Sosyal Medya

Borsa

Çin verileri moral bozdu, Fed ve TCMB kararı bekleniyor

ABD’de Cuma günü açıklanan ve enflasyon kaygılarının yüksek seyretmesine neden olan Kasım tüketici fiyatları enflasyonu sonrasında dün açıklanan üretici fiyatları…

Çin verileri moral bozdu, Fed ve TCMB kararı bekleniyor

ABD’de Cuma günü açıklanan ve enflasyon kaygılarının yüksek seyretmesine neden olan Kasım tüketici fiyatları enflasyonu sonrasında dün açıklanan üretici fiyatları enflasyonu piyasa beklentisinin üzerinde artış gösterdi.

Çin’de bu sabah açıklanan ekonomik aktivite verileri genel olarak beklentilerin altında gelirken zayıf veriler Çin gayrimenkul piyasasına dair kaygıların artmasına neden oluyor. Asya hisse senedi piyasaları ise beklentinin altında kalan Çin verileriyle genel olarak değer kaybediyor.

 

Foto:  İbrahim Aksoy

 

Yarın 14:00’te açıklanacak Merkez Bankası faiz kararı öncesinde dolar/TL bu sabah 14.57 civarına yükselmiş durumda. TL bu sabah da gelişmekte olan piyasa para birimleri içinde negatif ayrışıyor. Bugün yine TCMB’den döviz satış müdahalesi gelmesi yarınki PPK kararı öncesinde olası görünüyor.

Merkez Bankası’nın yarın açıklayacağı faiz kararı TL için kritik önemde olacak. HSBC Portföy olarak tahminimiz ve piyasa beklentisi faiz oranının 1 puan düşürülerek %14’e indirilmesi yönünde. Merkez Bankası’nın beklentilerin aksine faiz oranını değiştirmediği durumda TL’de değer kazancı görülebilir. Bununla birlikte…

 

ABD’de Cuma günü açıklanan ve enflasyon kaygılarının yüksek seyretmesine neden olan Kasım tüketici fiyatları enflasyonu sonrasında dün açıklanan üretici fiyatları enflasyonu piyasa beklentisinin üzerinde artış gösterdi. 12-aylık ÜFE enflasyonu %8.8’den %9.6’ya çıktı (beklenti: %9.2). Bu akşam TSİ 22:00’de açıklanacak Fed para politikası kararı öncesinde dolar dün küresel çapta değer kazanırken ABD 10-yıllık tahvil faizi yükseldi (%1.42  – %1.44). Euro/dolar paritesi %0.2 düşerek 1.1260 civarına geriledi.

Bloomberg anketine göre bu akşam Fed’den faiz oranlarında değişiklik beklenmiyor. Diğer yandan, ankete katılanların yarısından fazlası aylık varlık alım azaltım hızının 15 milyar dolardan 30 milyar dolara yükseltmesini bekliyor. Fed yetkililerinin 2022 için faiz artışı sayısı tahminini üçe yükseltmesi bekleniyor. Eylül tahminlerine göre Fed yetkililerinin yarısı 2022’de bir faiz artışı bekliyordu.

Çin’de bu sabah açıklanan ekonomik aktivite verileri genel olarak beklentilerin altında gelirken zayıf veriler Çin gayrimenkul piyasasına dair kaygıların artmasına neden oluyor. S&P 500 hisse senedi endeksi bugünkü Fed kararı öncesinde dün %0.75 düşerken endeksin vadeli kontratı bu sabah yatay seyrediyor. Asya hisse senedi piyasaları ise beklentinin altında kalan Çin verileriyle genel olarak değer kaybediyor.

Yurtiçinde Pazartesi günü Merkez Bankası’nın 2.5 milyar dolar civarındaki döviz satış müdahalesiyle toparlanan TL dün değer kaybetmeye devam etti. Dolar/TL günü %4.1 yükselerek 14.39 civarında bitirdi. Yarım dolar ve yarım Euro’dan oluşan döviz sepeti ise TL karşısında %4 yükseldi. Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i gelişmekte olan piyasaların genelinde olduğu gibi yükselirken (518 baz puandan  524 baz puana) 10-yıllık tahvil faizi 29 baz puan artışla %21.95’e çıktı. Negatif reel mevduat faizlerinin yatırımcıyı hisse senetlerine yöneltmesi, TL’de değer kaybının ihracatçı şirket gelirlerini olumlu etkileyeceği beklentileri gibi faktörler Borsa İstanbul’da rallinin sürmesini sağlıyor. Bankacılık ve sanayi endeksleri dün sırasıyla %4.1 ve %2.4 yükselirken BİST 100 endeksi günü %2.7 yükselerek 2158 puanda tamamladı.

Yarın 14:00’te açıklanacak Merkez Bankası faiz kararı öncesinde dolar/TL bu sabah 14.57 civarına yükselmiş durumda. TL bu sabah da gelişmekte olan piyasa para birimleri içinde negatif ayrışıyor. Bugün yine TCMB’den döviz satış müdahalesi gelmesi yarınki PPK kararı öncesinde olası görünüyor.

Merkez Bankası’nın yarın açıklayacağı faiz kararı TL için kritik önemde olacak. HSBC Portföy olarak tahminimiz ve piyasa beklentisi faiz oranının 1 puan düşürülerek %14’e indirilmesi yönünde. Merkez Bankası’nın beklentilerin aksine faiz oranını değiştirmediği durumda TL’de değer kazancı görülebilir. Bununla birlikte reel faizlerin negatif bölgede bulunması ve yeni enflasyon verileriyle daha da düşecek olması doların geri çekildiği yerden yeniden talep görmesine neden olabilir görünüyor. TL’de daha kalıcı değer kazancına neden olabilecek faktörün reel mevduat faizlerinin yeniden pozitif bölgeye geçmesi olduğunu değerlendiriyoruz.

 

 

HSBC Portföy Yönetimi Bülteni, Yazar:  Ekonomist İbrahim Aksoy

 

Doları kontrol etmek için son 1 ay! & Şubat’ta model iflası, Mart’ta seçim kararı | Atilla Yeşilada

 

Uluslararası Enerji Ajansı 2022 petrol talebi tahminini düşürdü

 

Hazine’den Dövize Endeksli Tahvil geliyor ancak risklere dikkat

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler