Sosyal Medya

Döviz

Hazine’den Dövize Endeksli Tahvil geliyor ancak risklere dikkat

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin hafta sonu iş dünyası temsilcileri ile yaptığı toplantıda dövize endeksli tahvil ihracı üzerinde durulduğu…

Hazine’den Dövize Endeksli Tahvil geliyor ancak risklere dikkat

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin hafta sonu iş dünyası temsilcileri ile yaptığı toplantıda dövize endeksli tahvil ihracı üzerinde durulduğu ifade edildi.

Bloomberg HT’nin edindiği bilgiye göre, dövizi gerçek ihtiyaç sahiplerinin alması ve yatırım amaçlı dövize yönelenler için dövize endeksli tahvil çıkarılması ve seçici bir teşvik mekanizması üzerinde çalışıldığı belirtildi.

Bu tahvil türünde ihraç TL cinsi yapılacak, ancak kupon ve tahvil ana para ödemeleri dövize endeksli olacak.

Daha önce yapılan içeriye döviz cinsi ihraçlar nedeniyle tartışılan Hazine’nin bu yöntemi hayata geçirebileceği konuşuluyor.

Neden riskli?

Hazine’nin döviz cinsinden iç borcu toplamın %24,7’sinde.  Bu miktarı artırmak TL’ye değer kaybettirme politikası döneminde kamunun faiz giderlerini artıracağı gibi piyasadaki TL miktarının artmasına bağlı enflasyonu da körükleyici olacak.  Döviz alma talebi olup da alamayanlar açısından cazip görünse de TL’nin istikrar kazandığı dönemlerde getirisinin düşebilme olasılığı da yatırımcının dikkat etmesi gereken unsurlardan bir tanesi olmalı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler