Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Dünya gıda fiyatlarında korkutan yükseliş devam ediyor

Dünya gıda fiyatları, nisan ayında art arda 11. ayda da artış kaydederek Mayıs 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.…

Dünya gıda fiyatlarında korkutan yükseliş devam ediyor

Dünya gıda fiyatları, nisan ayında art arda 11. ayda da artış kaydederek Mayıs 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi mart revize 118.9 seviyesinden nisan ayında 120.9’a çıktı.

Nisan ayındaki yükselişe şeker fiyatlarındaki güçlü artışlar öncülük etti ve bunu yağlar, et, süt ürünleri ve tahıllar izledi.

Uluslararası şeker fiyat kotasyonlarındaki Nisan ayındaki toparlanma, Brezilya’daki yavaş hasat ilerlemesi ve Fransa’daki don hasarı nedeniyle 2020/21’de daha sıkı küresel arzlara ilişkin artan endişelerin ortasında güçlü alımlardan kaynaklandı.

Nisan ayında, et fiyatlarındaki artış  devam eden sürü yeniden inşası ve düşük stoklar nedeniyle Doğu Asya’dan gelen katı taleple desteklenerek yükseldi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) beklenenden daha küçük ölçekte ekim planlarından kaynaklanan yukarı yönlü baskı ve Arjantin, Brezilya ve ABD’deki mahsul koşullarına ilişkin endişeler, mısır fiyatlarını Nisan ayında yüzde 5,7 artırdı.

Mart ayı gıda fiyatları endeksi daha önce 118.5 olarak açıklanmıştı. FAO, yeni tahminlerin önümüzdeki sezon hem küresel buğday hem de mısır üretiminde büyümeye işaret ettiğini açıkladı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler