Sosyal Medya

Borsa

Kemerlerinizi bağlayın çok zor bir hafta olacak: Erdoğan Nas’a bağlı faiz indirimleri mesajı verdi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan İlim Yayma Ödülleri törenindeki konuşmasında faiz indirimlerine değindi, TÜSİAD’a eleştiriler yöneltti. Cumhurbaşkanı, “Bir Müslüman…

Kemerlerinizi bağlayın çok zor bir hafta olacak: Erdoğan Nas’a bağlı faiz indirimleri mesajı verdi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan İlim Yayma Ödülleri törenindeki konuşmasında faiz indirimlerine değindi, TÜSİAD’a eleştiriler yöneltti. Cumhurbaşkanı, “Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim, hüküm bu” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı, “Neymiş efendim, faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu” dedi.

Sabah saatlerinde 3. Türkiye-Afrika Zirvesi kapsamında Türkiye’de eğitim gören Afrikalı gençlere yaptığı konuşmada da faize karşı olduğunu yineleyerek, “Biz kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. En kısa zamanda enflasyon aşağıya inmeye başlayacak. Ben halkımı faize ezdirmeyeceğim” görüşünü tekrarlamıştı.

TÜSİAD’a da tepki gösteren Erdoğan, “Ey TÜSİAD ve yavruları, size sesleniyorum. Tek göreviniz var; yatırım, üretim, istihdam, büyüme. Siz bunda ne yapıyorsunuz onu ortaya koyun. Kalkıp da hükümete saldırmanın değişik versiyonlarını aramayın, bizimle mücadele edemezsiniz” dedi.

TÜSİAD’dan cumartesi günü yayınlanan açıklamada ‘‘Son dönemde yaşadığımız istikrarsızlıklar sonucunda, denenmekte olan ekonomi programıyla amaçlanan sonuçlara erişilemeyeceği netleşmiştir. Nitekim, yeni iktisadi tercihler kapsamında atılan adımların ardından güvensizlik ve istikrarsızlık ortamı oluşmuştur. Özellikle yurt içinde dövize olan talebin şiddetli ölçüde yükseldiğini, bunun da var olan tüm ekonomik dengeleri bozduğunu görmekteyiz. İzlenen ekonomi politikası yalnızca iş dünyası için değil, tüm vatandaşlarımız için yeni ekonomik sorunlar yaratmaktadır. Uzun dönemde de çok daha büyük yapısal problemlere yol açma riski artmıştır. En fazla faydalanması beklenen ihracatçılarımız dahi bu ortamdan zarar görmektedir’’ ifadelerini kullanılmıştı.

Erdoğan, Türkiye gazetesinin yazarı Fuat Uğur’un cumartesi günkü yazısındaki “Kontrollü kambiyo rejimi” tavsiyesine de tepki gösterirken “Kontrollü kambiyo rejimi gibi zırvalıkları gündeme getirenleri de asla masum görmüyoruz” dedi. Piyasa ekonomisi içinde kalınacağını ekledi.

Erdoğan’ın sözleri ne anlama geliyor? Bu hafta neler yaşanacak?

Erdoğan’ın sözleri TCMB’nin son aralık toplantısında gerçekleştirdiği 100 baz puanlık faiz indirimi sonrasında 3 ay ara vererek durumu izleyeceği açıklamasıyla ters düşüyor.  Faiz kararını Kavcıoğlu’nun değil Erdoğan’ın verdiği düşünülürse, ocaktan itibaren yeni faiz indirimleri ile yola devam edildiğini göreceğimiz anlaşılıyor Cumhurbaşkanı’nın sözlerinden.

Kavcıoğlu’nun da koltuğu sallantıda olabilir ki görevden alınması halinde faiz indirimlerinin durmaksızın devam edeceği netleşir.

Nas’a uygun faiz seviyesinin sıfır olması gerekirken, Erdoğan’a uygun faiz seviyesi için Ankara kulislerinde konuşulan tek hane; yani %9 civarında bir faiz. Önümüzdeki altı ayda TÜFE enflasyonun kasım-aralık TL’de izlenen aşırı değer kaybı sonrası çok hızlı yükseleceği bir döneme denk gelecek bu faiz indirimi.

Bu açıdan TL üzerinde yeni ve büyük bir değer kaybı süreci başlatması kaçınılmaz.  Beklenti veya seviye telaffuz etmek mümkün değil. Ancak cuma gördüğü yeni zirvenin aşılması beklenmeli.

Geçen hafta cuma günü Borsa Istanbul’da yaşanan deprem Erdoğan’ın pazar günkü çifte açıklamalarıyla birleşince çok zor bir hafta olacağının garantisi.  Hisse senedi piyasası bankalarda oluşmaya başlayan strese bağlı olarak sermaye yeterlilik rasyolarındaki erime haberinden kaynaklanmıştı.  Şimdi Erdoğan’ın yeni ve çok sert açıklamaları ile TL’de değer kaybını daha da artırırken, endeks üzerinde satış baskısının devam edeceğini gösteriyor. Yükselen dolar ile endeksin dolar bazında değerini yakalama süreci Türkiye ekonomisinin sürüklendiği buhran sonucunda artık etkili olmayabilecek bir senaryo.

GA.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler