Sosyal Medya

Borsa

Dolar/TL yükselişte, gözler ABD istihdam verisinde

TSİ 111:00’de dolar/TL 9.78 sınırına dayandı.  Sabah Halkbank’ın 2ci temyiz başvurusunun reddi ve AB’nin THY’ye uçuş yasağı uygulamayı gözden geçirdiği…

Dolar/TL yükselişte, gözler ABD istihdam verisinde

TSİ 111:00’de dolar/TL 9.78 sınırına dayandı.  Sabah Halkbank’ın 2ci temyiz başvurusunun reddi ve AB’nin THY’ye uçuş yasağı uygulamayı gözden geçirdiği haberiyle uyandık. Bu haberler henüz BİST-100’de yansıma bulmuş değil (BİST-100 seansı %0.4 kazançla sürdürüyor), fakat döviz kurunda satılıyor olabilir.

TUIK’in Eylül istihdam verileri yaz aylarında da yüksek işsizliğin sürdüğünü gösterdi, fakat mali piyasalarda belirgin bir çalkantı yaratmadı. Artık hükümetin Soluk Paketi ve muhalefeti sindirme operasyonlarının yansımaları piyasalarda gündeme damga vuracak. Soluk Paketi’nde somut adımlar, Borsa’ya alım getirebilir. Yabancı yatırımcılar da Soluk Paketi’ni yakından izliyor, erken seçimle bağ kurmaya çalışıyor.

Öte yanda, IYIP MV Türkkan’a fezleke hazırlanması, Mehmet Barlas’ın CHP’nin kapatma talebiyle yargılanabileceği makalesi ve Bahçeli’nin Kılıçdaroğlu’na “suyu ısındı” tehdidi, siyasette çalkantının yükseleceği ve kısa erimde iş dünyası ve piyasa moralini bozabileceği kaygısını uyandırıyor.

Ancak, bugün gözler ABD enflasyon verisinde olacak.  Beklentiyi aşan TÜFE enflasyonu, Dolar Endeksi’ni yukarı iterek, dolar/TL’de 9.80 direncinin kırılmasına yol açabilir.

 

Dinamik Menkul Değerler’in dövizde teknik analiz bulguları şöyle:

USDTRY paritesi, 8,5285 destek seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Bu seviyenin üzerinde günlük bar kapanışına devam etmesi durumunda pozitif algı devam edebilir. Bu durumda rekor seviyeleri takip ediyor olacağız. Aksi halde, 8,5285 seviyesinin altında kalıcılık sağlaması durumunda ise 8,4963 desteğini takip ediyor olacağız.

EURUSD, 1,1589 direnç seviyesi üzerinde fiyatlanmaya başladı. Bu seviyenin altında günlük bar kapanışına devam etmesi durumunda düşüş yönlü fiyatlanmalar gündeme gelebilir. Bu durumda ilk destek seviyemiz 1,1507 olacaktır. Aksi halde, 1,1589 seviyesini aşması durumunda ise 1,1658 direnç seviyesini takip ediyor olacağız.

 

Investing.com’a yazan Tonguç Erbaş ise global gündemi ve bizim piyasalara yansımasını inceledi:

 

Borsa İstanbul, dün yüzde 0,44 yükselişle 1.615,64 seviyesinden kapatırken işlem hacmi 34,6 milyar TL oldu. 18 Ekim 2021 tarihinde başladığı sert yükselişine devam eden BIST 100 dün en yüksek 1631,45 seviyesini görürken en düşük 1605,41 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones yüzde 0,31 azalırken S&P500 yüzde 0,35 ve Nasdaq yüzde 0,60 düşüşle kapattı. Avrupa borsalarında ise, DAX yüzde 0,04, CAC 40 yüzde 0,06 ve FTSE 100 yüzde 0,36 düşüş gösterdi. Asya piyasasının ilk işlemlerinde negatif bir seyir gözleniyor.

 

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ekonominin maksimum istihdamda olup olmadığını değerlendirirken çok çeşitli göstergelere baktıklarını, manşet rakamlardan ziyade iş gücü piyasasındaki uyumsuzluklara da dikkat ettiklerini ifade etti. Yerleşik eşitsizliklerin çoğunun para politikasının ele alma gücünün ötesinde olduğunu belirten Powell, Fed’in para politikası çerçevesinde maksimum istihdamı geniş ve kapsayıcı bir hedef olarak tanımladığını anımsattı.

 

ABD Çalışma Bakanlığının verilerine göre üretici fiyatları endeksi Ekim’de nihai olarak önceki aya kıyasla beklentiye paralel yüzde 0,6, önceki yıla kıyasla ise yüzde 8,6 arttı. ÜFE Eylül ayında ise aylık yüzde 0,5, yıllık bazda yüzde 8.6 artmıştı. ABD’de üretici fiyatları Ekim’de ivmelenerek enflasyonist baskıların kalıcı olacağına dair endişeleri artırmış durumda. Üretici fiyatlarındaki artışta enerji ağırlığını korumaya devam ediyor.

 

Goldman Sachs, özellikle yatırıma karşı olan güçlü talep ve enflasyon beklentilerindeki artışın dünyayı yüksek faizlerin olacağı uzun bir yola sokacağını öngördü. Goldman Sachs ekonomistleri, “Birçok gelişmiş ülkede faiz oranlarının düşük seviyelerden yükselmesini bekliyoruz bu da şu an için tahvil piyasasında fiyatlanıyor.” dedi.

 

Ekonomik araştırma enstitüsü ZEW tarafından yapılan ankete göre ise Almanya’da yatırımcıların ekonomiye olan güveni Kasım ayında, fiyat baskılarının gelecek yılın başında zayıflayacağı ve büyümenin toparlanacağı öngörülerinin etkisiyle Ekim ayındaki 22,3 puandan 31,7 puana yükseldi.

 

Küresel petrol talebinin 2019’daki pandemi öncesi seviyelere dönmesiyle birlikte ABD Başkanı Joe Biden, OPEC’in daha fazla petrol pompalaması yönünde ABD’den gelen çağrıları yanıtsız bırakması sonrasında yaptığı açıklamada, ABD’nin yüksek petrol fiyatları ile başa çıkmak için yollara sahip olduğunu söyledi.

 

Asya borsalarına baktığımızda Çin’de fabrika fiyatlarındaki artışların (ÜFE) ve bugün beklenen ABD enflasyon verisinin beklentilerden yüksek gelmesi gibi bir sonucun politika yapıcılar üzerindeki faiz oranlarını yükseltme baskısını yenileyebileceği endişelerini artırmasıyla bugünkü işlemlerde satıcılı hareket ediyor. ABD vadelilerinde de yazının yazıldığı sıralarda satışlar gözleniyor. Endeks de güne satıcılı bir başlangıç yapabilir.

 

USDTRY

 

Kurda geri çekilmelerin sınırlı kaldığını ve son 10 gündür dar marjlar içerisinde olsa da yükselişin devam ettiğini söyleyebiliriz. Bugün yurt içinde işsizlik verilerini takip edeceğiz, ABD tarafında dün beklenenden düşük açıklanan ÜFE verisi sonrasında bugün TÜFE verisini takip edeceğiz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda kurda 9,77 ve 9,83 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 9,56 ve 9,45 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

 

EURTRY

 

Çaprazda kura çok benzer Türk lirasında yaşanan değer kaybı ile birlikte gün içi sınırlı yükselişler ile yukarı yönlü baskı devam ediyor. Paritede yatay hareketin çapraz üzerinde etkisi sınırlı kalmaya devam ederken dün Avrupa’da güven endeksi beklentilerin üzerinde açıklandı. Bugün yurt içinde işsizlik verisini takip ederken, Avrupa’da Almanya TÜFE verisi yakından takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 11,35 ve 11,46 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,85 ve 10,74 destek seviyeleri önemini koruyor.

 

EURUSD

 

Paritede toparlanma ve yukarı yönlü dip seviyelerden tepki verme çabası şimdilik zayıf kalmaya devam ediyor. Özellikle dün Avrupa’da güven endeksinde beklentilerin üzerinde açıklanan veri ile birlikte ABD ÜFE verisinin beklentileri karşılamamasına rağmen yatay hareketin devam ettiği görülüyor. Bugün ABD enflasyon verisini Avrupa’da ise Almanya TÜFE verisini takip edeceğiz. Dolar endeksi 94 seviyesi fiyatlama için ayrıca belirleyici olmaya devam edecektir. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1614 ve 1,1667 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1,1570 ve 1,1530 destek seviyeleri yakından izlenecek.

 

 

Cüneyt Akman:  Dolar için hedef koymak mümkün değil

 

Halkbank’a ABD’den kötü haber

 

AB THY’ye uçuş yasağını görüşüyor

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler