Sosyal Medya

Döviz

HSCB Bank sabah analizi: TCMB faiz değiştirmezse, dolar/TL hangi yöne gider?

ABD Merkez Bankası Başkanı Powell dün Washington Ekonomi Kulübü’nün düzenlediği etkinlikte konuştu. Powell, açıkladıkları hedeflere doğru daha fazla somut gelişme…

HSCB Bank sabah analizi:  TCMB faiz değiştirmezse, dolar/TL hangi yöne gider?

ABD Merkez Bankası Başkanı Powell dün Washington Ekonomi Kulübü’nün düzenlediği etkinlikte konuştu. Powell, açıkladıkları hedeflere doğru daha fazla somut gelişme görmeleri durumunda varlık alımlarını azaltacaklarını belirtti.  Fed Başkanına göre tahvil alımlarının azaltılması büyük ihtimalle faiz artışlarından önce olacak.

Türkiye piyasaları dün pozitif ayrıştı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun bugün açıklayacağı faiz kararında faiz oranını %19’da tutacağı beklentileri pozitif ayrışmada etkili olmuş görünüyor.

Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını 14:00’te açıklayacak. Piyasa beklentisi ve HSBC Portföy olarak tahminimiz PPK’nın politika faizini %19.00’da koruyacağı yönünde.

Bugün Türkiye’de ayrıca Mart ayı konut satışları, Merkezi Yönetim bütçe verileri ve TCMB haftalık verileri açıklanacak. Yurtdışında ise ABD’de Mart ayı perakende satışlar ve sanayi üretimi bugün açıklanacak veriler olacak. Merkez Bankası’nın faiz oranlarını değiştirmemesi durumunda dolar/TL’de 8 seviyesinin altına hareket mümkün görünüyor.

 

 

Powell’den yeni mesajlar

 

ABD Merkez Bankası Başkanı Powell dün Washington Ekonomi Kulübü’nün düzenlediği etkinlikte konuştu. Powell, açıkladıkları hedeflere doğru daha fazla somut gelişme görmeleri durumunda varlık alımlarını azaltacaklarını belirtti.  Fed Başkanına göre tahvil alımlarının azaltılması büyük ihtimalle faiz artışlarından önce olacak. Powell, tahvil alımlarının azaltılma yöntemi konusunda bir karar vermediklerini fakat bunun piyasaya tahvil satışı yoluyla yapılmayacağını düşündüğünü belirtti.

Fed Başkanın son haftalarda piyasalardaki enflasyon kaygılarına karşı gittikçe daha temkinli açıklamalar yaptığını görüyor. Fed bir anlamda piyasaları enflasyonun beklediği gibi geçici olmaması durumunda aksiyon alma ihtimaline hazırlıyor olabilir. Piyasalarda enflasyon kaygıları ilk ortaya çıktığı dönemde Fed Başkanı bu konuda rahat olduklarını, enflasyonda yükselişin geçici olacağını ifade etmişti.

Fed yetkililerinin Mart toplantısındaki projeksiyonları 2024’e kadar faiz artışı beklemediklerini ifade etse de piyasa oyuncuları enflasyon risklerine karşı Fed’in daha önce hareket etme ihtimaline odaklanmış durumda. Fed Başkanının dün bu tahminlerden ziyade bankanın hedeflerine odaklanılması gerektiğini söylediğini de belirtelim. Fed FOMC’nin bir sonraki kararı 28 Nisan’da açıklanacak.

 

 

Coinbase halka arzı riskli varlıkları üzdü

 

Piyasalar tarafında, Bitcoin borsası Coinbase’in fiyatının 100 milyar dolarlık halka arzı sonrasında %14 düşmesi ABD hisse senedi piyasalarını olumsuz etkilerken teknoloji endeksi Nasdaq bileşik dün %1 geriledi. S&P 500 endeksi ise günü %0.4 düşerek bitirdi. ABD 10-yıllık tahvil faizi dün sınırlı bir yükseliş gösterdi (%1.61  %1.63). Dolar ise küresel olarak değer kaybetti (dolar endeksi: 91.9  91.7).

Çin Merkez Bankası bankacılık sistemine sağladığı likidite miktarını düşürürken bu haberle Shanghai bileşik endeksi bu sabah %1 düşüş gösteriyor. Dolar küresel olarak yataya yakın ve sınırlı değer kazançları gösterirken ABD 10-yıllık tahvil faizi bu sabah yatay bir seyir izliyor. Bu sabah 1.1980 civarında seyreden Euro/dolar paritesinde yükselişlerin kalıcı olmayabileceğine dair değerlendirmemizi koruyoruz. ABD ve Euro Bölgesi arasındaki aşılama hızı farkı ve buna bağlı olarak ekonomik aktivite hızı farkının dolar lehine olması bu görüşümüzün temelini oluşturuyor.

 

 

Türkiye piyasaları dün pozitif ayrıştı

 

Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun bugün açıklayacağı faiz kararında faiz oranını %19’da tutacağı beklentileri pozitif ayrışmada etkili olmuş görünüyor. Türkiye’nin CDS’i dün 16 baz puan düşerek 426 baz puana gerilerken dolar/TL günü %0.5 düşerek 8.08 seviyesinde bitirdi. 10-yıllık tahvil faizi para politikasının sıkı kalacağı beklentisiyle 22 baz puan düşerek %18.00’e geriledi. TL’de son günlerde görülen değer kazancı dün bankacılık endeksinin %3.6 değer kazanmasını sağladı. Sanayi endeksi %2.2 yükselirken BİST 100 endeksi günü %2.2 artışla 1409 puanda bitirdi.

 

 

Dolar/TL gerileyebilir

 

Rusya Başbakan Yardımcısı koronavirüs durumu istikrara kavuştuğunda Türkiye ile uçuşların yeniden başlayacağını söyledi. Rusya geçtiğimiz günlerde 15 Nisan-1 Haziran dönemi için Türkiye ile hava hizmetini kısıtladığını açıklamıştı. Kararın Türkiye için 400 milyon dolar civarında turizm gelir kaybına neden olması bekleniyor.

Dolar/TL bu sabah 8.09 civarında yatay bir seyir izlerken Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını 14:00’te açıklayacak. Piyasa beklentisi ve HSBC Portföy olarak tahminimiz PPK’nın politika faizini %19.00’da koruyacağı yönünde. TCMB Başkanı göreve geldikten sonra yaptığı açıklamalarda para politikasında sıkı duruşun korunacağını hemen faiz indirimi beklenmesinin doğru olmadığını ifade etmişti. Merkez Bankası’nın faiz oranlarını değiştirmemesi durumunda dolar/TL’de 8 seviyesinin altına hareket mümkün görünüyor.

Fakat Türkiye’nin döviz ihtiyacı göz önünde bulundurulduğunda bu tür olası bir hareketin uzun süre kalıcı olması beklenmemeli. Bugün için baz senaryomuz faiz oranının sabit tutulması olsa da ufak çaplı bir faiz indirimi ihtimalini yüzde yüz dışlamıyoruz.

Bugün Türkiye’de ayrıca Mart ayı konut satışları, Merkezi Yönetim bütçe verileri ve TCMB haftalık verileri açıklanacak. Yurtdışında ise ABD’de Mart ayı perakende satışlar ve sanayi üretimi bugün açıklanacak veriler olacak.

 

Yazar:  İbrahim Aksoy, HSBC Porftöy Yönetim, Ekonomist

 

Yabancılar fırsat peşinde…

 

Bank of America fon yöneticileri anketi: Bitcoin’de balon şişti

 

Citi’nin Türkiye tahminleri; “Büyüme indirildi, enflasyon yükseltildi”

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler