Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Akbank Ekonomik Araştırmalar:  Küresel ekonomik verilerde bir miktar ivme kaybı gözleniyor

Küresel çapta hafta boyunca; enflasyon verileri, Çin, Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanan veriler takip edildi. Çin Merkez Bankası piyasalara verdiği…

Akbank Ekonomik Araştırmalar:  Küresel ekonomik verilerde bir miktar ivme kaybı gözleniyor

Küresel çapta hafta boyunca; enflasyon verileri, Çin, Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanan veriler takip edildi. Çin Merkez Bankası piyasalara verdiği kısa vadeli likiditeyi artırdı. Yurt içinde ise, TCMB para politikası kararı açıklandı ve politika faizi 200 baz puan indirildi. Yurt içi piyasalarda; döviz kurlarında yükseliş görülürken, BIST100 endeksi bir önceki hafta Cuma kapanışına göre artış gösterdi. Tahvil piyasasında ise 10 yıllık getirilerde yükseliş görülüyor.

 

Çin’de ekonomik veriler yavaşlamaya işaret ediyor

Çin’de gayri safi yurt içi hasıla, 3. çeyrekte yıllık %4,9 büyüme gösterdi. Eylül ayında sanayi üretimi yıllık bazda %3,1 artış gösterirken, perakende satışlar yıllık %4,4 ile göreli düşük hızda arttı. Ülkede yaşanan elektrik kesintilerinin ve emlak sektöründe yaşanan sorunların aktiviteyi azalttığı belirtiliyor. Çin Merkez Bankası,

piyasaya verdiği kısa vadeli likiditeyi artırdı ve $/Yuan kurunu ise 6,4069 ile piyasa beklentilerinin hafif üzerinde belirledi.

 

Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivite son çeyreğe bir miktar ivme kaybederek başladı

 

İmalat sanayi endeksi Ekim’de 58,6’dan 58,5’e çok sınırlı gerilerken, hizmet PMI endeksi ise 56,4’den 54,7’ye geriledi. Hizmet endeksi son üç aydır düşüş eğiliminde. Bunun neticesinde bileşik PMI endeksi de Eylül’de 56,2 iken Ekim’de 54,3 olarak gerçekleşti. Artan vaka sayıları özellikle hizmet sektöründe endişelerin artmasına neden oluyor. Tedarik zincirindeki sıkıntılar endişe kaynağı olmaya devam ediyor ve bu durum fiyatların daha da artmasına neden oluyor.

 

Küresel çapta enflasyonda artış devam ediyor

 

Euro Bölgesi’nde Eylül ayında yıllık enflasyon da %3,4 ile son 13 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Almanya’da üretici fiyat enflasyonunda artış sürdü; Eylül’de yıllık artış %14,2 ile yeni tarihi yüksek seviyesine ulaştı. Küresel çapta tedarik zincirlerindeki kısıntılar ve emtia fiyatlarının geçmiş döneme göre çok yüksek oluşu enflasyonda arz ve maliyet yönlü baskılara dolayısıyla ÜFE ve TÜFE’de artışa yol açıyor.

 

ABD’de veriler beklentilerin altında gerçekleşti

Sanayi üretimi Eylül ayında artış beklentilerinin aksine aylık bazda %1,3 azaldı. Konut başlangıçları Eylül’de aylık %1,6,inşaat izinleri de aylık %7,7 düşüş gösterdi.

 

Küresel piyasalarda ise göreli dirençli seyir görülüyor

Bunda ABD’de şirket bilançolarının güçlü açıklanması ve Çin Merkez Bankası’nın likidite enjeksiyonu etkili oldu. Dolar endeksi 93,6, ABD 10 yıllık tahvil getirileri %1,66 seviyesinde. ABD’de S&P 500 endeksi, geçtiğimiz Cuma kapanışına göre %1,8 primli. Avrupa’da Eurostoxx-600 endeksi haftalık bazda %0,8 primli işlem görüyor. Altın fiyatlarında yükseliş sürüyor; haftalık %2,3 artışla 1.809$/ons seviyesinde.

 

Haftalık Bülten’den alıntıdır

 

Cüneyt Akman ile Gündeme İlişkin Değerlendirmeler: Türkiye’nin Ekonomi Politiği

 

Recep Erçin:  Ters köşe faiz indirimi, enflasyon ve krediler

 

Bir sonraki küresel ekonomik acil durum: Gelişmekte olan ülkelerde borç derinleşiyor

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler