Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

BM Raporu: Dünya ekonomisi %5.4 büyüyecek

BM’in 12 Mayıs’ta yayınladığı Dünya Ekonomisinde Durum ve Görünüm Raporu’nda 2021 büyüme belentisi Ocak’ta öngörülen %4.7’den %5.4’e yukarı revize edildi.…

BM Raporu:  Dünya ekonomisi %5.4  büyüyecek

BM’in 12 Mayıs’ta yayınladığı Dünya Ekonomisinde Durum ve Görünüm Raporu’nda 2021 büyüme belentisi Ocak’ta öngörülen %4.7’den %5.4’e yukarı revize edildi. Ancak, bu büyüme oranı dahi 2020’nin kayıplarını zar-zor telafi edecek. Bölgeler arası  büyüme makasları genişliyor.  Aşılama kampanyaları büyümenin hızını belirlerken, başta Afrika bir çok bölgede durgunluk devam edebilir.

 

Rapora göre ABD ve Çin’de olağanüstü ekonomik toparlanma ve global mal ticaretinin pandemi öncesi zirvesine dönüş yapması ile dünyanın ufku kısmen aydınlandı.

Velakin, ABD-Çin ekseninden yayılan talep Sahara-altı Afrika, Güney Asya, Latin Amerika ve  Karaipler gibi bölgeleri durgunluktan kurtarmaya yetmeyecek.

BM Sosyal ve Ekonomik Etkinlikler Birimi  Ekonomi Dairesi Başkanı Hamid Rashid’e göre, “Yeni epidemiler beklediğimiz Avrupa’nın ekonomik görünümü iddia edildiği kadar güçlü değil.”

Raporda global ekonomiyi bekleyen en sinsi tehlikenin Asya’nın çeşitli yerlerinde peydah olan yeni Covid-19 varyantları, Hindistan, Afrika, ve Latin Amerika’da önü alınamayan salgın olduğunun altı çizildi.

 

Rashid “Hızlı aşılama kampanyası halihazırda global toparlanmayı sürdülebilir kılacak en önemli unsur. Aşı adaletsizliği ise en büyk engebe” yorumunu yaptı.

 

“Normal zamanlarda %5.4 büyüme harkulade bir performans sayılır” diye devam ediyor, BM ekonomisti, “Ancak, bu oran gerçekleşirse, 2020’nin kayıpları ancak telafi edilmiş olacak”.

Rapora göre ABD ve Çin ekonomileri bu sene sırasıyla %6.2 ve %8.2 büyüyecek. Velakin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika Cumhuriyeti global ekonominin zayıf halkaları.

Rashid, yakın geçmişte, dünya ortalamasının üstünde büyüme kaydeden Gelişmekte Olan Ülkeler’in bu sene süregelen epidemiler yüzünden daha yavaş toparlanacağının da altını çizdi.

Rapora göre, sabit sermaye yatırımları büyümenin sürdürülebilir olmasında en önemli etken. ABD’de cömert teşvikler sayesinde yatırım/GSYH oranı yıllık sadece %1.4 düştü. Diğer Gelişmiş Ülkelerde bu oran %4’e erişiyor.

Pandeminin yaralarını sarmak için harcanan $16 trilyonun çok yararlı olduğunu söyleyen Rashid, buna rağmen özel sektörün cesaret edip yatırım yapamadığını kaydetti.

Mali piyasalara da değinen uzman, yer yer spekülatif köpükler oluştuğunu ve finansal istikrarsızlık riskinin yükseldiğini not etti.

 

IMF ve Dünya Bankası öngörülerine nazaran BM’nin daha temkinli olduğunu da kabul eden ekonomist, “Dünya ekonomisi için iyimseriz, fakat önümüzdeki 6 ay Rapor’da detayları ile anlattığımız bir dizi belirsizlikle dolu” diye devam etti. “Yeni varyantlar, bunların aşılara direnci ve aşılama kampanyalarının hızı biz temkinli olmaya itiyor”.

 

IMF: 50 milyar dolarlık aşı paketi

 

Bir Modern Borç Jübilesi Yoluyla Borcu Azaltmak

 

FÖŞ 4. Uluslararası Genç Ekonomistler Kongresi’nde yeni dünya ekonomisini anlattı

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler