Sosyal Medya

Borsa

Fed “taper” dedi, piyasalar kafayı yedi

    Çarşamba gecesi açıklanan Fed FOMC tutanaklarında üyelerin çoğunluğunun yıl sonundan önce varlık alım programında azaltma takvimi açıklanması yönünde…

Fed “taper” dedi, piyasalar kafayı yedi

 

 

Çarşamba gecesi açıklanan Fed FOMC tutanaklarında üyelerin çoğunluğunun yıl sonundan önce varlık alım programında azaltma takvimi açıklanması yönünde görüş belirtmesi tüm riskli varlıklarda panik satışlara neden oldu.

 

Wall Street borsalarından gelen ilk verilere göre, DJ30 sadece  80 puan  düşerken, S&P500 artıya geçti. Velakin korku endeksi VIX’in 21 civarında seyretmesi çalkantılı ve satış olasılığı yüksek bir hafta vadediyor.  Bloomberg’e konuşan uzmanlar borsalarda bir düzeltme, yani satış, döneminin başlamış olabileceğini ifade ettiler.

TSİ 18:00’de  Avrupa’nın gözde kıtasal hisse endeksi Stoxx600 %1.75 değer kaybediyor. Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Ülkeler Hisseleri ise Asya’da bozguna uğradı. Asya kapanışı itibarıyla kayıp %2.

 

Dolar/TL 8.53’e dayandı. Dolar Endeksi 9.45’le dokuz ayın zirvesinde.

 

Fed FOMC tutanakları bir ay öncesinin ekonomik görünümünü yansıtıyor. O günden bu yana ABD ekonomisinde ivme değişmedi. Ancak, Çin ekonomisi yavaşlarken, tüm dünyada Delta varyantı ekonomik aktiviteye sekte vuruyor. Çip darlığının nedeni Delta; ve taşıt fiyatlarında kayda değer yükselişlere neden olabilir.

 

Reuters’e konuşan uzmanlar Fed başkanı Powell’in 26 Ağustos’ta yapılacak Jackson Hole Merkez Bankaları seminerinde varlık alım takvimi konusunda daha net açıklamalar yapabileceğini ifade etseler de, asıl açıklama ekonomik öngörülerin de güncelleneceği Eylül FOMC toplantısından sonra gelebilir.

Öte yanda, ABD’de enflasyon baskılarının yavaşlaması ve Delta varyantı vakalarının ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemesi Fed’in tahvil alımlarından çıkma takvimini geciktirebilir.

 

FÖŞ yazdı:  Çin Fed’i şapşallatabilir

 

Fed tutanakları varlık alımlarının azalacağına işaret ediyor

 

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Dolarda sahte bahar havası’

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler