Sosyal Medya

Borsa

Morgan Stanley: Finansal balonlar şişiyor!

Morgan Stanley’nin varlık yönetimi bölümünün, Fed’in kolay para politikası ve enflasyon hızındaki yükselişin, yatırımcıları negatif reel faiz oranlarıyla baş başa…

Morgan Stanley: Finansal balonlar şişiyor!

Morgan Stanley’nin varlık yönetimi bölümünün, Fed’in kolay para politikası ve enflasyon hızındaki yükselişin, yatırımcıları negatif reel faiz oranlarıyla baş başa bıraktığını söyledi.

Morgan Stanley Wealth Management CIO’su Lisa Shalett Pazartesi günü verdiği bir demeçte, “Tüm zamanların en düşük negatif reel faiz oranları, kötü kazançlar yaratmaya müsait. Fed politikasının temel kuralları takip etmemesinden endişe duyuyoruz ” dedi.

Shalett, geçen hafta Fed Başkanı Jerome Powell, gösterge faiz oranını yükseltmenin zamanlaması konusunda “sabır politikası” izlediğini belirterek, merkez bankasının politika toplantısının sonucunu, Powell’ın ekonomik görünümü coşkuyla benimsemesi nedeniyle “güvercin” olarak nitelendirdi.

Bu arada, Morgan Stanley Varlık Yönetimi notu, federal fon oranı ile enflasyonu ölçen tüketici fiyat endeksi arasındaki farkın şimdiye kadarki en büyük fark olduğunu ortaya koyuyor. Baş yatırım yetkilisi, TÜFE olarak da bilinen “enflasyon göstergesinin 60 yıllık tarihindeki en geniş farka ulaştığının” altını çizdi.

Shalett, “Piyasa balonu riskleri artıyor” dedi. Yatırımcıların aşırı alım koşullarına yaklaşan işgücü piyasası verilerini, 2022’ye ilişkin değerlendirmeleri ve korku/açgözlülük göstergelerini izlemelerini önerdi.

Nota göre, hisse senedi piyasası yatırımcıları “Fed’in faiz artırımlarına karşı sabrını zorluyor” ve merkez bankasının aylık bazda varlık alımlarını azaltması bu güveni güçlendiriyor.

Shalett, “Fed, aylık 120 milyar dolarlık ABD Hazinesi alımını ayda 10 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler için ayda 5 milyar dolar azaltacak. Faiz oranlarını ise 2022 haziran ayına kadar esasen değiştirmeme niyetinin sinyalini verecek” dedi.

ABD borsası, pandemi sırasında olağanüstü bir koşuda tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. S&P 500 SPX (-0.82%,) Dow Jones Industrial Average DJIA (-0.66%) ve Nasdaq Composite COMP (-1.66%) endeksleri Pazartesi günü taze zirvelerde kapattı.

Shalett, “Hisse senetleri, aşırı likidite ve Fed’in faiz artırımları konusundaki güvercin söylemi tarafından canlandırılmaya devam ediyor. Ancak negatif reel oranlar, uzun vadeli ve büyümeye yönelik varlıkları destekliyor, ancak varlık balonlarına ve sermayenin yanlış tahsisine katkıda bulunuyor ” dedi.

 

Marketwatch.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler