Sosyal Medya

Borsa

Borsa’da görünüm ve öne çıkan hisseler

Gedik Yatırım:  BIST-100 Güne Başlangıç   Geçen haftalarda gündeme gelen risk başlıklarına bağlı olarak küresel hisse piyasalarında alım iştahının zayıfladığı…

Borsa’da görünüm ve öne çıkan hisseler

Gedik Yatırım:  BIST-100 Güne Başlangıç

 

Geçen haftalarda gündeme gelen risk başlıklarına bağlı olarak küresel hisse piyasalarında alım iştahının zayıfladığı ve dalgalı bir seyrin etkili olduğu takip edilirken, bu hafta ise hisse piyasalarında alım iştahının güç kazandığı görülüyor. Yurt dışındaki pozitif havadan aldığı destekle BIST-100 Endeksi dün günü %2,78 oranında güçlü bir yükselişle 1.981,04 puandan tamamladı. ABD borsaları günü güçlü yükselişlerle tamamlarken, bu sabah ABD vadelileri hafif alıcılı bir seyir izliyor. Asya piyasalarında yeşil bir renk hâkim. Avrupa borsalarının güne yataya yakın açılışlarla başlamaları bekleniyor. Endeks kapanışında 13,61– 13,63 aralığında bulunan Dolar/TL, bu sabah 08:40 itibariyle 13,58’li seviyelerden işlem görmekte. BIST- 100 Endeksi’nin güne hafif alıcılı bir açılışla başlamasını bekliyoruz.

 

BIST-100 Strateji

 

Hisse senedi piyasalarındaki iyimserlik küresel ölçüde devam ediyor. Endekste de bu iyimserlik dün bir kez daha rekor getirirken işlem hacmi de bu yükselişi destekledi. Dün en yüksek 1.984’ü gören endekste bugün psikolojik öneme de sahip olan 2.000 üzerindeki rakamlar test edilmek istenecektir. Bu bölgede bir süre dalgalanmalarda artış görülebilir. 2.000 üzerindeki kapanışlar alım iştahının artmasına neden olacaktır. Bu durumda 2.125’e kadar olacak yeni bir yükseliş görülebilir. Mevcut momentuma bağlı olarak oluşan trend ya da önemli bir destek kırılımı oluşmadığı sürece yukarı yönlü pozisyonlar cazibesini koruyacaktır. Aşağıda ise ilk olarak 1.950’yi destek seviyesi olarak izleyeceğiz. Buranın altında dün oluşan boşluğun dolacağı 1.928 güçlü destek seviyesi olacaktır.

 

Global Menkul Değerler:  Öne çıkan hisseler

 

(=/+) MAVI 3Ç21 sonuçları… Mavi, 3Ç21’de gelirlerini yıllık %64 arttırarak 1.355 milyon TL’ye yükseltirken brüt kar rakamını da yıllık %66 arttırarak 692 milyon TL’ye çıkarmayı başarmıştır. Şirket’in 3Ç21 FAVÖK rakamı yıllık %72 yükseliş ile 337 milyon TL’ye ulaşmıştır. Başarılı maliyet uygulaması ve yüksek operasyonel kar sayesinde marjlarda iyileşme olduğu gözlemlenmiştir. Şirket, 3Ç21’de net karını yıllık bazda %96 arttırarak 153 milyon TL çıkarmayı başarmıştır. Mavi’nin 3Ç21 yılı aynı mağazalar satış, sepet ve trafik büyümesi sırasıyla yıllık %75, %22 ve %44 olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in açıkladığı faaliyet karlılığı piyasa beklentisinin hafif üzerinde gelirken, net kar ise %20 üzerinde gerçekleşti. Sonuçların hisse performansı üzerinde sınırlı olumlu bir etki yapacağı düşüncesindeyiz.

  • (=/+) SAHOL hisse geri alımı… Sabancı Holding Yönetim Kurulu’nun 09.11.2021 tarihli pay geri alım kararına istinaden 07.12.2021 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 13,96 TL fiyattan toplam 100.000 TL nominal değerli SAHOL payları geri aldığını duyurdu. Geri alınan payların toplam nominal değeri 4.000.000 TL, sermayeye oranı %0,1960 düzeyine ulaştı. Geri alınabilecek maksimum pay miktarı 102.000.000 TL nominal değere sahip 10.200.000.000 adet (sermayenin yaklaşık %5’i) olarak açıklanmıştı. Geri alım işlemini, hisse fiyatının desteklenmesi anlamında kısmi olumlu olarak değerlendiriyoruz.
  • (=/+) BIMAS hisse geri alımı… Bim Yönetim Kurulu’nun 06.12.2021 tarihli pay geri alım kararına istinaden 07.12.2021 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 77,49 TL fiyattan toplam 55.000 TL nominal değerli BIMAS payları geri aldığını duyurdu. Geri alınabilecek maksimum pay miktarı 450.000.000 TL nominal değere sahip 5.000.000 adet olarak açıklanmıştı. Geri alım işlemini, hisse fiyatının desteklenmesi anlamında kısmi olumlu olarak değerlendiriyoruz.
  • (=/+) CCOLA 750 milyon dolar değerinde tahvil ihracı için SPK’ya başvurdu… Coca-Cola İçecek A.Ş. Yönetim Kurulu, tahvil ihracı gerçekleştirmesi için şirket yönetimini yetkilendirdiğini duyurdu. Bu doğrultuda Şirket, 750 milyon dolar tutarında tahvili minimum 5 yıllık bir vade ile ihraç edecek. Şirket’in operasyonları tahvil ihracından pozitif yönde etkileneceği için açıklamayı hisse performansı için sınırlı olumlu olarak değerlendirmekteyiz.
  • (=) ASELS yabancı yatırımcılara satış iddialarını yalanladı… Anadolu Ajansı haberine göre, Aselsan tarafından yapılan açıklamada “şirketin yurt dışı yatırımcılara satılacağı” yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Son dönemde BAE ve Katar ile yapılan görüşmelerin etkisiyle belirli şirketlerde pay satışının olabileceğine dair iddialar öne çıkmıştı. Şirket’ten gelen yalanlama sonrasında beklentilerin zayıflayabileceğini, buna karşın kısa vadede yüksek volatilitenin sürebileceğini tahmin ediyoruz.
  • (+) KFEIN yurt dışında ortaklık için görüşmelere başladı… Kırgızistan Bişkek merkezli, telekomünikasyon sektöründe yazılım ürün ve hizmet sağlayıcısı olan “MEIR International KG” ye yatırım yapılarak şirket ortağı olunmasına ilişkin görüşmelere başlandığını duyurdu. Yurt dışında şirket satın alımı ve ortaklık projelerinin, hisse fiyatına ileride yaratacağı katkı düşünüldüğünde olumlu olarak değerlendiriyoruz.
  • (=/+) TAVHL’nin Türkiye’deki havalimanlarındaki yolcu sayısı 11 ayda yıllık %80 arttı… DHMİ verilerine göre TAV Havalimanları’nın yurtiçinde işlettiği havalimanlarındaki toplam yolcu sayısı Ocak-Kasım döneminde yıllık %80 oranında artış gösterdi. Toplam yolcu sayısında miktar bazında en büyük artış görülen havalimanı yıllık 11,9 milyon yeni yolcuyla Antalya Havalimanı olurken, oransal bazda en büyük artış yaşayan havalimanı %131 ile Gazipaşa Alanya Havalimanı oldu. Şirket’in işlettiği tüm havalimanlarındaki yolcu sayısı ise aynı dönemde yıllık bazda %87 arttı. Bu dönemde tüm havalimanlarında 2019’un %57’si düzeyine ulaşıldı.

Türkiye ile karantinasız seyahat imkanı bulunan ülkelere İngiltere’nin de eklenmesiyle dış hattaki toparlanma Ekim ayından itibaren hızlandı. Hatırlanabileceği gibi TAV CEO’su Sani Şener dün yaptığı açıklamalarda toplam yolcu sayısında bu yıl 2019’un %55’ini yakalayabileceklerini, 2022 yılında %85’ine, 2023’te %100’üne ulaşılmasının hedeflendiğini belirtmişti. Önümüzdeki dönemde küresel olarak aşılamanın artmasına bağlı olarak trafik verilerinde kademeli iyileşmenin devamını bekliyoruz. Açıklanan verileri TAVHL için sınırlı olumlu olarak değerlendiriyoruz.

  • ISDMR temettü ödemesi… ISDMR bugün hisse başı brüt 1,50 TL’lik temettü ödemesi yapacak olup açılış için referans fiyat 23,02 TL olacaktır.

 

 

Gedik Yatırım’dan, ‘Polisan Holding’ Konferans Toplantısı Notları

 

Gedik Yatırım’dan Aralık piyasa stratejisi

 

Türkiye için korkutan dolar tahmini!

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler