Sosyal Medya

Borsa

Borsa’da bu hafta yön nereye?

BİST-100 de diğer riskli varlıklar gibi bu hafta önce Fed kararı, sonra da TCMB kararını bekleyecek.  Fed’in tahvil faizlerine müdahale…

Borsa’da bu hafta yön nereye?

BİST-100 de diğer riskli varlıklar gibi bu hafta önce Fed kararı, sonra da TCMB kararını bekleyecek.  Fed’in tahvil faizlerine müdahale etmesi beklenmezken, tersi senaryoda, Gelişmekte Olan Piyasalar en çok yarar görecek mali varlık. TCMB’den 100 baz puan kadar faiz artışı bekleniyor. Ancak, BİST-100’ün Perşembe günü TCMB kararı açıklanıncaya kadar 1.500-1.600 puan bandının dışına çıkması beklenmemeli.

 

BİT-100’ün 1.600 puanı aşması için öncelikle ekonomiden güçlü veriler, ardından Fed’in tahvil yangınını bastırması, en son olarak da TCMB’den faiz artırımı gerekli.

Gelişmekte Olan Piyasalar’a para girişi yeniden başlamadan, BİST-100’ün kalıcı yukarı hareket yapması güç. Bu haftayı atlattıktan sonra, jeo-politk riskler öne çıkacak. ABD’yle S-400 ihtilafı ve Halkbank davası bu risklerin başında geliyor.  Ancak bu ihtilifların aşılmasıyla BİST-100’de uzun vadeli ralli vadedilebilir.

 

Aşağıda finans kurumlarının bu haftaya yönelik öngörülerini sunuyoruz

 

Gedik Yatırım  BIST-100 Strateji

 

BIST 100’de 1.580 seviyesi test edildikten sonra haftanın kapanışı geçtiğimiz hafta için referans olarak izlediğimiz 1.570 seviyesinin altında gerçekleşti. Kar realizasyonlarına bağlı gelen satışlar teknik görünümün bozulmasına neden olurken, ABD’de teşvik paketi içeride de ekonomik reform paketine yönelik beklentilerin sonlanması yukarı yönlü hareketleri zayıflatabilir. Endekste bu hafta ilk desteğimiz 1.528 iken buranın altında trend desteğimiz 1.485 seviyesinde bulunuyor. Bu trendin altına sarkılması endekste satış baskını şiddetlendirebilir. Yukarıda ise 1.570 ve üzerinde tarihi zirvelerin bulunduğu 1.582 kritik dirençler olmaya devam ediyor. Bu seviyelerin geçilmesi ise zayıflayan teknik görünümün yeniden pozitife dönmesini sağlayabilir.

 

Ziraat Yatırım:  Bankacılık hisselerine dikkat

 

Merkez bankaları kararlarının ön plana çıktığı haftada küresel piyasalar güne nötr risk iştahıyla başlıyorlar. ABD on yıllık tahvil faizi ise yakın zirvelerinin üzerine çıkarak %1,64 seviyesine kadar yükselmiş durumda. ABD’deki aşılanma hızı büyümeye yönelik daha iyimser beklentileri beraberinde getirirken, ABD borsaları faizdeki yükselişten görece daha az etkileniyorlar ki Dow Jones endeksindeki pozitif ayrışma da normalleşme beklentilerini yansıtıyor.

Diğer taraftan, ABD faizlerindeki yükseliş eğiliminin sürmesi Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) varlıklarında ana risk unsuru olmaya devam ediyor. GOÜ para birimleri bu sabah baskı altında. Cuma günü de MSCI Gelişmiş Ülke endeksinin hafif artıda kapattığı ortamda, MSCI Gelişmekte Olan Ülke endeksi %0,7 oranında değer kaybetmişti. Henüz TL bazında tarihi zirvesini geçemeyen BIST100 endeksi de 1.582 seviyesinden geçen zirvenin altında kalabilir ki bu hafta faiz artışı beklenen TCMB toplantısı öncesinde bankacılık hisseleri baskı altında kalabilir. Aşağıda ise orta vadeli ortalamaların bulunduğu 1.530 civarı destek konumunda.

Cuma günü 19,9 milyar TL işlem hacmi ile yaklaşık son beş ayın en düşük işlem hacminin gerçekleştiği BIST100 endeksinde, Fed ve TCMB toplantısı öncesinde söz konusu seviyeler arasında bekleme modunda dalgalanma görülebilir. Bugün, artan vaka sayıları sonrasında Kabine Toplantısı’ndan çıkacak kararlar yakından izlenecek.

 

 

Info Yatırım:  BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesini bekliyoruz

Yurtdışı piyasalar geçen hafta ABD Başkanı Joe Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık ekonomik yardım paketini imzalamasıyla coronavirüs salgınına karşı agresif bir federal yardımın başlangıcını yaptı. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizinin hafta başında %1,60’lara kadar ulaşmasının ardından, Çarşamba günkü ihale sonrasında faizler %1,52 seviyelerine kadar geriledi.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda ise geçtiğimiz hafta yön arayışı devam ederken, Dolar/TL yükselen ABD Hazine tahvili faizi ve güçlenen ABD Doları ile birlikte geçen hafta 7,78 seviyesini gördükten sonra tahvil faizlerine gelen düzeltme ile 7,48 – 7,58 aralığında dengelendi. Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi 321 seviyesinde seyrederken, Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil faizi %16,39 seviyesinde dengelendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cuma günü İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı’nda konuştu. Ekonomi ile ilgili reform paketinde Çalışmanın özünde ekonomiyi yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyütme amacının bulunduğunu belirten Erdoğan, “Reform paketimizde dar gelirli küçük esnafımıza yönelik bir vergi muafiyeti de yer alıyor.” dedi. Ayrıca Cuma günü TCMB Beklenti Anketi açıklandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Beklenti Anketinde cari yılsonu TÜFE beklentisi bir önceki anket  döneminde %11,23 iken, bu anket döneminde %11,54 oldu. Katılımcıların yılsonu Dolar / TL beklentisi 7,7865’den 7,9455’e yükselirken, 12 ay sonrası Dolar / TL beklentisi ise 8,1970 oldu.

BİST100 endeksi 1.550’nin üzerindeki bekleyişini sürdürürken kısa vadede 1.580 seviyesi kısa vadeli hedef olurken bu seviyenin kırılması tarihi zirvelerin görülmesinin yolunu açması beklenirken, 1.530 seviyesi ise olası satışlarda kuvvetli destek olarak takip edilecektir.

 

 

 

Tacirler Yatırım: Teknik Analiz

 

BİST-100 endeksindeki teknik görünüme baktığımızda, Cuma günü dar bir bantta dalgalı seyir izleyen BİST-100 endeksi 1.557 puandan günü tamamladı. Çok kısa vadeli ve saatlik göstergeler yukarı yönlü hareket etmekte olup günlük göstergeler ise aşırı alım bölgesinde bulunmakta ve dengelenmeye başlamak üzeredir. Bugün yükseliş hareketlerinde takip edilecek ilk direnç seviyesi 1.562’de bulunmakta olup bu seviyenin geçilmesiyle birlikte 1.568 seviyesi hedeflenecektir. Olası satışlarda ise takip edilecek destek seviyeleri ise 1.550 ve 1540’ta bulunmaktadır.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler