Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: TL haftayı umutla kapatıyor

    Investing’e göre hafta başında 92,50 seviyesi altına gerileyen ABD Dolar Endeksi, bu ayki FOMC toplantı tutanaklarında yetkililerin varlık…

ANALİZ: TL haftayı umutla kapatıyor

 

 

Investing’e göre hafta başında 92,50 seviyesi altına gerileyen ABD Dolar Endeksi, bu ayki FOMC toplantı tutanaklarında yetkililerin varlık alımlarının azaltımını tartışması ve yıl sonunda başlama ihtimalinin güçlenmesiyle yükselişe geçti. Endeks, bugün 93,70’e çıkarak 4 Kasım sonrası en yüksek seviyeyi gördü. Para birimlerinde de azalan risk iştahı ve dolar baskısıyla bu hafta düşüş yaşanıyor.

 

TL bu fırtınayı şu ana kadar fazla hasar görmeden atlattı. BİST-100 de son saatlerde gelen alışlarla yeniden artıya öndü. TSI 1800’de BİST-100  %0.5 primli seyrediyor.

 

USD/TRY bu hafta 8,3740’a gerilemesinin ardından dolar etkisiyle tekrar yükselişe geçti ve bugün gün içinde 8,56’yı görmesinin ardından TSİ 18:00’de 8,50’den işlem görüyor. Böylece dolar haftalık bazda kayıplarını sildi ve sene başından kazancı ise %12 oldu.

 

Haftanın son işlem gününde gelişen ülke paralarından sadece Singapur doları hafif pozitif ayrışırken Güney Afrika randı, Güney Kore wonu ve Meksika pesosu en çok düşenler. TL’nin günlük kaybı ise %0,28.

 

ING:  ABD büyüme görünümü bozuldu!

 

ING para birimi analistleri bir müşteri notunda doların ticaretteki ağırlığına bağlı olarak endeksin yeni zirveleri zorladığını belirterek “Bu ABD Hazine tahvillerinde bir düşüş görülen dönemde gerçekleşiyor – tarihsel olarak böyle bir hareket büyümeye ilişkin öngörülerde daha karamsar bir tavrı sergiler” değerlendirmesini yapıyor.

 

“Dolara talep endişeli çıkışlarla daha da artacak”

 

ING analistlerine göre Fed tapering’e hızla yaklaşıyor olsa da özellikle ABD dışındaki büyüme hikayeleri konusunda endişeleri artan yatırımcıların çıkışlarıyla dolara olan talep önümüzdeki günlerde daha da artacak.

 

 

Fed’de tereddüt başladı

Öte yanda, Fed’in birkaç ay içinde tahvil alımlarını azaltması kesin değil. Foreks’e göre,  Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, koronavirüsün Delta varyantının yayılmaya devam etmesinden duyduğu endişeyi ortaya koydu.

Delta varyantının şu ana kadar mobilite üzerinde kayda değer bir  etki yapmadığını, ancak üretimi sınırladığını ve ofislere dönüşleri yavaşlattığını belirten Kaplan, “Eğer Delta, GSYH büyümesi üzerinde  daha negatif bir etkiye sahip olur ise, bu benim görüşlerimi ayarlamama neden olabilir” diye konuştu.

Fox Business’a açıklamalarda bulunan Kaplan, Delta varyantının  izleyeceği patikanın şu anda en bilinmezlerden biri olduğunu ve Delta varyantını yakından izleyeceğini ifade etti. Kaplan, insanların  ne kadar hızlı şekilde aşılandıklarının büyük bir ekonomik değişken  haline geldiğini de vurguladı.

 

Reuters: Riskten kaçış sürebilir

Reuters’e konuşan dijital FX platformu OANDA kıdemli piyasa uzmanı Edward Moya,  “Yatırımcılar güvenli liman arıyor. Bu yüzden de ABD devlet tahvili faizleri düşük seyrediyor. Öte yanda ise emtialarda panik var; emtia ihraç eden Gelişmekte Olan Ülkelerin para birimleri perişan oldu” dedi.

Reuters, Çin’de yeni denetim kuralları ve düzenlemeler ile ilgili belirsizlik sonucu borsalarının ayı pazarına girdiğini kaydetti. Reuters haberinde “Gelişmekte Olan Piyasalar‘ın burnu kanıyor” ifadesi kullanıldı.

 

Atilla Yeşilada:  Ne kadar kötü o kadar iyi  (Piyasa yorumu)

 

Doları tutabilene aşk olsun!

 

Küresel tedarik zincirleri Delta Varyantı etkisinde, yeni enflasyon dalgası yolda mı?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler