Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD Hazine’si Kasım’dan itibaren tahvil satışlarını azaltacak

ABD Hazine Bakanlığı, uzun vadeli menkul kıymetlerin yaklaşan üç aylık açık ihalelerini rekor boyutta tutsa bile, önümüzdeki aylarda devlet borç…

ABD Hazine’si Kasım’dan itibaren tahvil satışlarını azaltacak

ABD Hazine Bakanlığı, uzun vadeli menkul kıymetlerin yaklaşan üç aylık açık ihalelerini rekor boyutta tutsa bile, önümüzdeki aylarda devlet borç ihracının azalmasına zemin hazırladı.

Hazine Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ihale büyüklüğündeki indirimleri Kasım ayından itibaren devreye sokacağını açıkladı. Önümüzdeki üç aylık dönemde, tahvil ve bono ihraç stratejisinde büyük bir değişiklik sunmadı ve gelecek hafta 126 milyar dolarlık uzun vadeli menkul kıymet satacağını söyledi. Daire, enflasyon korumalı menkul kıymetlerin satışlarının “sağlam talep” nedeniyle daha da artacağını belirtti.

Hazine ayrıca, “Mevcut ihraç büyüklüklerinin ve kalıplarının devam etmesi, orta-uzun vadede borçlanma ihtiyaçlarını karşılamak için gerekenden daha fazla borçlanma kapasitesi sağlayabilir.” dedi. Daire, açık artırma boyutu indirimlerini Kasım ayından kısa bir süre sonra duyurmayı beklediğini açıkladı.

Kovid’e bağlı hükümet yardım harcamaları azaldıkça ve milletvekilleri altyapı ve sosyal programlar için çok yıllık harcama planlarını ödemek için geliri artırmak için çalıştıkça borçlanma ihtiyaçları düşmeye başlayacak.

Hazine Çarşamba günü, Bakan Yellen’in, federal borç tavanının Pazar günü yeniden yürürlüğe konmasının ardından, özel muhasebe tedbirleri yoluyla bir ödeme temerrüdünü ne kadar süreyle önleyebileceği konusunda departmanın “önemli bir belirsizlikle” karşı karşıya olduğu yönündeki son uyarısını da yineledi. Belgede, “olağanüstü önlemlerin ne kadar süreceğine dair özel bir tahmin” sunamayacağı belirtildi.

Bir Hazine yetkilisi Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte, Kongre’nin borç limitini derhal yükseltmemesi veya askıya almaması halinde, hazine bonoları piyasasında aksama riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

ABD tahvilleri açıklamanın ardından daha düşük kaldı ve sabah itibarıyla 10 yıllık verim %1.14 seviyesinde gerçekleşti.

Jefferies ekonomisti Thomas Simons, Kasım ayından itibaren ihraçların azaltılması planlarıyla ilgili olarak, “Ellerindeki bilgiler göz önüne alındığında tek mantıklı sonuç budur. Altyapı veya borç tavanı konusunda daha fazla netlik olmadan, ek bir değişiklik yapamazlar” dedi.

Üç aylık iade olarak bilinen gelecek haftaki ihalelerin dağılımı aşağıda:

10 Ağustos’ta 58 milyar dolarlık üç yıllık tahviller; Mayıs’a göre aynı

11 Ağustos’ta 41 milyarlık 10 yıllık tahviller, Mayıs’a göre aynı

12 Ağustos’ta 27 milyar dolarlık 30 yıllık tahvil, Mayıs’ta olduğu gibi

Geri ödeme ile 67,4 milyar dolar yeni nakit toplayacak.

Wall Street stratejistleri, zamanlama konusunda ayrışırken, ihale boyutlarında azalmalar olacağını tahmin ettiler. ABD devlet menkul kıymetlerindeki 24 ana trader, Ağustos-Ekim çeyreğinde sadece üç tanesi ihalelerde azalma beklerken, çok daha fazlası kasım ayından itibaren benzer beklenti içinde.

Hazine Kasım-Ocak döneminde indirime giderse, beş yıldan uzun süredir bu bir ilk olacak. İhraçlar ve borçlanma, eski Başkan Trump’ın vergi indirimleri ve daha sonra salgının neden olduğu acil harcamalar sonrasında artan federal bütçe açıkları nedeniyle yıllardır tırmanıyor.

Primary delaerlar, Hazine borç satışlarında kesintiler görüyor.

Çarşamba günkü duyuruda Hazine ayrıca şunları söyledi:

Hazine Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetlerin satışları 2021 takvim yılında toplam brüt ihraç 15 milyar dolar artarak 20 milyar dolara tırmanarak “kademeli artışı” sürdürecek.

Ağustos ayında yeniden açılan 30 yıllık TIPS geçen yıla göre 1 milyar dolar daha büyük olacak.

Eylül ayında yeniden açılan 10 yıllık TIPS Mayıs’tan 1 milyar dolar daha büyük olacak.

Ekim ayındaki beş yıllık TIPS yeni miktarı Nisan ayındakinden 1 milyar dolar daha büyük olacak.

Altı haftalık nakit yönetim bonolarının haftalık ihracı, 19 Ağustos’ta takastan sonra sona erecek.

17 haftalık nakit yönetim bonolarının haftalık ihracı en azından Ekim ayı sonuna kadar devam edecek.

Hazine, SOFR olarak bilinen Güvenli Gecelik Finansman Oranı’na bağlı bir değişken oranlı bononun incelemesini tamamladı ve orta ila uzun vadeli borçlanma ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olup olmadığını “değerlendirecek”.

Büyük işlem yapanlar ve yatırımcılardan oluşan Hazine Borçlanma Danışma Komitesi, Hazine’nin Kasım’dan sonra üç aylık iadelerini azaltmaya başlamasını; yedi yıllık ve 20 yıllık menkul kıymetlerin satışlarında “mütevazı bir şekilde daha büyük azaltmalar” yapılmasını tavsiye etti. TBAC olarak bilinen grup, SOFR’ye bağlı değişken oranlı tahvillerle devam etmeyi de onayladı.

Bu arada Hazine, borçlanma tavanın iki yıllık askı sürecinin Pazar günü sona ermesinin ardından, şu anda federal borç sınırına çarpmamak için manevralarla boğuşuyor. Ekonomistler ve stratejistler, Kongre’nin sonbaharda bir ödeme temerrüdünü önlemek için Hazine’nin alanı bitmeden önce limiti tekrar artırmak veya askıya almak için harekete geçeceğini öngörüyor.

TBAC, borç limiti askıya alma süresinin dolmasını ele alma çabalarının, bazı senaryolarda bekleyen bono stoku ve Hazine’nin nakit dengesinin “istenmeyen seviyelere” gerilemesine neden olabileceğini belirtti. Yazıda, “Komite, Hazine piyasasının işleyişi açısından oluşturdukları zorluklar göz önüne alındığında, gerçekleşmesine izin vermenin, mali politika konularını yönetmeye yönelik pervasız ve uygunsuz bir yaklaşım olduğuna inanmaktadır” ifadesi yer aldı.

Hazine Pazartesi günü yaptığı açıklamada, milletvekillerinin borç limitini yükselttiği veya askıya aldığını varsayarsak, hükümetin mali yılın ikinci yarısında yaklaşık 1,4 trilyon dolar borç alacağını söyledi. Daire, Temmuz ayından Eylül ayına kadar 673 milyar dolar net pazarlanabilir borç ihraç etmeyi ve mayıs ayında tahmin edilenden 148 milyar dolar daha az borç almayı bekliyor. Departman, üç ay önceki tahminine göre değişmeden Eylül sonu nakit bakiyesi olan 750 milyar dolar öngörüyor.

Wells Fargo analistleri, 2021’in dördüncü çeyreğinden 2022 yıl sonuna kadar yaklaşık 600 milyar dolar değerinde bono “ödemesi” öngörmekte. Çarşamba günü bir notta, “Bu, 2022 yılsonunda yaklaşık 3,7 trilyon dolar olan bonoların, zirveden yaklaşık 1,3 trilyon dolar aşağı bırakacak” diye yazdılar.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler