Sosyal Medya

Döviz

Ratingciler’den uyarı yağıyor: Not indirimi yolda

TSİ 08:00’de dolar/TL 7.92’de seyrediyor. ABD’de NASDAQ’ın %2 gerilemesi sonrası, Asya’da piyasalar karışık. Yatırımcılar Çin’de salgınla bağlantılı mali teşviklerin sona…

Ratingciler’den uyarı yağıyor:  Not indirimi yolda

TSİ 08:00’de dolar/TL 7.92’de seyrediyor. ABD’de NASDAQ’ın %2 gerilemesi sonrası, Asya’da piyasalar karışık. Yatırımcılar Çin’de salgınla bağlantılı mali teşviklerin sona ereceği kaygısı içinde Çin hisselerini satıyor. Öte yanda, Biden’ın $3 trilyonluk yeni yatrım harcaması için paket hazırladığı duyumları ve Kongre’de konuşan Jay Powell’in enflasyonun geçici olduğuna dair güvenceleri risk iştahını artırdı.  Türk Eurobond ve CDS’leri de yükselen risk iştahından yararlanarak biraz toparlandılar. Fakat, TL cinsi varlıklar, Eurobond ve CDS’de kalıcı bir düzelmeden söz etmek çok zor. Üç büyük rayting kuruluşundan ardı ardına yağan uyarılar, yakında Türkiye’nin kredi notunun indireleceği izlenimini veriyor.

 

İş Yatırım raporuna göre, ABD tahvil faizleri, beş yıllık tahvil ihracı öncesinde gün içinde hafif yükselse de, talep karşılama oranı 2.36 olan beş yıllık ihraç sonrasında tekrar geriledi. On yıllık ABD tahvilinin faizi bir önceki kapanışa göre 1 baz puan gerileyerek %1.61 seviyelerinden işlem gördü. Avrupa bölgesi tahvillerinde ise alıcılı seyir hakimdi. Almanya on yıllık tahvilin getirisi 1 baz puan gerileyerek -%0.35 seviyesinden işlem görürken, İspanya on yıllık tahvilin getirisi 2 baz puan gerileyerek %0.27 seviyesinden günü sonlandırdı.

Salı kapanışta 30-40 baz puan genişleyerek Pazartesi günü gördüğü getiri seviyelerine ulaşan Türk Hazine Eurotahvillerinde Çarşamba alımlar hakimdi. Getiri eğrisi genelinde 20-25 baz puan civarında gerileme olurken, yabancı alışları özellikle uzun vade kıymetlerde daha yoğun oldu. Beş yıllık ve on yıllık kıymetler sırasıyla %6.35 ve %7.06 seviyelerinden işlem görürken, uzun vade kıymet %7.39 getiri seviyesinden günü sonlandırdı.

Beş yıllık ülke risk primi ise bir önceki kapanışa göre 12 baz puan gerileyerek 456 seviyesinden günü  sonlandırdı.

Likiditenin yine zayıf olduğu şirket ve banka kıymetlerinde, 25-26 vade senior kıymetler satıcılı işlem görmeyi sürdürürken, finansal dışı şirket kıymetleri alım gördü, uzun vade sermaye benzeri kıymetlerde de satış iştahı düne göre oldukça azaldı ve getiriler hafif daralma gösterdi. Vakıfbank 2021 vade senior kıymet %5.42 getiri seviyesinden işlem görürken, İş Bankası 2030 vadeli sermaye benzeri kıymetin getirisi 20 baz puan daralarak %8.94 seviyesinden günü sonlandırdı.

 

 

Türkiye’nin getiri makasının alabildiğince açıldığı bir günde, Eurobond ve CDS’lere talep gelmesi normal. Bu talebin bir kısmı da dövizine daha yüksek getiri arayan yüksek servet sahibi yerleşikler. Ancak, raytingcilerin uyarıları yakında Eurobond ve CDS talebini kısacak gibi görünüyor.

 

 

Moody’s:  Bankalara dikkat

 

Foreks’e göre, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından hazırlanan raporda Türkiye’de TCMB Başkanı Ağbal’ın 200 baz puan faiz artırımı sonrasında görevden alınmasının bankaların notları açısından negatif olduğu yorumu yapıldı.

 

Kuruluşun değerlendirmesinde Ağbal’ın yerine faiz artırımlarının enflasyona katkı yaptığını savunan Şahap Kavcıoğlu’nun atandığı hatırlatıldı. Atamanın yatırımcı güvenine hasar verdiği ve bankaların piyasa fonlamasına erişimini zorlaştırdığı savunuldu.

 

Raporda Ağbal’ın göreve gelmesinin ardından yaptığı 875 baz puan faiz artırımı ile TL’de %18 değer artışı yaşandığı, bu durumun bankaların yıl başında pandeminin başından beri erişimde zorlandıkları orta vadeli ve bağlı finansman piyasasına yeniden erişmelerine imkan tanıdığı ifade edildi.

 

 

S&P: Türkiye’de sermaye kontrolü riski arttı

 

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye’nin sermaye kontrolü uygulaması ihtimalinin ‘yükseldiğini’ ancak bunun dışındaki seçeneklerin daha olası olduğunu belirtti.

 

S&P analistlerinin yayınladığı değerlendirme notunda şu ifadeler yer aldı: “Son dönemde yaşanan değişiklikler bir kez daha Merkez Bankası’nın operasyonel bağımsızlığının sınırlı olduğunu ve ekonomi politikasının genel olarak düşük tahmin edilebilirliğini gözler önüne sermektedir.”

 

S&P analistleri, şöyle devam etti: “Bizce kısa vadede yakından takip edilmesi gereken en önemli şeylerden biri yurt içinde yerleşik mevduat sahiplerinin davranışları ve yaşananların ardından dövize yönelip yönelmedikleri… Sermaye kontrolü yaşanması riski arttı ancak bizce bu halen baz senaryomuz değil.”

 

Fitch:  Türkiye’de enflasyon ve dış finansman riskleri arttı

 

Fitch’in Türkiye hakkındaki raporunda, değişiklik kararının para politikasının kredibilitesine ve enflasyonun düşürülmesi yönündeki beklentilere zarar verdiğini belirtti.

Fitch, ayrıca Türk Lirası’ndaki sert düşüşün ve politikadaki belirsizliğin risk iştahının düştüğü küresel bir ortamda dış finansman tarafında yeni baskılar getireceğine dikkati çekti.

 

Merkez’in politika faizi dışındaki araçları kullanmasının negatif algılanacağına vurgu yapan Fitch, yeni Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun politikalarının ve TL’deki değer kaybı ile ilgili adımlarının izleneceğinin altını çizdi.

 

 

Piyasalar şimdiden not indirimini fiyatladı

 

Reuters’e göre, finansal piyasalar, hafta sonu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası (TCMB) başkanını görevden alarak ülkeyi yeniden kur krizine sürüklemesinin ardından, Türkiye’nin kredi notunun iki kademe düşürülmesini fiyatlıyor.

Yatırımcıların riskten korunmak için kullandıkları kredi iflas takası (CDS) primleri baz alınarak hesaplanan S&P’nin Global Capital IQ Market Derived Signal puanı keskin bir değişim kaydederek B+ kredi notuna sahip olan Türkiye’nin B- kredi notuna sahip bir ülkeymiş gibi fiyatlandığını gösterdi.

 

Veriler, son 10 yılda MDSS hareketlerinin aşağı ve yukarı yönlü kredi notu değişikliklerinden önce geldiğini, ancak genellikle fazla sert tepki verdiğini gösteriyor.

 

Dövizde bu sabah: Yerleşikler döviz satıyor, yabancılar hızla kaçıyor

 

FÖŞ anlattı: Kripto-Varlıkların Geleceği: Para Kuramı Ne Diyor?

 

VoA:  Vatandaş doların yükselmesi hakkında ne düşünüyor?

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler