Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Emtia fiyatları yükseldikçe Çin’in ithalatı son on yılda en hızlı arttı

Çin’in ithalatı Mayıs ayında emtia fiyatlarının yükselmesiyle 10 yılın en hızlı temposuna ulaşırken, ihracat artışı beklentilerin altında kaldı. Fakat ihracat…

Emtia fiyatları yükseldikçe Çin’in ithalatı son on yılda en hızlı arttı

Çin’in ithalatı Mayıs ayında emtia fiyatlarının yükselmesiyle 10 yılın en hızlı temposuna ulaşırken, ihracat artışı beklentilerin altında kaldı. Fakat ihracat performansının gerisinde büyük olasılıkla ülkenin güneyindeki büyük limanlarda Covid-19 vakalarının neden olduğu aksaklıklar var.

Dolar bazında ihracat Mayıs ayında bir yıl öncesine göre %27,9 artarak Nisan ayında bildirilen %32,3’lük büyümeden ve analistlerin %32,1’lik tahmininden daha yavaş gerçekleşti.

Pinpoint Asset Management baş ekonomisti Zhiwei Zhang, “İhracat, belki de Shenzhen ve Guangzhou limanlarındaki ciroyu yavaşlatan Guangdong eyaletindeki Covid vakaları nedeniyle aşağı yönde biraz şaşırttı,” dedi ve Guangdong limanlarındaki cironun büyük olasılıkla Haziran ayında da yavaş kalacağını ekledi.

Büyük nakliye şirketleri, son salgından sonra Shenzhen’in Guangdong eyaletindeki Yantian limanında sıkışıklığın kötüleşmekte olduğu konusunda müşterileri uyarıyor.

Zhang, bu şokun geçici olmasını ve Guangdong’daki mevcut salgının birkaç hafta içinde kontrol altına alınmasını bekliyor.

Bu arada, Çinli ihracatçılar daha yüksek hammadde ve navlun maliyetleri, lojistik darboğazları ve ticaret rekabet gücünü azaltan güçlenen bir yuan ile boğuşuyorlar.

Ancak analistler, gelişmiş pazar talebindeki tempolu toparlanma ve diğer imalat ülkelerinde Covid-19’un neden olduğu aksaklıkların önümüzdeki çeyreklerde Çin’in ihracatını destekleme olasılığının yüksek olduğunu söylüyor.

Zhonghai Shengrong Capital Management baş ekonomisti Zhang Yi, tedarik sıkıntısı çekilen yarı iletken ithalatındaki son toparlanmanın, Çin’in ilgili ürün ihracatının büyük olasılıkla yılın ikinci yarısında yüksek kalacağını gösterdiğini söyledi.

İthalat geçen ay yıllık bazda %51,1 artarak Ocak 2011’den bu yana en hızlı büyümeyi kaydetti ve Nisan ayındaki %43,1’lik yükselişten kuvvetliydi. Reuters anketinin işaret ettiği %51,5’lik yükselişin çok az altında kaldı.

Çin yine de mayıs ayında 45,53 milyar dolarla nisan ayındaki 42,86 milyar dolarlık dış ticaret fazlasının da üzerine çıktı.

Kömür, çelik, demir cevheri ve bakır gibi emtiaların fiyatları, birçok ülkede pandemi kilitlenmelerini ve geniş küresel likidite etkisiyle bu yıl yükseldi.

Yuan geçtiğimiz haftalardaki rallisini dolar karşısında yaklaşık üç yılın en yükseğine çıkardı ve bu da ABD tüketicilerine daha yüksek fiyat artışı olarak yansıyacak.

Biden yönetimi, Trump döneminden kalma ve Çin’e ABD tarım malları, mamul ürünleri alımlarını artırma çağrısı yapan “Faz 1” anlaşmasının 2021 sonunda sona ermesi öncesinde ABD-Çin ticaret politikasını gözden geçiriyor.

Başkan Biden’ın Ocak ayında göreve gelmesinden bu yana Çin, ABD ticaret ve ekonomi şefleriyle etkileşimi artırdı. Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, geçen hafta ABD Ticaret Şefi Katherine Tai ile yaptığı görüşmelerden sadece birkaç gün sonra ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile konuştu.

CNBC

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler