Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Goldman: Emtia fiyatları patlamaya hazır

Goldman Sachs, Avrupa’nın enerji piyasalarındaki çok yüksek fiyatların, stoklar tükendiği için küresel emtia piyasalarında da gerçekleşebileceğini söyledi. Pandemiden etkilenen ekonomilerin…

Goldman: Emtia fiyatları patlamaya hazır

Goldman Sachs, Avrupa’nın enerji piyasalarındaki çok yüksek fiyatların, stoklar tükendiği için küresel emtia piyasalarında da gerçekleşebileceğini söyledi.

Pandemiden etkilenen ekonomilerin yeniden açılmasından kaynaklanan talep artışı, arzın bir dizi faktör tarafından tıkanmasıyla aynı zamana denk geldiğinden, toptan doğal gaz ve elektrik maliyetleri Avrupa’da rekor seviyelere yükseldi.

Bloomberg verilerine göre, Hollanda’da işlem gören Avrupa doğal gaz vadeli işlemlerinin fiyatı geçen yıla göre %450’den fazla artarak megavat saat başına 60,63 avro (71,39 $) ile rekor seviyeye ulaştı. Almanya ve Fransa elektrik fiyatları gibi İngiltere gaz fiyatları da rekor kırdı.

Goldman Sachs analistleri Pazartesi günü fiyat sıkışıklıklarının yakında daha yaygın hale gelebileceğini söyledi. Emtia araştırması başkanı Jeffrey Currie de dahil olmak üzere analistler, “Avrupa enerji fiyatlandırma dinamikleri, diğer emtia piyasalarını neyin beklediğine dair bir fikir veriyor” diye yazdı.

Piyasalar güçlü talebi arz ile dengelemek için mücadele ederken, azalan stoklara rağmen açılan küresel ekonominin fiyat dalgalanmasını artıracağını söylediler.

Goldman Sachs, S&P GSCI emtia endeksinin önümüzdeki 12 ay içinde %11 veya daha fazla artmasini beklediğini söyledi. Petrolun hakim olduğu S&P GSCI emtia endeksi, ağırlıklı olarak altın ile mısır gibi tarım ürünlerini içeriyor.

ABD ayrıca doğal gaz fiyatlarının keskin bir şekilde arttığını kaydetti. Gösterge Henry Hub fiyatı 2014’ten bu yana en yüksek seviyesinde. WTI ham petrolü, Ida Kasırgası’ndan sonra arz toparlanmaya çalışırken Pazartesi günü 70 doları kırdı.

Goldman’ın analistleri, ABD arabalarından Çin bakır katotlarına kadar neredeyse tüm fiziksel mallardaki stokların, pandemi kısıtlamaları kalktıkça ve insanlar dışarı çıkıp harcama yaparken keskin şekilde düştüğünü söyledi.

“Emtia piyasaları, Avrupa gazında olduğu gibi stoklar bir kez tükendiğinde, fiyatların ilk ayağına daha fazla arz yoluyla tepki veremediğinden, piyasaları yeniden dengelemek için tek seçenek keskin yüksek fiyatlar yoluyla talep yıkımıdır” dediler.

 

Kaynak: businessinsider.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler