Paraanaliz

FOMC tutanakları: Powell’ın teşvik planına tam destek; istihdam verisi en önemlisi

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’ın ekonomik toparlanmanın henüz tamamlanmadığı yönündeki görüşü banka yetkililerinin geçen ayki toplantısında oybirliğiyle yakın vadeli politika görünümü olarak desteklenmiş durumda.

Çarşamba günü yayınlanan 16-17 Mart Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı notlarında “Katılımcılar, komitenin maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine yönelik önemli ilerlemenin gerçekleşmesinin büyük olasılıkla biraz zaman alacağını belirttiler” ifadesi yer aldı.

Yetkililer, ayda 120 milyar dolarlık varlık alım programını toplantıda değiştirmeden bıraktılar ve ABD ekonomisinin Covid-19’dan iyileşmesine yardımcı olmak için gösterge borç verme oranını en az 2023’e kadar sıfıra yakın tutacaklarını tahmin ettiler. Bu, bazı yatırımcıların Fed’in daha erken hareket edeceğine dair beklentiler yaratan güçlü büyüme ve istihdam tahminlerine rağmen gelmekte.

JPMorgan Chase & Co. baş ABD ekonomisti Michael Feroli müşterilere yazdığı bir notta, “Mart ayındaki FOMC toplantısından sonra Başkan Powell, teşvikleri azaltma hakkında konuşmaya başlamanın henüz zamanı olmadığını söylemişti. Mart FOMC toplantısına gelen tutanaklar, Fed’in varlık alım programı için gelecekteki beklentilerden neredeyse hiç bahsetmedikleri için onu destekledi” dedi.

Geçen ay ekonomiye eklenen 916.000 yeni istihdamla bile, ekonomi Fed’in maksimum istihdam ve sürdürülebilir % 2 enflasyon hedeflerinden çok uzak. Yine de, bazı yetkililer arasında aşı dağıtımı, trilyonlarca dolarlık mali destek ve çok düşük faiz oranlarının beklenenden daha güçlü bir toparlanmaya yol açabileceğine dair bir düşünce var.

Washington’daki LH Meyer/Para Politikası Analitiği ekonomisti Derek Tang, “Fed yetkililerinin ortak zemininde bakış açısı çok net. Fikir birliğinin sürdürülmesi de ileriye dönük koşullara bağlı” dedi.

Kalkış Zamanlaması

Mart toplantısında açıklanan tahminlere göre, 18 yetkiliden yedisi Fed’in 2023 sonuna kadar kademeli olarak sıkılaştırma modunda olmasını bekliyor. Bazı politika yapıcılar yatırımcıları Fed’in politikayı süresiz olarak acil bir zeminde tutmasını beklememeleri konusunda uyarıyor.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Pandemiden çıktığımız ve Fed olarak belirlediğimiz istihdam ve enflasyon kriterlerinden bazılarını elde ettiğimiz netleştiğinde, bu olağanüstü destek seviyesinin bir kısmını geri çekeceğimizi beklemeleri gerektiğini iletmeyi tercih ederim.” dedi.

Tutanaklarda, Fed 2022 ve 2023’te potansiyeli aşması beklenen reel GSYİH büyümesiyle Ocak ayından itibaren tahminini yükselttiği ve “para politikasının son derece uzlaşmacı kaldığı varsayılarak işsizlik oranının tarihsel olarak düşük seviyelere gerilemesine yol açtığı” belirtildi.

Powell’ın birçok kez geri getirmek istediğini söylediği sıcak işgücü piyasası, endişe verici enflasyon endişelerini bir kenara iterek geniş komiteden destek almakta.

Tutanaklarda, “Destekleyici para ve maliye politikalarıyla beklenen güçlü toplam taleple enflasyon büyük olasılıkla komitenin hedeflerine ulaşmakla tutarlı bir yörüngede ilerleyecektir” ifadesi yer aldı.

Fed Başkanlarından Lael Brainard, tutanaklar yayınlandıktan sonra CNBC’ye verdiği röportajda, darboğazların enflasyonda geçici bir yükselişle sonuçlanmasının muhtemel olduğunu söyledi. Ancak Başkan, bundan sonra “on yılı aşkın süredir gördüğümüz yerleşik enflasyon dinamiklerinin devreye girecek olması daha olasıdır” diye ekledi. Fed, 2012’de açıkladığından bu yana yıllık %2’lik enflasyon hedefini çoğunlukla kaçırdı.

Faiz vadelileri, 2022’nin ikinci yarısında bir faiz artışı olasılığını fiyatlamakta. New York’taki Barclays’in Baş ABD ekonomisti Michael Gapen, gerilimin bir kısmının Fed’in gerçek verilere nasıl yanıt vereceğine ilişkin belirsizliğe karşı haritalanan görünümdeki belirsizlikten geldiğini söyledi.

Piyasalar ileriye dönük olsa da Brainard, Fed’in politikasının hedeflerine ne zaman ulaşacaklarına dair bir tahmin yerine sonuçlara veya gerçek verilere bağlı olacağını kaydetti.

Brainard, “Para politikası yönlendirmemiz görünüme değil, sonuçlara dayanıyor.” dedi. “Covid öncesi olduğumuz yerden dokuz milyondan fazla istihdam eksiğimiz var.”

Bloomberg

Exit mobile version