Sosyal Medya

Döviz

Nordea:  Fed’den altı faiz artırımı, dolar yükselecek

Nordea  Bank “Major forecasts: The Fed to go on a hiking spree?” başlıklı haftalık araştırma raporunda, Fed’in 2022 yılında faiz…

Nordea:  Fed’den altı faiz artırımı, dolar yükselecek

Nordea  Bank “Major forecasts: The Fed to go on a hiking spree?” başlıklı haftalık araştırma raporunda, Fed’in 2022 yılında faiz artırımlarını başlatmak zorunda kalacağını, 2023’te ise AMB’nın ona katılacağını öngördü. Nordea, 12 ay sonra Euro/doların 1.08’e gerileyeceğini de öngördü.  Tüm dünya için gösterge teşkil eden ABD DİBS getirileri de 2022 boyunca yükselecek.

 

Raporda, ABD’de ücret enflasyonun yükseldiğine dikkat çekildi. Yükselen ücretler 6-9 ay içinde TÜFE’yi de yükseltiyor. Bir başka deyişle, Ekim’de %6’yı yukarı kıran ABD-TÜFE, 2022’de yeni zirvelere koşar.

Avrupa’da ise enflasyon beklentileri hala kontrol altında. Euro-bölgesi’nde manşet enflasyon 2023’te %2’ye gerileyebilir.

Nordea’ya göre,  Fed yeni yılda varlık alımlarını ayda $15 yerine $20 milyar azaltacağını açıklayabilir. Fed’den 2022 ve 2023 yıllarında 3’er adet 25 baz puan faiz artırımı bekleniyor. AMB ise faiz artırım sürecine 2023 yılında başlayacak.

Tüm dünya için gösterge teşkil eden 10 yıl vadeli ABD devlet tahvili getirisi 2022 sonunda %2.3’e yükselecek. Fakat, Fed’in enflasyona yetişmekte ağır davrandığı algısı yerleşirse, 10 ve 30 yıllık getirilerinin Nordea hedefini aşması da dikkat edilmesi gereken bir olasılık.

Alman 10 yılı vadeli DİBS getirisi ise 2022 sonunda pozitife dönerek %.025’e erişiyor.

ABD doları tarihsel olarak global büyümenin yavaşladığı dönemlerde daha iyi performans gösteriyor. Pandemi esnasında global dolar cinsinden borç hızla artarken, dolar arzının yavaşlaması ve ABD’de faizlerin yükselen cazibesi de dolara destek verecek.

12 ay sonrasında Euro/dolar %1.08’e gerilerken, Brexit sorunlarını bir türlü aşamayan İngiliz Poundu ve hala Evergrande iflasının yankıları ile uğraşan Çin yuan’ı da 2022’de zayıflaması olası para birimleri.

 

Prof Sadi Uzunoğlu:  Dolarizasyon tersine döner mi?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler