Sosyal Medya

Döviz

Dolar Endeksi 4 aylık zirvede, Gelişen Piyasalar tedirgin

Perşembe sabahı Asya işlemlerinde 92.67’i sınayan Dolar Endeksi, ABD ekonomisinde diğer Gelişmiş Ülkeler’in önünde giden ekonomik toparlanma ve Fed’in 2021…

Dolar Endeksi 4 aylık zirvede, Gelişen Piyasalar tedirgin

Perşembe sabahı Asya işlemlerinde 92.67’i sınayan Dolar Endeksi, ABD ekonomisinde diğer Gelişmiş Ülkeler’in önünde giden ekonomik toparlanma ve Fed’in 2021 yılı boyunca enflasyona duyarsız kalacağını fiyatlıyor. Euro/dolar 1.18’lere gerilerken, Bloomberg “Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Ülkeler = GOÜ) için kral nakit” diye başlık attı. Bu sabah Asya piyasaları Çin’de zirveden dibe %15’e varan satışların da tedirginliğini yaşıyor. Asya’da GOÜ FX dolara karşı geriliyor. Eğer Dolar Endeksi’nde yükseliş sürerse, dolar/TL’de 8.00’ı kırabilir.

 

Bloomberg’e göre, artık ABD devlet tahvillerinde cazip getiriler bulan global fonlar, GOÜ arasında da seçici davranmaya başladı. Merkez Bankası rezervleri yüksek, dış borçlanma ihtiyaçları az olan ülkelerin piyasaları tercih edilecek. Bu bağlamda, Rusya, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Endonezya cazip destinasyonların başında geliyor.

Bloomberg GOÜ’lerin sene sonuna kadar $3 trilyon borç itfa etmesi gerektiğinin altını çizerken, yükselen tahvil faizleri ve Dolar Endeksi’nin Hazineler’in hareket alanını kısıtladığını anlatıyor. Ayrıca, Türkiye’de yaşanan sarsıntının diğer GOÜ’e sıçrama riski de var.

Asya genelde  ödemeler dengesi gücüyle olası dış şoklara karşı hazır, fakat Latin Amerika ve bölgemizde hem Covid-19 vakalarının artması hem de genelde zayıf büyüme nedeniyle tedirginlik var.

Devletler yükselen borçlanma maliyetleri ile süregelen salgın ortasında işsiz kalanlar ve iflas eşiğine gelen KOBİ’lere gelir transfer etmek arasında sıkıştı.

 

AB tahvil faizleri son bir haftada Janet Yellen ve Jay Powell’den gelen rahatlatıcı açıklamalarla yatıştı.  Türkiye başta bir çok GOÜ’de yaşanan çalkantı da tahvillerin güvenli liman olarak cazibesini artırdı. Fakat, bir çok uzmana göre halen %1.6 düzeyinde seyreden ABD 10 yıllık tahvil faizi yakında %2’yi deneyebilir.   Dolar Endeksi hakkında makul bir öngörü bulmak zor, fakat yılbaşından bu yana doları açığa satıp sürekli zarar yazan spekülatörlerin pozisyon kapatması ile bir miktar daha güçlenmesi kaçınılmaz.

Türkiye kendi iç sorunlarıyla boğuşurken, sıcak paranın GOÜ’den kaçması yeni bir istikrarsızlık odağı üretebilir.

 

Ratingciler’den uyarı yağıyor: Not indirimi yolda

 

Küresel Piyasalar: Emtia fiyatları enflasyon kaygıları yüzünden güvende değil

 

Güçlü Dolar + Yükselen Faiz = Finansal Kriz

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler