Sosyal Medya

Döviz

ANALİZ:  Dolar/TL niye aniden yön değiştirdi?

    Hafta başında, seans içinde 8.28’e kadar gerileyen dolar/TL Dolar Endeksi’nin tüm dünyada gerilemesi ve TCMB’nin birkaç ay daha…

ANALİZ:  Dolar/TL niye aniden yön değiştirdi?

 

 

Hafta başında, seans içinde 8.28’e kadar gerileyen dolar/TL Dolar Endeksi’nin tüm dünyada gerilemesi ve TCMB’nin birkaç ay daha faiz indirmeyeceği beklentilerini yansıtıyordu. TÜFE’nin beklentiyi aşarak TCMB politika faizi %19’a yakınsaması ile hava değişti.

 

Çarşamba akşamı TSİ 19:30’da 7.47-48’e dayanan dolar/TL’de ABD’den gelen zıt yönlü veriler ve Fed Başkan Yardımcısı  Clarida’nın açıklamaları fiyatlanıyor.

Dolar Endeksi’nde kısa vadede yeni bir yükseliş trendi beklemiyoruz.  Başkan Erdoğan’ın da ekonomi ve siyasette riskler yükselirken  faiz indiriminde israr etmesi pek akılcı değil. Ancak, 12 Ağustos TCMB PPK toplantısına kadar dolar/TL 8.50 direncinin üstüne çıkıp orada dinlenebilir.

 

Otomatik Veri İşleme (ADP) Araştırma Enstitüsü tarafından Çarşamba günü yayınlanan aylık verilere göre, ABD’nin özel sektöründe istihdam Temmuz ayında 330 bin arttı. Bu okuma, Haziran ayındaki 680.000’lik (692.000’den revize edilmiş) artışın ardından geldi ve 695.000 olan piyasa beklentisinin geniş bir farkla altında kaldı.

 

Öte yanda, ABD’de imalat dışı sektörlerdeki değişimi gösteren ve ekonomik görünüm için de önemli ip uçları veren ISM imalat dışı PMI, Temmuz ayında 64,1’e çıkarak rekor seviyeye yükseldi. Veri ölçümünde 50,0 seviyesi üzeri büyüme, altı ise daralma bölgesi olarak görülür.   (Investing.com)

 

Wall Street hisseleri kötü haberi fiyatlayarak gerilemeyi seçti, çünkü beraberliği bozan açıklama Fed Başkan Yardımcısı Clarida’dan geldi.

 

BloombergHT’ye göre, Peterson Enstitüsü’nün webinarında konuşan Clarida Fed’in 2023’te faiz artışı patikasına girebileceğini savundu.

Clarida 2022 yıl sonu itibariyle federal fonlama faizini artırmak için gereken koşulların oluşabileceğini söyledi.

Clarida ayrıca gelecek FOMC toplantılarında kurulun tahvil alımlarında azaltmaya gidilmesini gündeme alacağını da ekledi.

Clarida Powell’la birlikte Fed adına mesaj vermeye yetkili bir isim. Sözleri özel bir ağırlık taşıyor. Konuşması ardından Dolar Endeksi kayıplarını geri aldı.

Fakat, Dolar Endeksi’nde kalıcı bir yükseliş trendi beklemiyoruz, çünkü yatırımcı algılamasına göre Euro-bölgesi ABD’de daha hızlı büyüyor ve hisse ve tahvilleri daha ucuz kaldı.

Güne çok güçlü başlayan Gelişmekte Olan Piyasalar, Clarida açıklamaları akabinde Latin Amerika seansında kazanımlarını geri veriyor. GOP FX de Latin Amerika’da dolara karşı ivmesini kaybetti.

Tüm bu gelişmelerden TL de olumsuz etkilendi. Ek bir olumsuzluk ise enflasyon ne denli yükselirse yükselsin, Başkan Erdoğan’ın TCMB’nin faiz artırımına izin vermeyeceği algısı. Hatta, enflasyon yükselse dahi– ekonomi yavaşlarsa—Erdoğan’ın faiz indiriminde israr edeceği kaygısı dahi var. Bu kaygıların geçişmesi için 12 Ağustos TCMB PPK toplantısında piyasalara sakinleştirici bir mesaj verilmesi şart.

 

Prof Kavcıoğlu ve ekibinin bu mesajı nasıl formüle edeceğini öngörmek kahinlere düşer. Dolayısıyla o tarihe kadar TL değer kaybeder.  Fakat, halihazırda orman yangınları ve  yarattıkları siyasi olumsuzlukları gidermeye çalışan Başkan  Erdoğan’ın faiz indirimine taktığını düşünmüyoruz.

 

 

 

Dolardan agresif dönüş!

 

Murat Sağman:  Dolar’daki düşüş kalıcı mı?

 

ABD Hazine’si Kasım’dan itibaren tahvil satışlarını azaltacak

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler