Sosyal Medya

Borsa

Erol Taşdelen: Banka bilançoları yerinde saydı, kar yüzde 39 düştü

BDDK Şubat ayı Bankacılık sektör mali verilerini açıkladı. 2020 yılında yürürlüğe giren ve bankaları krediye yönünden zorunlu teşvik eden AKTİF…

Erol Taşdelen:  Banka bilançoları yerinde saydı, kar yüzde 39 düştü

BDDK Şubat ayı Bankacılık sektör mali verilerini açıkladı. 2020 yılında yürürlüğe giren ve bankaları krediye yönünden zorunlu teşvik eden AKTİF RASYOSU‘nun kalkması etkisini gösterdi. Bankalar bilançolarını nerede ise sabitlerken, büyütememenin cezasını da karlılıkta sert düşüş ile ödediği ortaya çıktı.

 

 

 

 

 

Bilanço yerinde saydı yüzde1 bile büyüyemedi

 

2020 sonunu 6,1 milyar TL Bilanço büyüklüğü ile kapatan bankalar bilanço büyüklüğünü aynen korudu. Yılın iki ayında elde var sıfır. Krediler sadece 22 milyar TL büyürken; yapılandırmanın da etkisi ile Takipteki krediler sadece 1 milyar TL düştüğü görüldü. Bankalar sadece Gayri Nakdi kredilerini % 2,7 büyütürken bütün kalemlerde büyüme % 1’in altında kaldı. Bankalardaki Mevduat da yılın iki ayında 4 milyar TL düşüş göstererek 3 trilyon 451 milyar TL’ye geriledi. Banka bilançolarının büyüyememesi döviz kur artışı ve enflasyondaki artışa göre düşünüldüğünde aslında küçülme anlamına geliyor.

 

Net Kar yüzde 39 eridi

 

Bilançoyu büyütemeyen bankalar şok kar düşüşü yaşadı. 2020 ilk iki ayında 15,1 milyar TL Net karlılık sağlayan bankaların 2021 Şubat net karlılığı % 39,1 düşerek 9,2 milyar TL’ye gerilediği görüldü. Bankalar gelir tablosunda asıl kar kaybını kredilerini de büyütememenin etkisi ile %-25,8 kayıp ile Net Faiz Gelirinde yaşadı. Bankaların Net Faiz gelir kaybı 9 milyar TL oldu.

 

Bankalar ücret ve komisyonlara Ocak ayı içinde % 14 artış yaparken diğer alanlarda TCMB ve BDDK’nın koymuş olduğu ücret Komisyon ve kredi masraf, sigorta ile ilgili konulan sınırlamaları kaldırmak için baskıları artırırken son TCMB Başkanının değişmesi ile dur bekle moduna girdikleri görüldü.

 

 

 

Cemre Yoldaş: BORSADA BİR TUTAM FIRSAT

Türkiye Patronlar Platformu: Türkiye artık bir yol ayrımındadır!

 

Goldman Sachs, Türkiye için büyüme beklentisini düşürdü

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler