Sosyal Medya

Döviz

Doları tutabilene aşk olsun!

    TSİ 13:00’te global mali piyasalarda yaprak dökümü sürüyor. Asya’da Beijing’in bitmeyen denetimi artırma girişimleri sonucunda, yeni teknoloji şirketlerinde…

Doları tutabilene aşk olsun!

 

 

TSİ 13:00’te global mali piyasalarda yaprak dökümü sürüyor. Asya’da Beijing’in bitmeyen denetimi artırma girişimleri sonucunda, yeni teknoloji şirketlerinde satışlar ağırlık kazandı. Çin Şangay ve Hong Kong Heng Seng sırasıyla %1.10 ve %1.84 değer yitirdi.

Halıhazırda, Avrupa’nın önde gelen hisse endeksi Stoxx600 de %0.25 geriliyor. Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) MSCI  Hisse Endeksi 2 günde %3 değer yitirdi. Citi müşterilerine GOP’a yatırım yapacaklarsa, döviz riskini hedge etmelerini önerdi. BofA aylık fon yöneticileri anketine göre, GOP’a ilgi hızla geriliyor, para Wall Street’a akıyor.

 

Türkiye’de dolar/TL 8.54’ye direnirken, TCMB 3 ay vadeli $1 milyar swap ihalesi açarak döviz likiditeye destek veriyor.

Foreks’e göre, ABD Doları’nın önde gelen 6 para birimi karşısındaki değerini ölçen Dolar Endeksi bugün son 9,5 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Dolar Endeksi, düne göre yüzde 0,02 artışla 93,624 seviyesine kadar yükseldi ve şu sıralarda 93,591’den işlem görüyor. Endeks, geçtiğimiz haftadan bu yana yüzde 1 civarında artış gösterdi.

 

Analistler, ABD Doları’nın güçlenmesinin Delta varyantının global ekonomik toparlanmayı geciktireceği endişelerini yansıttığını ifade ediyorlar.

 

Investing.com’a göre,  EUR/USD %0,1 artışla 1,1686’da, bir gecede ulaştığı 9 ayın en düşük seviyesi olan 1,1665’e yakın, USD/JPY 109,70’te büyük ölçüde yatayken, GBP/ USD, Temmuz ayında Birleşik Krallık’ta perakende satışlar keskin bir düşüşün ardından %0,1 düşüşle bir ayın en düşük seviyesi olan 1,3624 seviyesine geldi.

 

Bununla birlikte, dolar karşısında en büyük kayıplar emtia para birimlerinde yaşandı. AUD/USD, Sidney’deki COVID-19 karantinasının bir ay uzatılmasıyla bu hafta %3’ün üzerinde düşüşle 9 ayın en düşük seviyesinden de aşağıda 0,7127’ye geriledi.

 

NZD/USD merkez bankasının bu hafta başında sürpriz COVID önlemleri yüzünden faiz artırımını ertelemesinin ardından %0,3 düşüşle 0,6824’e düşerek 9 ayın en düşük seviyesinin hemen üzerinde ve bu hafta neredeyse %3 daha düşük seviyeden işlem gördü.

 

USD/CAD, petrol fiyatlarındaki ani düşüşün Kanada ekonomisine zarar vermesiyle %0,3 artarak altı ayın en yüksek seviyesi olan 1,2870’e yükseldi.

 

NG’deki analistler bir notta, “Fed’den gelen ruhsal müzik, daralmaya giden bir süzülme hattından biri” dedi ve “dolar için çok fazla talep, denizaşırı büyüme maceralarından çekilen yatırımcılardan geliyor gibi görünüyor.” dedi.

 

Bu, piyasanın odak noktasının artık Fed’in Wyoming’de gelecek hafta sonunda başlayacak olan yıllık Jackson Hole sempozyumunda olduğu anlamına geliyor.

 

Fed “taper” dedi, piyasalar kafayı yedi

 

FÖŞ yazdı:  Çin Fed’i şapşallatabilir

 

Işık Ökte:  Rüzgar gelecek delikleri tıka!

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler