Sosyal Medya

Borsa

Ziraat Yatırım:  BİST şirketleri 3 haneli kar büyümesi raporladı

3Ç2021 mali tabloların KAP’a bildirilmesi sonrasında BİST genelinde kar ve VAFÖK analizi bize ulaşan ilk finansal kuruluş Ziraat Yatırım oldu. …

Ziraat Yatırım:  BİST şirketleri 3 haneli kar büyümesi raporladı

3Ç2021 mali tabloların KAP’a bildirilmesi sonrasında BİST genelinde kar ve VAFÖK analizi bize ulaşan ilk finansal kuruluş Ziraat Yatırım oldu.  Ziraat Yatırım’ın analizi, Borsa İstanbul’un Ekim-Kasım rallisinin başlıca nedenini de açıklığa kavuşturdu.  Rapordan kritik paragrafları paylaşıyoruz:

 

BİST-Tüm’de 2021 Yılının Üçüncü Çeyreğinde Toplam Kar  2020’nin Aynı Çeyreğine Göre %149,9 Oranında Artış Kaydetti…

 

BİST-Tüm’de 2021’in 3. çeyreğinde yıllık olarak sektörel bazda en yüksek kar artışını Havayolu ve Demir-Çelik şirketleri kaydetmiştir. Bunlara ek olarak, Büyük Bankalar, Holding ve Petrokimya da sırasıyla en yüksek kar artışı gözlenen sektörler olmuştur.

 

Diğer taraftan, Dayanıklı Tüketim, Savunma Sanayii ve Gıda şirketleri grup olarak toplam kar artışına negatif etki eden sektörler olmuştur.

 

BİST-Tüm’de 2021 yılı 3. çeyrek finansallarını bugüne kadar açıklamış 370 şirket bulunmaktadır. Buna göre bu şirketlerin 3Ç2021 toplam ana ortaklık net dönem karı 3Ç2020’e göre %149,9 artarak 69.200mn TL olmuştur.

 

 

Şirket bazında geçen yılın aynı dönemine göre kar artışına en yüksek katkıyı sağlayan şirket Türk Hava Yolları olmuştur. Şirket 3Ç2020’de 946mn TL net dönem zararı kaydederken bu çeyrekte 6.291mn TL net dönem karı açıklamıştır. THY’nin ardından kar artışına en yüksek katkıyı Ereğli Demir Çelik ve Gözde Girişim yapmıştır. Erdemir geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre karını artırırken, Gözde Girişim zarardan kara geçmiştir.  Gözde Girişim, özellikle Penta Teknoloji’deki payına istinaden 3. çeyrekte çok yüksek değer artış geliri kaydetmiştir.

 

Demir Çelik sektörü içerisinde yer alan İskenderun Demir Çelik de karını geçen yılın aynı dönemindeki 396mn TL’den 3Ç2021’de 3.005mn TL’ye yükselterek kara en olumlu etkiyi yapan şirketlerden olmuştur. Holding kategorisinde yer alan Koç Holding ve Sabancı Holding de 3Ç2020’deki görece düşük kardan 3Ç2021’de çok daha yüksek kara ulaşmış ve BİST-Tüm’deki kar artışını olumlu yönde desteklemiştir. Sabancı Holding’de Aksigorta ve Agesa’nın tam konsolidasyona geçiş esnasında taşınan değerlerin gerçeğe uygun değere getirilmesi kaynaklı 1.359mn TL’lik gerçeğe uygun değer farkı kar artışına önemli katkı sağlamıştır.

 

 

Büyük banka karları değişken, fakat enflasyonun üstünde

 

Büyük bankalar kategorisinde yer alan Garanti Bankası, Akbank, Yapı Kredi ve İş Bankası yıllık karlarını sırasıyla %92,3, %110,8, %75,2 ve %39,6 oranlarında artırarak toplam kar artışına katkı sağlamışlardır.

 

Telekom sektöründeki Türk Telekom’dan sonra en olumlu katkıyı yapan şirketler Petrokimya sektöründe yer alan Petkim ve Tüpraş olmuştur.

 

Havacılıkta ise THY’ye ek olarak, TAV Havalimanları’nın 3Ç2021’deki zarardan kara dönmesi ve Pegasus’un yıllık karını arttırması toplam kar artışını desteklemiştir.

 

Diğer taraftan, Holdingler genel olarak kar artışı kaydetse de Doğan Holding bu grupta negatif ayrışmıştır. Şirketin karı yıllık bazda döviz fazla pozisyonu kaynaklı kur farkı gelirinin görece düşük olması ve iştirak satışının olmaması nedeniyle gerilemiştir. Dayanıklı Tüketim’de Arçelik, Vestel Grubu ve Arzum’un karlarında yıllık olarak düşüşler olmuş ve toplam kar artışını olumsuz yönde etkilemiştir. Buna ek olarak Vakıfbank 3Ç2021’de beklentilerden daha yüksek bir kar açıklasa da 3Ç2020’nin yüksek baz etkisi sebebiyle yıllık karı %30,2 azalmıştır.

 

Gıda sektöründe yer alan Ülker Bisküvi ve Kerevitaş Gıda’nın yıllık karlarında gerileme gözlenmiştir. Diğer taraftan bu sektörde yer alan Dardanel 3Ç2020’deki zarardan 3Ç2021’de kara dönmüş ve pozitif ayrışmıştır.

 

Sigorta sektörü içinde yer alan Türkiye Sigorta ve Anadolu Sigorta’da yıllık karlarını %46,5 ve %51,5 azalmıştır. Ek olarak, Alt Pazar’da yer alan Işıklar Enerji’de 3Ç2020’deki kardan 3Ç2021’de zarara geçmiş ve kar oluşumunu en olumsuz etkileyen şirketler arasında yer almıştır.

 

 

FAVÖK Marjları

 

Aşağıdaki grafikte sektörel bazda 3Ç2021/3Ç2020 FAVÖK marjları verilmiştir (Grafik için link haberin en altında). Buna göre, sektörel bazda FAVÖK marjında en yüksek iyileşme Demir Çelik, GYO ve Havayolu sektörlerinde olurken, en fazla düşüş Madencilik, Dayanıklı Tüketim ve İçecek sektörlerinde gerçekleşmiştir.

 

Raporun tamamı için tıklayınız…

 

 

ANALİZ: Borsa yükselmeye devam edecek mi?

 

Morgan Stanley: Finansal balonlar şişiyor!

 

Yatırım Finansman: Model Portföy Güncelleme Raporu

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler