Sosyal Medya

Borsa

Dolar küresel yükselişini hızlandırdı, dolar/TL 8,53’e yaklaştı…NEDEN?

Dövizde hareketlilik bir kez daha başlarken, International Institute of Finance’nin TCMB’nin 23 Eylül’de 50 baz puan faiz indireceği tahmini etkili…

Dolar küresel yükselişini hızlandırdı, dolar/TL 8,53’e yaklaştı…NEDEN?

Dövizde hareketlilik bir kez daha başlarken, International Institute of Finance’nin TCMB’nin 23 Eylül’de 50 baz puan faiz indireceği tahmini etkili bir unsur. Ancak, Investing.com yazarı Necdet Erginsoy’un yazdığı gibi, TL’ye asıl darbe bu kez dışardan geldi. Yazarımız FÖŞ de global risk iştahının bozulduğunu kaydederken, piyasaların yönünü belirleyecek 2 kritik vakaya dikkat çekti.

 

Investing’ten Necdet Erginsoy günün dolar hareketini şöyle yorumladı

 

Çin’de Temmuz’un ardından Ağustos ayında da sanayi üretimi ve perakende satışların düşük kalmasıyla ticaret ortağı olan ABD’deki veriler mercek altına alınmıştı. Aylık bazda düşüş beklenen perakende satışların sürpriz bir şekilde %0,7 oranında artması doları destekledi. Otomobil hariç kısmı kapsayan çekirdek satışların aylık %1,8 artması verinin en şaşırtıcı tarafı oldu ve çekirdek perakende satışlar aylık bazda Mart sonrası en iyi performansı gösterdi. Olumlu verilerden destek alan dolar, küresel piyasalarda yükselişe geçti.

 

Günlük değişime baktığımızda;

 

ABD Dolar Endeksi bugün 92,96’ya çıkarak 27 Ağustos sonrası en yüksek seviyeyi gördü. EUR/USD 1,1750’ye gerileyerek aynı tarih sonrası en düşük seviyeyi test etti. AUD/USD paritesi de yine bu tarih sonrası en düşük seviyeyi gördü.

 

GBP/USD 1,3767’ye gerilerken USD/JPY 109,82’ye çıktı ve USD/CHF ise 0,9271 ile 2 Temmuz sonrası en yüksek seviyeyi gördü.

 

Gelişen ülke paralarından bugün dolar karşısında en çok gerileyenler Güney Afrika randı, Türk lirası, Brezilya reali ve Polonya zlotisi oldu. Kırılganlığı yüksek olan para birimlerinin tepkisinin fazla olduğu işlem gününde dolar kuru günlük bazda %1,20 primle 8,53’e çıktı. Geçen hafta 8,5260’a çıkan kur, bu hafta bu seviyeyi de aşarak 20 Ağustos sonrası en yüksek seviyeyi gördü.

 

Gelecek hafta yapılacak FOMC ve PPK toplantısı kurdaki volatilite bakımından önemli görülüyor. Piyasalarda TCMB’nin faiz indirimine gitmesi olasılığı oldukça düşük görülüyor, Fed’in ise varlık alımlarının azaltımı için daha net ifadeler kullanması bekleniyor.

 

Yazar: Necdet Erginsoy

 

YORUM:   ABD tahvil faizleri TL’yi kötü vurdu

ABD 10 yıllık gösterge DİBS’in getirisi  TÜFE enflasyon raporundan sonra %1.26’ya kadar gerilemişti. TSİ 18:30’da getiri 6 baz puan yükselerek %1.33 oldu. Dolar Endeksi de halen 93 sınırına doğru koşuyor.

Öğle saatleri  itibarıyla Türkiye’nin de dahil olduğu MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) Hisse Endeksi %0.8 geriliyor.  Gün ortasına kadar artıda seyreden futures işlemleri ardından, Wall Street’te de DJ30, NASDAQ  ve S&P500 yeniden değer kaybetmeye başladı.

Bu hareketin arkasında güçlü ABD Ağustos perakende satış verisinin Fed’i yıl bitmeden “tapering”e yani tahvil alımlarını azaltmaya cesaretlendireceği görüşü var.

Ancak, daha genel bir neden Çin’in iki numaralı emlak şirketi Evergrande’nin tahvillerinde temerrüte düşme riski. Bu risk tüm Asya’da hisse satışlarına neden olurken, bölgedeki GMYO ve inşaat şirketi hisseleri ağır darbe yediler.  BİST-100 de günü %0.5 kayıpla kapattı.

 

Reuters’e göre, GOÜ DİBS faizleri  ortalama %5.1’le  Nisan 2020’den bu yana en yüksek düzeyini gördü.

 

Küresel fonların risk iştahı iyice törpülendi.  Piyasalarda yön tayini için 2 tarih öne çıkıyor.  İlkin, Beijing’in Evergrande’yi kurtarıp kurtarmayacağı açıklaması.  Belirsizlik uzadıkça, Evergrande’nin GOP’ta “bulaşma” yani zincirleme panik yaratma olasılığı yükselir. İkincisi, 22 Eylül Fed FOMC toplantısı sonrasında yapılacak açıklama.  Powell’ın varlık alımlarını azaltmak için 2022’nin bekleneceği yönünde açıklaması, yatırımcıları rahatlatır. Kesin tarih vermemesi ise en az bu yıl sona ermeden başlayacak tapering kadar olumsuz şok yaratır.

 

Goldman: Emtia fiyatları patlamaya hazır

 

Devrim Akyıl:  23’ünden önce de piyasa karışabilir

 

ABD’de enflasyon zirveden döndü gibi; Fed ne yapacak? TCMB ne yapacak?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler