Sosyal Medya

Döviz

Dolar/TL 8.50 kritik direncini aştı

TSİ 20:20’de dolar/TL 8.52-53 bandına yükselerek, çok kritik bir direnç olarak konuşulan 8.50’yi yukarı kırdı. Bireysellerin dövizde kalmayı sürdürmesi yanında…

Dolar/TL 8.50 kritik direncini aştı

TSİ 20:20’de dolar/TL 8.52-53 bandına yükselerek, çok kritik bir direnç olarak konuşulan 8.50’yi yukarı kırdı. Bireysellerin dövizde kalmayı sürdürmesi yanında siyasette artık tehditlere varan gerginlik TL’nin değer kaybında önemli rol oynuyor.

 

Fakat,  bugün öğleden sonra gözlenen ani sıçrama ABD tarafındaki gelişmeleri yansıtıyor. Biden’in Kongre’ye $6 trilyonluk bütçe sunması bütçe açıklarının yükselmesi anlamını taşıyor. Bu durumda Fed’in “enflasyon geçici bir süreç” söylemi de şüphe götürür.

ABD’den güçlü veriler akmaya devam ediyor. Çekirdek sermaye malları siprişleri güçlü yükselişini 2ci ayına taşırken, ilk işsizlik başvuruları da düşüyor.

Sonuçta, Dolar Endeksi 5.5 aylık dipten yukarı sıçrayıp 90 düzeyini yukarı kırdı. ABD gösterge 10 yıllık DİBS’in getirisi de %1.623’e yükseldi.

Gün boyunca rallilerini sürdüren MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) Hisse Endeksi  ve FX birimleri Latin Amerika seansında Brezilya reali hariç değer kaybediyor.

TL’nin değer kaybı yanında, BİST-100 de bugün %0.81 düşerken, piyasalarda tatsız havanın 15 Haziran’da gerçekleşmesi beklenen Erdoğan-Biden zirvesine kadar sürmesi çok olası.

Geçen hafta yabancı yatırımcılar  $225 milyon civarında hisse senedi ve DİBS aldılar. Fakat, bireyseller ve kurumların DTH hesapları parite etkisinden arındırıldıktan sonra sadece $200 milyon düştü. DTH’lardan TL geçiş hızlanmadıkça, TL’nin gücünü koruması zor.

3 Haziran Perşembe günü yayınlanacak Mayıs  verileri de enflasyonda ivmeyi teyit edebilir. Bu durumda, TCMB’nin faiz indirmesi güçleşeceği gibi, yerleşikler yeniden DTH’lara geçiş yapabilir.

Siyasette yüksek tansiyon düşmez, çünkü muhalefet erken seçimde kararlı ve parlak ekonomik verilere rağmen, sayısı gittikçe artan yoksul kitle, Erdoğan ve AKP’den koparak ülke yönetimini güçleştiriyor.

15 Haziran zirvesinde Biden’ın Erdoğan’a S-400’leri geri göndermesini önermesi mümkün. Eğer Erdoğan bu teklifi reddederse, yeni CAATSA yaptırımları gelebilir. Ya da Halkbank davası aleyhimize sonuçlanabilir.   Sedat Peker’in sürekli vurgu yaptığı Türkiye menşeli cocain ticareti yeni soruşturmaların açılmasına neden olabilir.

Halen Fed’den aralıksız gelen “enflasyonda yükseliş kalıcı olmaz” açıklamaları ile, ABD doları ve 10 yıllık tahvil getirileri sakin. Fakat bu sukunet yeni ve enflasyonun ivmelendiğini gösteren verilere dayanamayabilir. Bu senaryoda, yalnız TL değil, dış dengesi veya bütçe dengesi bozuk GOÜ’in para birimleri üstünde baskı sürer.

 

Yerlilerin DTH’larında düşüş devam ediyor; yabancı sermaye girişi çok kısıtlı

 

FÖŞ ve Erda Gerçek; Enflasyondan Fed’in para politikası ve borç krizine giden yol

 

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman Ankara’da

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler