazlası oldu. Uluslararası Enerji Ajansı bu hafta yaptığı açıklamada, küresel petrol talebinin 2023 yılına kadar salgın öncesi seviyelere dönmeyeceğini ve büyümenin daha sonra yeni çalışma alışkanlıkları ve fosil yakıtlardan uzaklaşma ile birlikte yavaşlayacağını söyledi.

Tahıl fiyatları da düşüşte. Bazı mahsul üreticileri için yetiştirme koşullarının iyileştiğine dair işaretler var. Arjantin’de soya fasulyesi için faydalı yağışlar piyasayı ağırlarken, ABD, Rusya ve Ukrayna’daki elverişli hava koşulları buğday fiyatlarını baskı altına aldı.

Hazine getirilerindeki artış ise faiz getirmeyen altın ve gümüş gibi alternatif varlıklara olan talebi olumsuz etkiledi.

 

 

Kaynak: Bloomberg.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler