Sosyal Medya

Borsa

Borsa yorumları: Yeni yükseliş süreci?

Gedik Yatırım’dan BİST-100 strateji   Dün TL’deki değer kaybının etkisi ile gün içinde aşağı yönlü hareketlerin dikkat çektiği endekste TCMB…

Borsa yorumları:  Yeni yükseliş süreci?

Gedik Yatırım’dan BİST-100 strateji

 

Dün TL’deki değer kaybının etkisi ile gün içinde aşağı yönlü hareketlerin dikkat çektiği endekste TCMB Başkanı’ndan gelen açıklamaların TL’deki değer kaybını sınırlaması ile birlikte toparlanma dikkat çekti. Bugün de izleyeceğimiz ana gösterge TL’deki hareketler olmaya devam edecek. Bugün mart vadeli pay sözleşmelerinde vade sonu olması nedeniyle hisse bazlı hareketler ön plana çıkabilir.

1.384 ilk önemli destek olup, bu seviyenin altında olacak kapanışlar aşağı yönlü baskıyı artırarak ilk kademede 1359 ve devamında 200 günlük ortalamanın bulunduğu 1.294 ile önceki dibin de bulunduğu 1.256 aralığının yeniden test edilmesine neden olabilir. Yukarıda ise 1.412 ve 1.423 ilk kademede izlediğimiz önemli dirençler konumunda.

 

Global Menkul Piyasa Özeti

ABD’de 10 yıllık tahvil faizlerinin son günlerin rekor seviyelerine yükselmesi yurt dışı piyasalarda risk iştahının biraz düşük kalmasına neden olurken, diğer yandan iyileşen büyüme beklentileri endekslerdeki ana yukarı yönün devam etmesini sağlıyor. Bugünün gündeminde ABD Başkanı Biden’ın açıklaması beklenen alt yapı yatırımlarıyla ilgili teşvik paketi önemli bir yer tutuyor. Yeni bir teşvik paketi olumlu algı yaratırken, paketin vergi artırımlarıyla finanse edilecek olması bu pozitifliği biraz törpülüyor.

BIST100 endekste 1370 destek, 1400 direnç olamk üzere yatay bir bant içerisindeyiz. Yukarı yönde bir momentum oluşması için 1400 direncinin aşılması gerekiyor. Dolar endeksi, ABD tahvil faizlerinin seyri ve içerde DolarTL’nin hareketi endeks üzerinde belirleyici olmaya devam edecektir.

 

 

Vakıf Yatırım Piyasalara Bakış

Güne yatay başlangıç yapan BIST-100 endeksi gün içinde dalgalı seyir izlese de günü %0.2 artışla 1,395 seviyesinden kapattı. İşlem hacmi 22.3 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, endekse dahil olan 36 hisse değer kazandı, 63 hisse ise değer kaybetti. Güne başlarken Dolar/TL 8.32 seviyesinden işlem görürken, yurtdışı vadeli piyasalarda da hafif negatif bir seyir izleniyor.

ABD’de teknoloji şirketleri yükselen tahvil faizleri ile baskı altında kalırken, aşılanmanın güçlü şekilde sürmesi turizm ve havacılık şirketlerini pozitif etkiledi. Ayrıca Başkan Biden’ın 3 trilyon dolar tutarındaki altyapı ve istihdam programını bugün açıklaması bekleniyor. Öte yandan Asya’da mali sektör üzerinde baskı sürüyor. Hatırlanacağı üzere bir serbest fon teminat tamamlayamamış ve yatırım şirketlerinin zarar uğramasına sebep olmuştu. İçeride ise dün TCMB genel kurulunda konuşma yapan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, politika faizini enflasyon üzerinde oluşturmaya devam edeceklerini belirtti. Bugün içeride dış ticaret, Avrupa’da enflasyon, ABD’de ise ADP istihdam verisi takip edilecek.

BIST-100 endeksinin güne pozitif seyirle başlamasını bekliyoruz. Kısa vadede 1,400-1,425 seviyeleri direnç iken 1,370-1,360 seviyeleri ise destek olarak izlenebilir. 1,360 kısa vadede zarar-kes seviyesi olarak belirlenirken, 1,425 aşılmadıkça ilave risk almayı önermiyoruz.

 

 

Info Yatırım: BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz

Küresel piyasalarda ABD tahvil faizindeki yükselişle paralel, güçlenen dolar etkisiyle gelişen ülke paralarında kayıplar yaşanıyor. ABD Dolar Endeksi, Kasım sonrası en yüksek seviyeye çıkarken Euro / Dolar 1,17’ye doğru gerileyerek 5 Kasım sonrası en düşük seviyeyi gördü.

Yurtiçine baktığımızda TCMB başkanının değiştirilmesiyle zedelenen para politikası kredibilitesinin etkisiyle yükselen Dolar/TL, önceki gün 8,27’li seviyelerden işlem görürken, 22 Mart’tan bu yana en yüksek düzeye çıkmıştı. Para Politikası Kurulu üyesi olan Murat Çetinkaya’nın TCMB başkan yardımcılığı görevinden alınarak yerine Mustafa Duman’ın atanmasının ardından, TL tekrar satış baskısında kalırken, coronavirüs vaka sayılarındaki artış sonucu kısıtlamaların sıkılaştırılması ve doların küresel çapta değer kazancı da değer kaybında etkili oldu.

Dün ise para politikasına dair endişelere doların da güçlenmesi eklenince Dolar/TL’de fiyat dün %2,5 üzeri artışla 8,46’ya çıktı. TCMB 89. Olağan Genel Kurul Toplantısında konuşan Başkan Kavcıoğlu, “İçinde bulunduğumuz dönemde enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler sıkı bir para politikası duruşu gerektiriyor.” diyerek para politikasında değişim olmayacağının mesajını verdi. Ağbal’ın görevden alınmasıyla para politikasında değişikliği gidileceği kaygısı TL’de sert kayıp yaşanmasına neden oldu.

Kavcıoğlu, daha önceki açıklamasında da Nisan ayında faiz indirimi olmayacağının mesajını vermişti. Başkan dünkü konuşmasında da sıkı para politikasının korunacağını belirtti. Borsa İstanbul tarafında negatif ayrışma devam ederken endekste 200 g HO’nun geçtiği 1.330 destek seviyesi hafta içinde kırılmasının ardından 1.256‘den gelen  tepki alımlarıyla BİST100 endeksi 1.350 destek seviyesinin üzerinde kapanış yapmıştı.

Dün ise hisse bazında hareketlerin ön plana çıktığı piyasada sanayi sektörü hisselerindeki kısmi alımlar endeksi 1.400 sınırına yaklaştırdı. Haftanın geri kalanında endekste yukarıda 1.430 – 1.450 direncinin yakından takip edilmesi beklenirken aşağıda 1330 destek seviyesi yakından takip edilecek.

 

TL’deki değer kaybı hızlandı. Nedenleri ve olası sonuçları? | Güldem Atabay & Semih Sakallı

Cemre Yoldaş: BORSADA BİR TUTAM FIRSAT

 

Erol Taşdelen: Banka bilançoları yerinde saydı, kar yüzde 39 düştü

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler