Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

JP Morgan global PMI:  Dünya ekonomisi 4 aylık zirvede

Dünya ekonomisinde iş dünyasının nabzını tutan en geniş kapsamlı anket olan JP Morgan global bileşik PMI Kasım’da aylık 0.4 puan…

JP Morgan global PMI:  Dünya ekonomisi 4 aylık zirvede

Dünya ekonomisinde iş dünyasının nabzını tutan en geniş kapsamlı anket olan JP Morgan global bileşik PMI Kasım’da aylık 0.4 puan yükselişle, 54.8 olarak açıklandı. 50’nin üzerinde veriler, dünya ekonomisinin hızlandığı anlamını taşıyor.

Dünya ekonomisinde aktivite 4 ayın en yüksek hızına yükselirken, nihai üretim, ihracat ve toplam siparişler ve istihdam artışı endeksi zirveye taşıdı.

Öte yanda, girdi ve çıktı fiyatlarında artış tarihi zirvelere çok yakın hızda seyretti.

Endeksi hizmetler faaliyeti sürükledi. 3 aylık zirve yapan hizmetler altbileşeni, 8 aydır da imalat sanayi göstergelerinden daha hızlı büyüyor. İmalat sanayinin performansı da tatmin edici, fakat genişleme hızı  2020 sonu ve 2021 başında kaydedilen ara-zirvelere göre mütevazi kalıyor.

 

Endeksi teşkil eden 6 sektörden, finansal hizmetler ve B2B en hızlı büyümeyi kaydetti.  Yatırım mallarında daralma genişlemeye döndü. Tüketici hizmetleri ise duraksadı.

 

Rusya Kasım’da PMI verisi daralma kaydeden tek büyük ekonomi oldu. Aktivite Euro-bölgesi, Japonya ve Hindistan’da hızlandı. ABD, Çin, Birleşik Krallık ve Avustralya’da yavaşladı.

İş dünyasının geleceğe yönelik beklentileri de yükselişini sürdürdü. Halen 4 ayın zirvesinde seyreden istihdam koşulları Kasım’da da güçlü kaldı.

Girdi ve çıktı fiyatlarında aylık artış 2008’den bu yana en hızlı tempoda devam ediyor.

Türkiye’de ise imalat sanayi ve hizmetlerin performansını ölçen MÜSİAD-SAMEKS aylık 4.6 puan gerileyerek, 50.5’e düştü. Endekste gözlenen ivme kaybında hizmet sektörü endeksinin önceki aya göre 4,6 puan azalarak 50,5 puana gerilemesi etkili olurken, sanayi sektörü endeksi önceki aya göre 1,6 puan arttı ve 57 puanlık seviyesiyle olumlu görünümünü sürdürdü.

 

Bank of Amerika: 2022’de piyasaları bekleyen 2 canavar

 

IMF:  Omicron küresel toparlanmayı sekteye uğratabilir

 

FÖŞ Odadaki Fili yazdı:  Omicron

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler