Sosyal Medya

Döviz

Deutsche:  Küresel büyüme yavaşlıyor, enflasyon yükseliyor

Deutsche Bank global araştırma birimi Kasım ayında 2022’de dünya ekonomisi ve riskli varlıkların nasıl göründüğünü anlatan bir rapor kaleme aldı.…

Deutsche:  Küresel büyüme yavaşlıyor, enflasyon yükseliyor

Deutsche Bank global araştırma birimi Kasım ayında 2022’de dünya ekonomisi ve riskli varlıkların nasıl göründüğünü anlatan bir rapor kaleme aldı. “Barrelling back to stagflation?” (Yokuş aşağı stagflasyona doğru?” başlıklı raporda, ABD başta dünya ekonomisinde büyüme tahminleri aşağı revize edildi. Enflasyon beklenenden daha uzun süre normalin üstünde seyredecek.  Fed 2022 sonunda faiz artırımına zorlanacak. Dolar ve AB tahvil faizlerinin yükselişi sürecek. Gelişmekte Olan Ülkelerde (GOÜ) büyüme yavaşlıyor.

Enflasyondaki yükseliş dünya ekonomisinde yeni bir çağın başladığının haberci olabilir. Artık, enflasyonun çok uzun süre Merkez Bankaları (MB) hedeflerinin üstünde seyredebileceğini dikkate almak zorundayız. Tedarik zincirlerinde kırılmalarla patlak veren enflasyon dalgası, enerji şokuyla hız kazandı. Ücretler enflasyona ayak uydururken, artık TÜFE’lerde çok sayıda alt-bileşenin de çıpasını kaybettiğini görüyoruz.

Bu nedenlerle ABD başta 2022 GSYH büyüme tahminlerini revize ettik. ABD’de manşet ve çekirdek TÜFE 2022-2023 boyunca %2’nin üstünde seyredecek. Euro-bölgesi’nde de 2022 sonlarına kadar hedefin üstünde kalabilir. Fed 2022 sonunda ilk faiz artırımın gerçekleştirecek. 2022 boyunca MB’nın enflasyonla mücadeleyi önceliklendirdiğini göreceğiz. Yükselen enflasyona rağmen, dünya stagflasyonun eşiğinde değil.

Riskli varlıklar aşırı likidite sayesinde coşkulu bir ralli yapıyor. Fakat 2022 için oldukça temkinliyiz. Kısa vadeli tahvil faizlerindeki aşırı oynaklık MB’nın “enflasyon geçicidir” söyleminin yatırımcıların kafasını karıştırdığını gösteriyor. Tahvil getirilerinden ölçülen enflasyon beklentileri yükselirken, 2022 ve sonrası için büyüme tahminlerinin traşlanması ile sabit faizli, uzun vadeli tahvillerin getirileri düştü.

 

GOÜ’de büyüme sıkça değişen sosyal kısıtlamalar ve değişken aşılama temposundan etkilenerek yavaşlıyor. Ek olarak, tedarik sorunları ve rezerv para MB’nın sıkılaştırma hamleleri  büyüme üstünde baskı yaratacak. Türkiye’nin dahil olduğu Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde birinci konu yükselen enflasyon. Velakin, bölge ülkeler taban tabana  zıt politikalar izliyor. Güney Afrika Cumhuriyeti ve Türkiye enflasyonla mücadelede temkinli davranıyor. Rusya ve Orta Avrupa’da parasal sıkılaşma başladı bile. 2022 yılına girerken GOÜ’de yükselen enflasyon, ekonomik dengesizlikler ve jeo-politik risklerin ağır bastığı görülüyor.  Çin’de kısa vadeli görünüm karamsar. Büyüme ancak 2Y2022’de başlar.

 

2021 sonunda gösterge ABD 10 yıl vadeli tahvil getirisi %1.80’e yükselmiş olacak. Alman Bundları‘nda da getiri eksi 10 baz puana yükselecek. Tahvil getirilerinde yükseliş 1Y2022 sonuna değin sürecek.  Tahvillerde risk makasları (spreadler) genişleyebilir. Yıl sonu Euro/dolar tahminimiz 1.16. Ham petrolde kısa vadeli çalkantı sürecek, fakat boğa rallisi bitti. 1Ç2022 için ortalama Brent tahminimiz $70/varil.

 

Nordea:  Fed’den altı faiz artırımı, dolar yükselecek

 

ABD’deki bu enflasyon artışını yeni bir “taper tantrum” izleyebilir

 

Çin’de zirveye çıkan ÜFE enflasyonu neden çok önemli?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler