Sosyal Medya

Borsa

FÖŞ: Güçlü dolar, yükselen tahvil getirileri Gelişen Pazarların belini büküyor

Çarşamba akşamı Wall Street borsalarında ufak çaplı gerilemeler sürdü. Fakat, diğer Gelişmiş Ülke borsaları prim yapmaya devam etti.   Bu sabah…

FÖŞ: Güçlü dolar, yükselen tahvil getirileri Gelişen Pazarların belini büküyor

Çarşamba akşamı Wall Street borsalarında ufak çaplı gerilemeler sürdü. Fakat, diğer Gelişmiş Ülke borsaları prim yapmaya devam etti.   Bu sabah Asya piyasaları sakin, altın satılıp enerji varlıkları alınıyor.

Fed’in kısa zamanda varlık alımlarını azaltacağı algısı, Delta varyantıyla başa çıkılamaması endişesi ve Çin’in her gün değişen ekonomi ve denetim politikaları riskli varlıklarda frekansı yükselen çalkantı yaratıyor.

Türkiye’nin de dahil olduğu MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) Hisse Endeksi Çarşamba günü %1 değer yitirdi. Latin Amerika’da satışlar ortalama %1.05 oldu. BİST—100 bu sarsıntıyı %0.42 kayıpla atlattı.

Riskli varlıkların Fed FOMC toplantısı açıklaması (22 Eylül) ve Beijing’in ekonomiye vereceği desteğin netlik kazanacağı günlere kadar   yeni trend çizmeyeceğini vurgulamalıyım.

Bu süre zarfında dünyadan birinci derece önemli veriler yok. Fakat, Ekim başında açıklanacak PMI sanayi ve hizmetler anketleri ve ABD tarım-dışı istihdam yatırımcıların global stagflasyon ve sürdürülebilir optimal büyüme  senaryoları arasında tercih yapmasını kolaylaştıracak.

 

Düşüncem, PMI’lar ve ABD tarım-dışı istihdam verilerinin global yavaşlamaya şahitlik edeceği yönünde.  Fed’in Eylül toplantısında varlık alımlarının azaltılması için kesin tarih ve miktar duyuracağına şüpheyle bakıyorum.

Benim senaryomda, Eylül sonuna kadar sürecek çalkantı yerini, Ekim’de orta ölçekte satışlara bırakabilir.

GOP’a döndüğümüzde, “oyun bitti” diyebiliyorum. Ağustos ayında çok az taze sıcak para cezbeden GOÜ, Ekim’de de faiz artırımlarını sürdürecek. Eş zamanlı olarak, Arjantin ve Sri Lanka’da yeni temerrüt kaygıları ve tabii ki Çin’in özel sektör tahvil pazarına desteği bitirdiği algısı da fiyatlamalara olumsuz yansır.

Dolar/TL Cuma gününe 8.53-54 bandında başlarken, gün boyunca Dolar Endeksi’ni takip edecek, kayda değer bir hareketlilik beklemiyorum.  Gelecek hafta ise TCMB PPK kararı piyasa gündemine damga vuracak. Ekonomistlerden edindiğim intiba, TCMB’nin 25 baz puan gibi cüzi bir kesintiyle parasal gevşeme sürecini başlatacağı yönünde.

Bu senaryoda,  TL ve DİBS daha fazla değer kazanmaz. Ancak, brüt rezervleri hızla yükselen TCMB’nin kamu bankaları desteğiyle döviz ve DİBS    pazarına alım yönünde müdahale ederek, kur ve faiz istikrarını çıpalaması mümkün.

Faiz indirimi ve ardından gelecek müdahale bence 1Ç2022’de erken seçim habercisi olur. Hükümetin ikna ve idari ceza yoluyla gıda fiyatlarında suni bir düşüş başlatması da bu senaryonun parçası olur. Borsa çok daha yüksek değerlemeyi hak ediyor, ancak dalgalı kur ve faiz ortamı yanında global risk iştahının da bozulması, toparlanmayı engeller.

 

FÖŞ

 

Yabancı fonlar hisse sattı, tahvil aldı…

 

YORUM:  Dolar küresel yükselişini hızlandırdı, dolar/TL 8,53’e yaklaştı…NEDEN?

 

Credit Agricole’den cesareti olanlara TL önerisi

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler