Sosyal Medya

Döviz

SABAH YORUMU:  Dışarda Omicron, içerde faiz tartışması risk iştahını söndürdü

Çin’de bankalar bir yıl vadeli kredi oranlarını 20 ay sonra ilk kez düşürse de S&P 500 vadeli endeks kontratı ABD’de…

SABAH YORUMU:  Dışarda Omicron, içerde faiz tartışması risk iştahını söndürdü

Çin’de bankalar bir yıl vadeli kredi oranlarını 20 ay sonra ilk kez düşürse de S&P 500 vadeli endeks kontratı ABD’de mali paketin geçmeyeceğine dair beklentiler ve Omikron konusunda yeni kısıtlama beklentileriyle bu sabah %1 düşüyor.

Dolar/TL kuru Cuma günü yurtiçi yerleşiklerin döviz talebi ile 17.15’e kadar yükselirken Merkez Bankası’ndan beşinci döviz satım müdahalesi geldi. BloombergHT’de yer alan haberde müdahalenin büyüklüğünün 2 milyar dolar civarında olduğu iddiası yer aldı.

Dolar/TL bu sabah 17.67’ye kadar yükselirken 8:52 itibariyle 17.20 civarında işlem görüyor. Reel mevduat faizlerinin negatif bölgede bulunması ve yükselecek enflasyonla daha da düşmesinin beklenmesi TL’den dövize geçişin devam edebileceğine ve TL üzerindeki değer kaybı baskısının sürebileceğine işaret ediyor.

ABD’de Çarşamba günü açıklanacak 3. Çeyrek büyüme, Perşembe günü açıklanacak Kasım çekirdek PCE endeksi enflasyonu bu hafta yurtdışında açıklanacak önemli veriler olacak. Türkiye’de TCMB Perşembe günü PPK toplantı özetini yayınlayacak.

 

Fed Yönetim Kurulu’ndaki şahin üyelerden Christopher Waller, bankanın geçen hafta varlık alımlarını daha yüksek bir hızda azaltacağını açıklaması sonrasında faiz artışlarının Mart’ta başlayabileceğini söyledi. Waller’ın açıklaması dışında bazı ülkelerin Omicron varyantına karşı yeni kısıtlamalar açıklaması ve bu açıklamaların devam edeceği beklentileriyle ABD’de S&P 500 hisse senedi endeksi günü %1 düşerek tamamladı. Diğer yandan Waller’ın açıklamalarının da etkisiyle dolar endeksi (DXY) günü %0.5 yükselerek 96.6 civarında tamamladı. Euro/dolar paritesi günü %0.8 düşerek 1.1240 civarında bitirdi.

ABD’de Demokrat Partili Senatör Joe Manchin ABD Başkanı Biden’ın iki trilyon dolar büyüklüğündeki vergi ve harcama paketine destek vermeyeceğini açıklarken Manchin’in oyu paketin kabul edilmesi için kritik önemde. ABD Senatosu’nda Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti’nin %50-50 ağırlığı bulunuyor. Çin’de bankalar bir yıl vadeli kredi oranlarını 20 ay sonra ilk kez düşürse de S&P 500 vadeli endeks kontratı ABD’de mali paketin geçmeyeceğine dair beklentiler ve Omikron konusunda yeni kısıtlama beklentileriyle bu sabah %1 düşüyor. Cuma gününü 1 baz puan düşerek %1.40’da bitiren ABD 10-yıllık tahvil faizi bu sabah güvenli liman talebiyle %1.37’ye gerilemiş durumda.

Dolar/TL kuru Cuma günü yurtiçi yerleşiklerin döviz talebi ile 17.15’e kadar yükselirken Merkez Bankası’ndan beşinci döviz satım müdahalesi geldi. BloombergHT’de yer alan haberde müdahalenin büyüklüğünün 2 milyar dolar civarında olduğu iddiası yer aldı. Müdahale sonrasında dolar/TL 16.19’a kadar geriledi. Dolar kuru günü Perşembe kapanışına göre %4.8 artışla 16.41’de tamamladı. Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i Cuma günü 54 baz puan yükselerek günü 581 baz puanda bitirdi. Finansal istikrara yönelik kaygılar Borsa İstanbul’da haftanın son gününde sert satışlara yol açarken BİST 100 endeksi günü %8.5 düşerek 2084 puanda bitirdi. Bankacılık ve sanayi endeksleri sırasıyla %8.7 ve %7.9 düştü. 2047 vadeli dolar cinsi Eurobond faizi CDS’teki artışla 20 baz puan civarında yükseldi. Diğer yandan, enflasyon beklentilerinde artış ve TL’de değer kaybıyla 10-yıllık tahvil faizindeki yükseliş devam ediyor (%22.37  %22.83).

Bloomberg haberine göre, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam para politikalarından finansal piyasalardaki kontrollü kambiyo rejimi ve olağanüstü hal iddialarına çok sayıda başlık hakkında açıklamalarda bulundu. Faiz indirimleri konusunda “Benden başka bir şey beklemeyin” diyen Erdoğan, “Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğini” vurguladı. “Kontrollü kambiyo rejimi gibi zırvalıkları gündeme getirenleri de asla masum görmüyoruz. Türk ekonomisi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da serbest piyasa ekonomisi kurallarına uygun şekilde yoluna devam edecektir. Döviz kurundaki istikrarı bu tür zırva yöntemlerle değil, piyasanın kendi işleyişi içinde sağlayacağız” ifadelerini kullandı. Erdoğan, “Cuma gününden beri bir dedikodudur almış başını gidiyor. Pazartesi gününden itibaren ciddi manada finans dünyasında sıkıntılar yaşanacakmış. Bunu ancak ihanet içinde olanlar söyler. Biz nasıl ayakta dimdik duracağız demiyor, pazartesiden itibaren bu tür sıkıntılar olacağından bahsediyor. Merak etmeyin böyle bir durum söz konusu değil. Biz dimdik ayaktayız” dedi. “Türkiye’nin ekonomide OHAL’e ihtiyacı olabileceğinin değerlendirilmesi akıl karışıklığının ötesinde büyük bir yanlıştır” diyen Erdoğan, “Hükümetimizin uyguladığı ekonomi politikası kur tarafındaki konjonktürel dalgalanmalar dışında tamamen belirlediğimiz doğrultuda ilerlemektedir” ifadelerini kullandı. Erdoğan “Dün millet olarak kendi canımız pahasına ülkemizin istiklalini, istikbalini korumuştuk; bugün de paramızla, malımızla aynı fedakarlığı yapacağız” diye ekledi.”

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati haftasonu banka genel müdürleriyle biraraya geldi. Bloomberg HT’nin  haberinde Bakan Nebati’nin banka genel müdürlerine, “Faiz artırımı tartışmaya kapalı. Bunun dışındaki önerilerinizi dinlemeye hazırım” dediği ve serbest piyasa prensiplerinden asla vazgeçilmeyeceği mesajını verdiği iddia edildi.

Dolar/TL bu sabah 17.67’ye kadar yükselirken 8:52 itibariyle 17.20 civarında işlem görüyor. Reel mevduat faizlerinin negatif bölgede bulunması ve yükselecek enflasyonla daha da düşmesinin beklenmesi TL’den dövize geçişin devam edebileceğine ve TL üzerindeki değer kaybı baskısının sürebileceğine işaret ediyor. Bankacılık sisteminde bir aya kadar vadesi dolacak 154 milyar TL, 1-3 ay arasında vadesi dolacak 648 milyar TL tutarında Türk Lirası mevduat bulunuyor.

ABD’de Çarşamba günü açıklanacak 3. Çeyrek büyüme, Perşembe günü açıklanacak Kasım çekirdek PCE endeksi enflasyonu bu hafta yurtdışında açıklanacak önemli veriler olacak. Türkiye’de TCMB Perşembe günü PPK toplantı özetini yayınlayacak.

 

 

HSBC Portföy yatırım bülteni.  Yazar:  Ekonomist İbrahim Aksoy

 

ABD ve Avrupa vadelilerinde sert düşüşler devam ediyor

 

Atilla Yeşilada & Artunç Kocabalkan:   Ocak’ta yangın var

 

Kemerlerinizi bağlayın çok zor bir hafta olacak: Erdoğan Nas’a bağlı faiz indirimleri mesajı verdi

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler